начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

отказ на ОС"ЗГ" да реституира зам.земи след решени

Казуси за недвижими имоти

отказ на ОС"ЗГ" да реституира зам.земи след решени

Мнениеот n_ikito » 20 Юни 2007, 20:36

Според вас какво решение, се явява отказ на ОС"ЗГ" да реституират зем. земя на наследниците на Х?. След иск по чл.14 ал.4 от ЗСПЗЗ има влязло в сила решение, че земите трябва да се възстановят на Х. Подава се заявление, но службата отказват, поради това, че след първоначалната реституция, при която земята е възстановена на други, има разпоредителни сделки със същата земя. За най - голямо нещастие наследниците на Х са пропуснали срока да обжалват отказа на ОС"ЗГ". Единствено ми остава да се надявам, че отказът е нищожен, защото - всеки индивидуален административен акт, който не се съобразява с влязло в сила решение е нищожен........ Как мислите ?
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот legista » 21 Юни 2007, 14:19

n_ikito, от фактологията, която излагате става ясно, че процесните зем. земи са възстановени на трети лица преди влизане в сила на съдебното решение постановено във Ваша полза. В този случай каквото и решение да Ви издаде адм. орган, то при всички случаи ще се стигне до спор за материално право по смисъла на ЗСПЗЗ /вижте подробностите и реда в закона/. Не губете време, а завеждайте съд. иск пред компетентния съд.
Успех!
legista
Младши потребител

Мнениеот legista » 21 Юни 2007, 16:06

Впрочем,
ако иска е бил по чл. 14, ал. 4 от ЗСПЗЗ, то ще има сила на присъдено нещо спрямо третото лице, тъй като поначало този спор се води между лицата, спорещи за собствеността върху имота. Ето защо, правата ще произтичат направо от това решение. Не е необходимо каквото и да е последващо произнасяне на ОСЗГ.
Нещо още във въпроса е некоректно.
legista
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 21 Юни 2007, 16:43

така....
Имаме решение на поземлената комисия "така май се казваще едно време" с което една земя се възстановява на едни хора. Воден е иск с правно основание чл.14 ал.4 от ЗСПЗЗ, с ответници тези хора, и имаме влязло в сила решение, което казва - земите трябва да се възстановят на наследниците на Х. През това време част от земите са прехвърлени на трети лица. Проблеми както аз ги виждам....
1. Исковата молба с основание чл.14 ал.4 не се вписва, защото се разглежда материалното право на собственност към минал момент - преди внасянето на земята в ТКЗС
2. Адвокатът по това дело не си е помислил да обезпечи бъдещ иск с възбрана /не съм сигурен дали съдът щеше да разреши/
3. От всичката практика, която прочетох, следва, че без решение на ОС"ЗГ" не възниква право на собственност. от което автоматично следва, че не мога да атакувам делбите и сделките с имоти преди да имам такова решение.
4. След днешното ми ровене установих, че отказът на ОС"ЗГ" да издаде решение и скици на основание чл.27 от ППЗСПЗЗ не подлежал на съдебен контрол и направо ми увисва носа --- не знам какво да направя.....ПОМОЩ
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот legista » 22 Юни 2007, 09:59

Браво! Ето, това е "сложен казус". Оставам в размисъл. Ще дам мнението си по- късно, надявам се да стигна до нещо, което ще е в помощ!
legista
Младши потребител

Назад към Имотни казуси