- Дата и час: 11 Яну 2025, 08:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
колеги, моля за съвет
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
колеги, моля за съвет
имам следния казус: заведен е иск по чл.34 ЗС за съдебна делба на недвижим имот, за който има доброволна делба 1997г. м/у двамата съсобственика за същият имот.иска допустим ли е? и ако е допустим в какви случаи?
- adv.hristova
- Младши потребител
Добре, де - защо се предявява този иск?
Ищецът твърди, че доброволната делба е нищожна ли?
Допустим си е според мен. Ако се окаже, че няма вече съсобственост, това е по същество.
Ищецът твърди, че доброволната делба е нищожна ли?
Допустим си е според мен. Ако се окаже, че няма вече съсобственост, това е по същество.
-
portokal - Старши потребител
Да не би някой от съделители да е починал и наследниците да искат да поделят техния дял или пък ако са земеделски земи и е останала някаква съсобственост на една нива да искат доразделяне-не знам, не звучи логично.
- pitasht
- Активен потребител
Re: колеги, моля за съвет
adv.hristova написа:имам следния казус: заведен е иск по чл.34 ЗС за съдебна делба на недвижим имот, за който има доброволна делба 1997г. м/у двамата съсобственика за същият имот.иска допустим ли е? и ако е допустим в какви случаи?
zdr dai malko pove4e info, da ne sa prorusnali nqkoi naslednik, ili nqkoi da osporva dorovolnata delba, ako vsi4ko e nared az bih kazal 4e iska e neosnovatelen, no trqbvat podrobnosti
- krasko666
- Младши потребител
здр.krasko666 , благодаря че се включи в моя казус, обаче:
спорът е следният- на една и съща дата през 1997г. има изповядани два документа: 1.доброволна делба м/у двама братя, с която е прекратена съсобствеността по отношение на поделените имоти, а именно апартамент от първи етаж от жилищна сграда и гараж
2.нотариален акт за дарение от единия брат към сина му, в който се прехвърля в идеални части от първи жилищен етаж с зимнични помещения, както и гараж без да е съобразено с поделеното в делбата
и именно дареният син сега предявява иск за съдебна делба, без да се споменава , че доброволната делба е извършена, но въпреки всичко я прилагат , като доказателство по делото.
и сега моето питане пак е : допустим ли е този иск?
спорът е следният- на една и съща дата през 1997г. има изповядани два документа: 1.доброволна делба м/у двама братя, с която е прекратена съсобствеността по отношение на поделените имоти, а именно апартамент от първи етаж от жилищна сграда и гараж
2.нотариален акт за дарение от единия брат към сина му, в който се прехвърля в идеални части от първи жилищен етаж с зимнични помещения, както и гараж без да е съобразено с поделеното в делбата
и именно дареният син сега предявява иск за съдебна делба, без да се споменава , че доброволната делба е извършена, но въпреки всичко я прилагат , като доказателство по делото.
и сега моето питане пак е : допустим ли е този иск?
- adv.hristova
- Младши потребител
мисля, че делбата е първа, защото при съставянето на нот.акт е представен договора за доброволната делба , обаче няма вписан рег.номер, партидна книга, нито дата.
от друга страна липсва друг документ за собственост, въз основа на който да е прехвърлен имота в описа на нот.акт.
и сега ми кажете може ли доброволна делба и дарение въз основа на нея да са вписани в един и същи ден.
и една малка подробност: имота в доброволната делба е поделен реално, а в нот.акт за дарение не е така.
от друга страна липсва друг документ за собственост, въз основа на който да е прехвърлен имота в описа на нот.акт.
и сега ми кажете може ли доброволна делба и дарение въз основа на нея да са вписани в един и същи ден.
и една малка подробност: имота в доброволната делба е поделен реално, а в нот.акт за дарение не е така.
- adv.hristova
- Младши потребител
Защо да не може да са вписани в един и същи ден?
Бащата е дарил нещо, което вече не притежава (идеална част). Ако делбата е вписана първа, синът не може да противопостави на чичо си придобитите си права върху идеалната част. Нещо повече, такова дарение е нищожно, защото дарението е отстъпване "веднага". Когато дарителят не притежава в момента онова, което прехвърля (примерно дарява бъдеща вещ), дарението се приема за нищожно.
А иначе искът си е допустим. Може да се окаже неоснователен. Но щом твърденията на ищеца са: "аз съм съсобственик", другото е въпрос по същество.
Бащата е дарил нещо, което вече не притежава (идеална част). Ако делбата е вписана първа, синът не може да противопостави на чичо си придобитите си права върху идеалната част. Нещо повече, такова дарение е нищожно, защото дарението е отстъпване "веднага". Когато дарителят не притежава в момента онова, което прехвърля (примерно дарява бъдеща вещ), дарението се приема за нищожно.
А иначе искът си е допустим. Може да се окаже неоснователен. Но щом твърденията на ищеца са: "аз съм съсобственик", другото е въпрос по същество.
-
portokal - Старши потребител
portokal, много сам ви благодарна, но:
има едно уточнение: в делбата първо е разделено в ид.ч. м/у двамата братя, но последните две точки от делбата са за разпределение на ползването, а именно кой кои стаи да ползва от първия жил.етаж, които са описани подробно със съседи и има клауза , че съделителите прекратяват съсобствеността на поделените имоти, като за в бъдеще няма да имат претенции за тези имоти.но това разпределение не е описано в нот. акт за дарение.
може ли да се приеме , че ползването се отнася за дарения син?
има едно уточнение: в делбата първо е разделено в ид.ч. м/у двамата братя, но последните две точки от делбата са за разпределение на ползването, а именно кой кои стаи да ползва от първия жил.етаж, които са описани подробно със съседи и има клауза , че съделителите прекратяват съсобствеността на поделените имоти, като за в бъдеще няма да имат претенции за тези имоти.но това разпределение не е описано в нот. акт за дарение.
може ли да се приеме , че ползването се отнася за дарения син?
- adv.hristova
- Младши потребител
[/quote]Ако публикувате пълния текст на делбата, естествено без имена и населени места, ще изчистим този казус много по лесно.[/quote]
tova mai e variqnt makar i dosta obemist kato material
tova mai e variqnt makar i dosta obemist kato material
- krasko666
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|