начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Идеални части от УПИ

Казуси за недвижими имоти

Идеални части от УПИ

Мнениеот delusion » 21 Юни 2007, 14:26

Купуваме 87 % идеални части от сграда и УПИ, върху, което е построена от един собственик. Купуваме и останалите 13 % идеални части от същото от друг собственик. Как се отчита счетоводно притежанието на идеални части от УПИ? Аз реален собственик ли съм на тая земя или не? Трябва ли да имам конститутивен нотариален акт за собствеността на УПИ-то? В чисто правен аспект ме интересува идеалните части не са ли производно на правото на собственост и не са ли резултат от прехвърленото право на строеж на сградата върху УПИ-то. Ако е такава логиката, то притежанието на 100 % идеални части не ни прави реален собственик на УПИ-то.
Ще съм много задължена на колеги-юристи, които надничат тук.
:shock:
delusion
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 21 Юни 2007, 14:42

Разсъждавате вярно.След като сте купили всички части вие сте единствен собственик на това УПИ.Не ви трябва друг нотариален акт, защото може да докажете вашето право на собственост с двата нот. акта, с които сте купили УПИ-то.
georgi07
Потребител

Мнениеот georgi07 » 21 Юни 2007, 14:44

И освен това разликата между реална и идеална част е, че реалната може да се индивидуализира /т.е. точно кое парче земя/ , а идеална част-обратното не може да се индивидуализира.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси