- Дата и час: 11 Яну 2025, 07:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение на недвижим имот, съвет???
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Дарение на недвижим имот, съвет???
Моля ви, посъветвайте ме каква форма на дарение да избера.
Свекър ми реши да прехвърли къщата, в която живеем заедно с него на мъжа ми. Не ни е е поставял условия, но аз искам да включа кауза за пожизнено ползване, за да бъде спокоен.
Само че след всичко, което изчетох, останах с впечатление, че тези договори с клаузи крие много подводни камъни.
Посъветвайте ме коя е най-безпроблемната форма за дарение и ако някой може да ми изпрати образец за договор (или това ставаше чрез нотарилен акт), ще му бъда благодарна.
За да мога предварително да го покажа на човека да е спокоен.
Благодаря ви много.
Свекър ми реши да прехвърли къщата, в която живеем заедно с него на мъжа ми. Не ни е е поставял условия, но аз искам да включа кауза за пожизнено ползване, за да бъде спокоен.
Само че след всичко, което изчетох, останах с впечатление, че тези договори с клаузи крие много подводни камъни.
Посъветвайте ме коя е най-безпроблемната форма за дарение и ако някой може да ми изпрати образец за договор (или това ставаше чрез нотарилен акт), ще му бъда благодарна.
За да мога предварително да го покажа на човека да е спокоен.
Благодаря ви много.
- dezdena
- Нов потребител
Към дарение е най-добре да пристъпите след като се убедите,че останалите наследници на свекъра Ви няма да претендират за запазена част след откриване на наследството.Ако се опасявате от проблеми в тази насока по-добре да придобиете имота посредством покупко-продажба.
Съвсем правилно е в НА да се предвиди възможност на свекъра Ви да обитава отчуждения от него имот пожизнено.
При дарението е важно кой ще бъде надарения:само съпруга Ви или двамата с него.В първия случай имота остава лично имущество на съпруга Ви и не попада под режима на СИО.
Всички сделки по отчуждаване и придобиване на недвижими имоти се оформят с нотариален акт.Безпредметно е да Ви изпращаме образец.Така или иначе за цялостното оформяне и успешно приключване на сделката ще Ви е нужна адвокатска помощ на место.
Съвсем правилно е в НА да се предвиди възможност на свекъра Ви да обитава отчуждения от него имот пожизнено.
При дарението е важно кой ще бъде надарения:само съпруга Ви или двамата с него.В първия случай имота остава лично имущество на съпруга Ви и не попада под режима на СИО.
Всички сделки по отчуждаване и придобиване на недвижими имоти се оформят с нотариален акт.Безпредметно е да Ви изпращаме образец.Така или иначе за цялостното оформяне и успешно приключване на сделката ще Ви е нужна адвокатска помощ на место.
- gosho72
- Потребител
Благодаря много за консултацията!
Как би могъл човек да бъде сигурен,че останалите наследници няма да имат претенции?
Съпругът ми има брат, който е обезпечен с друга къща.
Би ли могъл да има претенции, ако сега нашата къща ни бъде прехвърлена чрез дарение?
Благодаря отново
Как би могъл човек да бъде сигурен,че останалите наследници няма да имат претенции?
Съпругът ми има брат, който е обезпечен с друга къща.
Би ли могъл да има претенции, ако сега нашата къща ни бъде прехвърлена чрез дарение?
Благодаря отново
- dezdena
- Нов потребител
Брат Ви би могъл да има претенции ако:
1.След извършване сделката по дарение от Ваша страна се прояви виновно поведение спрямо дарителя.Виновното поведение се регламентира в чл.227 от ЗЗД,но в този случай право да развали дарението има единствено дарителя-Вашия свекър.
2.При двама наследника на свекъра Ви всеки от тях има запазена част в размер на 1/3,а разполагаемата част,с която свекъра Ви може да се разпорежда посредством дарение или завещание също е 1/3.
В случая,че братът на Вашия съпруг не е придобил своята 1/3 запазена част при откриване на наследството тогава може да претендира за попълване /възстановяване/ на запазената част.той има право на иск за запазена част в 5 годишен срок от откриване на наследството.
3.Ако между свекъра Ви и съпруга Ви се оформи сделка посредством покупко-продажба на въпросния имот тогава проблема със запазените части няма да съществува.Дори и при покупко-продажба не е проблем в НА да се предвиди клаузата за обитаването на недвижимия имот от свекъра Ви-пожизнено.Така той от собственик ще придобие статут на ползвател.
1.След извършване сделката по дарение от Ваша страна се прояви виновно поведение спрямо дарителя.Виновното поведение се регламентира в чл.227 от ЗЗД,но в този случай право да развали дарението има единствено дарителя-Вашия свекър.
2.При двама наследника на свекъра Ви всеки от тях има запазена част в размер на 1/3,а разполагаемата част,с която свекъра Ви може да се разпорежда посредством дарение или завещание също е 1/3.
В случая,че братът на Вашия съпруг не е придобил своята 1/3 запазена част при откриване на наследството тогава може да претендира за попълване /възстановяване/ на запазената част.той има право на иск за запазена част в 5 годишен срок от откриване на наследството.
3.Ако между свекъра Ви и съпруга Ви се оформи сделка посредством покупко-продажба на въпросния имот тогава проблема със запазените части няма да съществува.Дори и при покупко-продажба не е проблем в НА да се предвиди клаузата за обитаването на недвижимия имот от свекъра Ви-пожизнено.Така той от собственик ще придобие статут на ползвател.
- gosho72
- Потребител
За да не пускам нова тема, моля помогнете ми със следната информация.
Нотариусът ни иска скица на имота преди да бъде изповядано дарението.
Само че става въпрос за етаж от къща!
Може ли да подадем такава молба без другите съсобственици да бъдат упоменати в нея, защото живеят в провинцията и това е невъзможно?
Благодаря отново!
Форумът е много полезен!
Нотариусът ни иска скица на имота преди да бъде изповядано дарението.
Само че става въпрос за етаж от къща!
Може ли да подадем такава молба без другите съсобственици да бъдат упоменати в нея, защото живеят в провинцията и това е невъзможно?
Благодаря отново!
Форумът е много полезен!
- dezdena
- Нов потребител
Първият етаж е собственост на други хора, не наши роднини!
Вторият е изцяло собтвеност на свекъра, придобит чрез покупка!
А иначе върху парцела има 3 построени къщи.
Вторият е изцяло собтвеност на свекъра, придобит чрез покупка!
А иначе върху парцела има 3 построени къщи.
- dezdena
- Нов потребител
отговор
В такъв случай, според мен, това означава, че имате нотариален акт за етажа от къщата като на отделен имот и съсобствеността не е идеална.Няма проблем да си изкарате скица точно на вашия етаж.
".... в деня,когато погребваме шхуните
мечтите ни - боси сираци -
безвъзвратно губят посоката
към сбъднатата Итака..."
мечтите ни - боси сираци -
безвъзвратно губят посоката
към сбъднатата Итака..."
- peshtera
- Младши потребител
gosho72 написа:Към дарение е най-добре да пристъпите след като се убедите,че останалите наследници на свекъра Ви няма да претендират за запазена част след откриване на наследството.Ако се опасявате от проблеми в тази насока по-добре да придобиете имота посредством покупко-продажба.
Moje da go prehvarlite srestu zadaljenie za izdrajka i gledane, taka osigurqvate dojivotno ogranicheno vestno pravo na polzuvane - ot koeto toi mje razbira se vav vseki edin sledvast moment da se otkae. Naistina, darenieto krie risk za otmqna ot drugi naslednici s pravo na zapazena chast, ot koito to gi lishava ili nakarnqva.
Ne e losho obache da se saposatvqt i danacite, koito se daljat v dvata sluchaq.
- dolly
- Младши потребител
Като говорим за разваляме на дарението, трябва да отбележим, че запазената и разполагаемата част от имуществото на наследодателя се формират на база цялата наследствена маса - т.е. ако братът на съпруга на dezdena е получил друго имущество по дарение от баща си, то за съпруга й също ще възникне правото да иска отмяна на дарението до размера на запазената му част.
А що се отнася до договорите за прехвърляне срещу гледане и издръжка - в практиката те най-често биват разваляни.
А що се отнася до договорите за прехвърляне срещу гледане и издръжка - в практиката те най-често биват разваляни.
- emily_79
- Младши потребител
Нотариусът ви е искал скица на имота, т.е. на дворното място в което е построен сградата - предполагам че към етажа има прилежаща съответна част от дворното място. Скицата се вади от общината като към молбата се прилага документ за собственост. Не е нужно да се описват останалите съсобственици на парцела.
За дарението и продажбата колегите вече ви обясниха. Ще добавя, че е препоръчително да се обърнете към адвокат, който ще ви консултира конкретно и ще изготви необходимите документи, така че вие и свекър ви да сте максимално защитени за в бъдеще -начини има.
За дарението и продажбата колегите вече ви обясниха. Ще добавя, че е препоръчително да се обърнете към адвокат, който ще ви консултира конкретно и ще изготви необходимите документи, така че вие и свекър ви да сте максимално защитени за в бъдеще -начини има.
- aia
- Младши потребител
Има ли изготвени в този район кадастрални планове? Ако да, то тогава освен скица на дворното място, Ви е необходима и схема на жилището- етажна собственост, т.е. етажа. Разбира се, че нотариуса ще Ви иска скица? Как смятате, че ще изготви нотариалния акт. Ако имате кадастрален план , скицата ще получите от Националния кадастър. Не Ви е необходимо молбите за скица/ схема да се подписват от всички съсобственици/.
Без адвокат не ходете при нотариуса. Той няма ангажимчента да дава правни съвети!
Без адвокат не ходете при нотариуса. Той няма ангажимчента да дава правни съвети!
- ana_maria
- Младши потребител
вярно че като правна възможност може с дарение или договор за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка и гледане, но наи-добре да се спрете на възмездното придобиване(както написа някой по- горе...да ме извини ...покупко-продажбата, ма то си цяло прикрито дарение ама нейсе.... ) за да отпаднат тия неща с атакуването на сделката на основание претенцията за възстановяване на запазена част+ тежест пожизнено право за прехвърлителя....май се представят декларации от типа получих еди каква си сума и толкоз...как беше- "възмездното придобиване се предпочита пред безвъзмездното", а за 17 ЗЗД-споко,мисля, че е колкото трудно, толкова и невъзможно....
- cue_bid
- Младши потребител
Само с нещо искам да допълня колегите, ако сте решили да правите тази сделката, направете я до нова година, защото след това данъчните оценки на имотите се увеличават с 20% и ще ви се отрази на разноските по сделката независимо какъв вид изберете-продажба или дарение
- moni_d
- Потребител
към dezdena
по какъв начин е придобил собствеността брата на съпруга Ви, за която споменахте?.
- berbo
- Младши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|