начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Документи за доброволна делба

Казуси за недвижими имоти

Документи за доброволна делба

Мнениеот maria27g » 31 Мар 2007, 18:01

Здравейте, бих искала да Ви попитам нещо:
С мъжа ми имаме наследствен имот близо до София, където решихме да строим къща.Имотът има и други наследници , с които теоретично сме се договорили - това място да остане за нас, а едно друго за тях. Само че тази уговорка е устна и искаме преди да започнем строежа да се уредят нещата документално.Наели сме и адвокат ,който казва, че за делбата трябват освен нот. актове, скици на двата парцела, дан. оценки и т.н. Нещата са усложнени и защото 2-ма от наследниците са непълнолетни и трябвало да мине през съда задължително.
Истината е, че аз си представях ,че само трябва да се отиде , да се подпише и готово. А сега трябва да се ходи 100 пъти до града, в който е другия парцел, а той се намира на почти 400 км. от София.

Въпросът ми е кой е най-бързия и лесен начин за осъществяване на доброволна делба и какви са задължителните документи?

Благодаря предварително и се извинявам, ако темата се дублира.Просто аз не намерих такава.
maria27g
Младши потребител

Re: Документи за доброволна делба

Мнениеот sarbijanac » 31 Мар 2007, 20:11

maria27g написа:Въпросът ми е кой е най-бързия и лесен начин за осъществяване на доброволна делба и какви са задължителните документи?

Доброволната делба обикновенно не става за ден или два.най-напред си подгответе документите,за които Ви е казал вашия адвокат.За всеки от имотите трябва скица от съответната община - ако е дворно място УПИ,ако е зем.земя - скица от ОСЗГ.за всеки един от имотите трябва да вземете дан.оценка.И не забравяйте,че данъчната Ви оценка не трябва да е със задължения по имотите.
Ако върху имота имат права няколко от сънаследниците- айде удостоверение за наследници от общината.
Ако някой от наследниците няма пряко да учавствува в добр.делба-нотариално заверено пълномощно за представителство.В пълномощното следва да е отразена волята му-желае ли да получи дял при делбата,ако Да - кой,ако не - как се компенсира,обезщетява.
Останалите документи,както и договора за добр.делба ще ви ги подготви адвоката.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот maria27g » 12 Апр 2007, 23:31

Благодаря за изчерпателната информациа на sarbijanac.
maria27g
Младши потребител

Назад към Имотни казуси