начало

Парламентът дава старт на избора на ВСС, инспекторат и конституционен съдия Парламентът дава старт на избора на ВСС, инспекторат и конституционен съдия

Дело по ЗС - разделяне право на ползуване

Казуси за недвижими имоти

Дело по ЗС - разделяне право на ползуване

Мнениеот AssenBG » 01 Юли 2007, 23:27

Здравейте!
Съдим се със съсобственик относно правото на ползуване на дворно място.
Ситуацията е следната:
Ищецът иска разделяне правото на ползуване на дворно място (гр. Пловдив), като притежава 2/5 идеални части.
Ответници са майка ми и баща ми. По НА баща ми притежава 3/5 от имота със съответните идеални части от двора, придобити чрез дарение през 1998 г.
Ищецът е призовал солидарно и майка ми за ответник.
Допустимо ли е майка ми да бъде страна по делото.
Поздрви!
AssenBG
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 01 Юли 2007, 23:36

Здравейте,

Предполагам, че след като има образувано и насрочено дело срещу Вас, то сте си ангажирали адвокат, който да защити интересите Ви по най-добрия начин. В случай, че все още не сте ангажирали колега, мога да ви насоча.

Принципно положение, е че няма пречки майка Ви да бъде също ответник по това дело. друг е въпроса - дали искът срещу нея ще бъде основателен или не.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот AssenBG » 01 Юли 2007, 23:42

Разнира се,
имаме адвокат, делото се води вече, скоро мина 3 заседание. Наистина, адвокатът ни е на ниво, но ми е интересно все пак как ще се иска нещо от майка ми, което не притежава.
Асвокатът ме успокои, че ще се проточи доста време, което всъщност е и моята идея. Просто скоро станах пълновластен собственик на този имот и възнамерявам след време да реша проблемите кардинално.
Но тъй като ми трябва технологично време от около 2 години, ще караме така.
Между другото, ищецът се усети че има смяна на собствеността, но съдът излезна с определение на последното заседание, че е недопустимо да бъда страна по делото.
Благодаря!
AssenBG
Младши потребител

Мнениеот AssenBG » 01 Юли 2007, 23:47

И още нещо.
Пиша във форума просто от лично любопитство. Опитах да прочета ГПК, ама не стана, нищо не разбрах. Аз съм инженер по микроелектроника. А като питах адвоката си за това, той ми каза: нали искам поне 2 години да си подготвя защитата на имота (съседът е построил 3 бараки в двора и няма документи за тях), ще ги имаш.
Това е.
Благодаря.
AssenBG
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 01 Юли 2007, 23:47

Здравейте отново,

Определението на съда е във Ваша полза. Но то ще бъде правилно, ако ищецът твърди в исковата си молба, че само баща ви е собственик, а не баща Ви и майка Ви. В последната хипотеза, искът срещу майка ви е допустим, но неоснователен, ако фактите са такива каквито ги изложихте.

Определението, с което е постановено, че искът е недопустим спрямо мяйка ви подлежи на обжалване, така че ищецът може да се възползва от това си законово право.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот AssenBG » 01 Юли 2007, 23:52

@MONTSKIO
Ситуацията е следната и то много заплетена.
Искът е срещу найка ми и баща ми.
Към момента на иска, собственик на 3/5 е само баща ми, придобити чрез дарение от брат ми.
Преди първото заседание по делото аз ставам собственик на частта на баща ми.
Майка ми не е била никога собственик на имота, макар че е от баба й (странно нали).
Както писах и по-горе, в момента ме устройва забавяне, но не и спиране на делото.
Все пак благодаря за отговорите.
AssenBG
Младши потребител

Мнениеот AssenBG » 02 Юли 2007, 09:18

Благодаря на всички, които се отзоваха.
Питах за да задоволя личното си любопитство.
Имам адвокат и му вярвам, че ще изпипа до край нещата.
След като сагата приключи, ако има интерес, ще опиша всичко. А има какво да се пише. За пръв път ми се случи в български съд да се чувствам като зрител на комедия. Както и да е..
Още веднаж, благодаря.
Темата може да се счита приключила.
AssenBG
Младши потребител

Назад към Имотни казуси