Здравейте на всички в този необятен форум. Дано успеете да ми помогнете ще съм ви много благодарна. Така имам следния казус:
Къща е онаследена от брат и сестра. Брата има 1.6 дял то въпросната къща. Той е починал и неговия дял от 1.6-та е онаследен от сина му и съпругата му. Сестрата, която е собственик на останалата част/по-голямата част/ от имота има желание къщата да бъде продадена. Другите сънаследници не са съгласни на продажба. Та конкретния ми въпрос е има ли закон, с който да ги задължим да ни наплатят дела и да си държат целия имот. Фактически да изкупят и нашия дял. Стана малко длъжко и завъртяно . Благодаря предварително!
- Дата и час: 27 Яну 2025, 00:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
kazys4e
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
делба
Да, имате- пътя Ви е делба. Ако е невъзможно да се постигне доброволна, то тогава- по съдебен ред.
За принуда и дума не може да става. Всеки си има права и следва да бъдат уважавани и зачитани, така както очаквате и Вашите да бъдат уважавани.
Друг е въпроса за интереса.
За принуда и дума не може да става. Всеки си има права и следва да бъдат уважавани и зачитани, така както очаквате и Вашите да бъдат уважавани.
Друг е въпроса за интереса.
- legista
- Младши потребител
Ами сложно е значи, ама защо ни е делба, като то така или иначе имота е разделен от наследодателя. Какво ще постигнем като го разделим по-равно. Те не са съгласни на никакви варианти за продажба, затова искаме по-законен път да ги накараме да ни наплатят дела. Но явно не може така както си мисля.
- sssisy
- Младши потребител
Ами сложно е значи, ама защо ни е делба, като то така или иначе имота е разделен от наследодателя. Какво ще постигнем като го разделим по-равно. Те не са съгласни на никакви варианти за продажба, затова искаме по-законен път да ги накараме да ни наплатят дела. Но явно не може така както си мисля.
- sssisy
- Младши потребител
- sssisy
- Младши потребител
- sssisy
- Младши потребител
sssisy, извинете, но още във въпроса си посочвате, че частите на наследниците брат и сестра са в съотношение 1/ 6 към разликата, а такава формулировка води на извода, че става въпрос за идеални части. Всъщност, има ли реална собственост или става дума за идеални части?
- legista
- Младши потребител
Така-а-а. От това, което последно написахте, става ясно, че не сте юрист /няма лошо /. Делбата, за която Вие говорите, е нещо доста различно от това, за което Ви говори legista. Това е една от възможностите Ви. После, не разбрах, къде прочетохте в отговора на колегата "разделим по-равно" /това, между другото, цитирам дословно, иначе е и граматически неправилно написано, ама не се заяждам/.
Възможности, за "да си държат целия имот" имате и други, а за да ги разберете - с всички документи на консултация при адвокат!
Желая Ви успех!
Възможности, за "да си държат целия имот" имате и други, а за да ги разберете - с всички документи на консултация при адвокат!
Желая Ви успех!
-
ianeva - Потребител
Ами определено не съм юрист , ами така ще стане с документите и при адвокат. Май аз не зададох правилно въпроса или те нещата като се обвържат с правни термини започват да звучат по, по-различен начин. Все пак Ви благодаря за съдейтвието.
А въпроса ми беше конкретно дали може да накараш някого по съдебен път да ти наплати дела. Като с това той става единствен собственик. Значи става въпрос за къща с прилежащия и терен, който е дворно място.
А въпроса ми беше конкретно дали може да накараш някого по съдебен път да ти наплати дела. Като с това той става единствен собственик. Значи става въпрос за къща с прилежащия и терен, който е дворно място.
- sssisy
- Младши потребител
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
ot zakona za sobstvenosta mislq 4e e otgovora na va6iq v1pros.
Nadqvam se da vi pomogne
ot zakona za sobstvenosta mislq 4e e otgovora na va6iq v1pros.
Nadqvam se da vi pomogne
- viki84
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|