- Дата и час: 27 Яну 2025, 01:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наем
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
наем
Подписах договор, който неогледах.В т.1 от договора пише,че трябва писмено предизвестие за напускане 3 месеца..Аз предупредих хазайката с един месец устно.Тя неиска писмено предупреждение.Платила съм и за този месец.Сега иска пари за 3 месеца напред или щяла да ме съди.В т.2 от договора обаче пише, ако един месец не си платя наема прекратяваме договора.Въпросът ми може ли да ме осъди?Има ли закон с който насила да ме накара стоя в нейното помещение?
- ilen1971
- Младши потребител
Договорът се прекратява и наемодателката ти не може да те задържи насила да ползваш вещта й, но мисля, че може да те съди за неустойки, тъй като независимо дали ползваш вещта или не, наемната цена се дължи за уговорения срок, освен ако не си била лишена от ползването по вина на наемодателя, но в случая ти си тръгваш доброволно. За съжаление само писменото предизвестие може да докаже, че си го упражнила. В противен случай хазайката ти ще продължава да те изнудва. Пази си квитанциите за платените месечни наеми, ако изобщо имаш такива. И друг път си чети договорите, защото "законът не извинява незнанието". Ако не си плащаш наема, доколкото разбирам от т.2 на договора,както казваш,хазайката ти има право да прекрати едностранно договора,но тогава тя ще трябва да упражни предизвестие към теб, което може да е седемдневно или по-дълго. Не може направо да те осъди. Не знам какви неустойки сте уговорили. Съветът ми е да си прочетеш по-внимателно договора и дали можеш да се хванеш за нещо, което да защити интересите ти.
- sparklet_law
- Младши потребител
Re: наем
ilen1971 написа:Подписах договор, който неогледах.В т.1 от договора пише,че трябва писмено предизвестие за напускане 3 месеца..Аз предупредих хазайката с един месец устно.Тя неиска писмено предупреждение.Платила съм и за този месец.Сега иска пари за 3 месеца напред или щяла да ме съди.В т.2 от договора обаче пише, ако един месец не си платя наема прекратяваме договора.Въпросът ми може ли да ме осъди?Има ли закон с който насила да ме накара стоя в нейното помещение?
Здравейте,
Както казаха колегите преди мен, трябва да се прочете внимателно договора и то от юрист / адвокат/. В конкретния случай от написаното разбирам, че Вашата наемодателка е залоупотребила със своите рпава, а това е недопустимо. В смисъл, че независимо от договорката ви за 3 месечно предизвестие, след като вие сте я предупредили устно тя се е слъгласие и не е искал аписмено такова. Следователно вие сте предоговорили част от условията по съществуващия между вас наемен договор. За това предоговаряне следва да имате сигурен свидетел, ако наемодателката реши да ви съди. И отново казвам - всичко зависи от договора. Ако не е уговорено обезщетение или неустойка за неспазения срок на предизвестие, то Вие можете спокойна да си напуснете.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|