начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Съвет от знаещи?

Казуси за недвижими имоти

Съвет от знаещи?

Мнениеот adela » 21 Мар 2007, 15:21

Здравейте, в много нелепа ситуация съм и моля за съвет. Започнахме с мъжът ми да строим малка постройка, но се оказа че един от съседите ни е завел дело за това, че сме му пречели и сме нарушавали неговите граници. Навлизали сме в територията му.Това не е така. Какво следва да направим. Коя е инстанцията към която следва да се обърнем? Не ми харсва идеята да се съдим , но не ние сме нарушители и само съдът ли е инстанцията която да реши. :cry:
adela
Нов потребител

Мнениеот Sando » 21 Мар 2007, 15:34

Ами ако действително "това не е така",би трябвало вие да имате документи за това докъде са границите на вашия имот и оттам да е видно,че не ги нарушавате.А имайте впредвид,че при ниско жилищно застрояване нормативът за разстоянията на сградите на основното застрояване е най-малко 3 м до страничната граница на урегулирания поземлен имот.
Sando
Нов потребител

Мнениеот oho_boho » 21 Мар 2007, 15:48

Освен ако в ПУП-а, въз основа на влъзъл в сила РУП, който е вид ПУП, не са предвидени намалени отстояния (чл. 36 ЗУТ), или пък в ПУП-а не е предвидено свързано застрояване между две УПИ-та. Ако нищо не сте разбрали от това, което ви написах, отидете при адвокат :D
oho_boho
Потребител

Мнениеот adela » 21 Мар 2007, 15:51

От къде да проверя дали не са предвидени намалени отстояния или пък не е предвидено свързано застрояване между две УПИ-та.

И на двамата благодаря за бързите отоговори
adela
Нов потребител

Мнениеот oho_boho » 21 Мар 2007, 16:04

В общината! А пък щом сте започнали строителство, вие сте се "сдобили" с разрешение за строеж, издадено от главния архитект на общината. А преди да ви бъдат издадени строителните книжа (одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж), ви е била издадена скица (виза за проектирана) от гл. архитект, в която е следвало да са отразени предвижданията на ПУП-а, вкл. и намалените отстояния и свързаното застроеване, ако подобно е предвидено- вж. чл. 140, ал. 2 ЗУТ. (2) Визата за проектиране представлява копие (извадка) от действащ подробен устройствен план с обхват поземления имот и съседните му поземлени имоти, с означени налични сгради и постройки в него и в съседните имоти и с нанесени линии на застрояване и допустими височини, плътност и интензивност на застрояване и други изисквания, ако има такива, както и допустимите отклонения по чл. 36 .
Ако ли пък нямате строителни книжа - чл. 225 ЗУТ!
oho_boho
Потребител

Re: Съвет от знаещи?

Мнениеот satir » 21 Мар 2007, 17:46

adela написа:Здравейте, в много нелепа ситуация съм и моля за съвет. Започнахме с мъжът ми да строим малка постройка, но се оказа че един от съседите ни е завел дело за това, че сме му пречели и сме нарушавали неговите граници. Навлизали сме в територията му.Това не е така. Какво следва да направим. Коя е инстанцията към която следва да се обърнем? Не ми харсва идеята да се съдим , но не ние сме нарушители и само съдът ли е инстанцията която да реши. :cry:
а виза за проектиране, разрешение за строеж? имате ли? а съгласие на съседите аско са в един парцел с вашия? строителна линия и куп други тскива книйа имате ли? а? а? А??? :evil:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Назад към Имотни казуси