Парцела,в който е поспроена фамилната ни къща е по суперфикция-закупено -право за строеж от стария собственик.Ние я ползваме вече 11 год.като заплащаме редовно таксите и данъците за къщата и двора.Възможно ли е да предобием дворното място "по давност"така както е при "правилото",че къщата печели мястото при застрояване.
Благодаря.
- Дата и час: 11 Яну 2025, 07:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
земя по суперфиция
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Какво е това правило, че къщата печели мястото при застрояване?
Иначе отговарям като Контрол: не. Ползването на дворното място при вас е по силата на притежаването на сградата, а не е израз на владение на земята, за да говорим за давност.
Иначе отговарям като Контрол: не. Ползването на дворното място при вас е по силата на притежаването на сградата, а не е израз на владение на земята, за да говорим за давност.
Последна промяна portokal на 26 Апр 2007, 15:00, променена общо 1 път
-
portokal - Старши потребител
Не може да придобиете по този начин земята, тъй като изрично сте закупили само правото на строеж върху нея, и я владеете на това основание - как ще докажете че държите имота като свой? За придобиване по давност има две предпоставки - упражняването на фактическата власт (да речем, нея я имате), или т.нар. "корпус", но има и намерението да се държи вещта като своя - т.нар "анимус". В случая вие дори не сте и владелец на тази земя - вие сте държател, така че не може да се говори за придобиване по давност. Поне според мен, на първо четене
И се нарича "суперфиция", а не "суперфиКция".
И се нарича "суперфиция", а не "суперфиКция".
- slavi_kotarov
- Младши потребител
portokal написа:Какво е това правило, че къщата печели мястото при застрояване?
Верно бе, какво е това правило, или аз пак съм пропуснал часа по вещно право?
- slavi_kotarov
- Младши потребител
Правилото е точно обратното - ако няма откстъпено право на строеж и се построи къща - собственикът на земята се счита за собственик на къщата.
То това правило е ясно. Аз питам за другото.
-
portokal - Старши потребител
Според мен няма правна пречка да придобиете правото на собственост върху земята чрез придобивна давност. Доказването обаче на смяната на анимуса ще е трудно. Вие на практика сте sui generis съсобственици със притежателя на голата собственост на земята и той и вие имате правата по чл.33, ал.2 от ЗС. Наемател може да придобие по давност наетата вещ, съпруг може да придобие по давност жилището, което обитава с децата въз основа на съдебното решение при развода, съсобствениът може да придобие по давност идеалните части от вещта на другите съсобственици. Това ще стане след 10 годишно доказано владение, защото придобивната давност е оригинерен способ за придобиване на права, а не деривативен /тоест качеството на наемател, съсобственик, съпруг в случая не е източник на права, а простият факт на владението/. Давността обаче започва да тече от момента, в който се обективира смяната на намерението, появява се анимус, за който собственикът на вещта разбира или може да разбере ако прояви минимални грижи към вещта си- проявяват се признаците на владението-явно, спокойно, несмущавано.....Доказването на смяната на намерението, т.нар. interversio possessionis e в тежест на притежателите на суперфицията- например нотариална покана до собственика на земята, че вече не го считат за собственик, промяна на пратиди в данъчната служба, разпоредителни сделки със земята и т.н.
- orenda
- Младши потребител
agnes_n, според мен само заплащането на данъците за земята не са достатъчен индикатор за появата на анимус. Трябва да добавите и други доказателства, затова, че преди 11 години сте започнали да считате двора за своя собственост-например свидетели, засаждане на дръвчета, преобразувания в двора, поставяне на гаражни клетки, без да искате съгласие от собственика, поставяне на ограда и т.н.
- orenda
- Младши потребител
"orende" от къде измислихте това правило за приложението на чл.33 от ЗС по отношение на собственика на земята и собственика на постройката. Такава приложима норма е чл.66 от ЗС, съгласно която "Собственикът на постройката може да я продаде на трето лице при съответно приложение разпоредбите на чл. 33. ", т.е. правилото важи и се прилага по отношение собственика на постройката, но съвсем не означава че се прилага и по отношение на собственика на земята. Иначе сте прав по отношение придобиването по давност, което по мое лично мнение е трудно доказуемо.
- Never
- Младши потребител
Напълно се съгласявам,Never, относно това, че правото на изкупуване по чл.33 е еднопосочно, само за собственика на земята. Написах набързо мнението си, без да обърна внимание на това, за което ми правите забележка и се извинявам. Няма да си коригирам предния пост, за да не "увисне" Вашата уместна поправка.
- orenda
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|