начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Как да откупя частта която ме прави съсобственик?

Казуси за недвижими имоти

Как да откупя частта която ме прави съсобственик?

Мнениеот sweetjacki » 03 Май 2007, 17:39

От моите родители наследих къща с двор в града, 530 кв.м общо. Моята част е 400 кв. м, а брат ми притежава останалите 130 кв. Официално къщата не е разделена , т.е нямаме делба на съсобственост, но още докато родителите ни бяха живи всеки от нас си имаше и поддържаше определени стаи от къщата. Тя е едноетажна, с обща входна врата, като стаите на брат ми са в началото, т.е - лицето на сградата. Аз искам да ги откупя, но той категорично ми отказва. В същото време аз не мога да предприема никакъв ремонт на моите стаи, понеже делбата коя част от къщата е моя и коя негова, не е правно установена, а е между нас двамата и той ми създава проблеми като казва, че ще има евентуални претенции към това, което съм подобрила с ремонт. От друга страна пък ако се наложи да има такава подялба, брат ми претендира за лицето на къщата, а тя е така построена, че за да мина в моята част, ще трябва да премина през неговата. Тук трябва да спомена, че отношенията ни са доста изострени и не бих се разбрала с него за евентуална покупко-продажба на неговата част. Мога ли и ако мога как да си откупя от него тези 130 кв. м.? И има ли той право да претендира към ремонтираните от мен стаи и поддържаното дворно място като аз живея в тях вече 3 години.Все пак аз държа много по голяма част от съсобствеността.
sweetjacki
Нов потребител

Мнениеот sweetjacki » 04 Май 2007, 16:08

Тази разлика се получава от следното : по стечение на обстоятелства и редица лични отношения , след смъртта на моите родители аз притежавах половината от имота ( малко преди да почине баща ми ми предписа цялата си част от имота на мен), а на сестра ми и брат ми остана другата половина общо , предписана им от майка ми, която почина по рано от баща ми. Преди 4 години сестра ми ми продаде своята част. Това е, не е нещо нередно. Но че кашата е голяма - спор няма.
sweetjacki
Нов потребител

Мнениеот term70 » 04 Май 2007, 18:43

и двамата ли живеете в къщата? Или само ти?
g-box
term70
Потребител

Мнениеот ostin » 11 Май 2007, 14:54

За да ликвидирате съсобствеността между вас и брат ви трябва да заведете дело за делба. Така какво описвате случая най вероятно ще се стигне до публична продан където единия от вас може да изкупи дела на другия. Естествено ако къщата е делима могат да обособят два реални дяла. Най добре е да потърсите адвокат.
ostin
Потребител

Назад към Имотни казуси