- Дата и час: 27 Яну 2025, 00:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изкупуване на идеална част от съсобствен недвижим имот
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Изкупуване на идеална част от съсобствен недвижим имот
Хипотезата е следната: съсобствен недвижим имот, наличие на трима съсобственика, желание от страна на двамата да купят частта на третия при равни условия. Как следва да се реши спора? Изцяло продавача ли преценява , на кого да продаде? А ако пренебрегнатия кандидат купувач откаже да подпише декларация по чл.33? Предварително благодаря за всякакви разсъждения по темата или за споделен опит.
- siren
- Младши потребител
1. Чл. 33 ЗС няма приложение при продажба между съсобственици.
2. Ако един от събствениците не желае да продаде дела си на друг/другите единствения начин е съдебна делба.
3. При съдебна делба е от особено значение видът на имота - къщичка с дворче, парцелче, нивичка, магазинче, хотелче......
Дай повече инфо, за да се развихри юридическата мисъл, че иначе Лютчо ей сега ще те засили при адвокат, и ще бъде 100% прав.
А, и не на последно място
2. Ако един от събствениците не желае да продаде дела си на друг/другите единствения начин е съдебна делба.
3. При съдебна делба е от особено значение видът на имота - къщичка с дворче, парцелче, нивичка, магазинче, хотелче......
Дай повече инфо, за да се развихри юридическата мисъл, че иначе Лютчо ей сега ще те засили при адвокат, и ще бъде 100% прав.
А, и не на последно място
ама разбира се - това да не е сергия на пазара. Имам имотец - АЗ решавам на кого да го продам и дали да продавам. Като правило!siren написа:...Изцяло продавача ли преценява , на кого да продаде?....
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Имотът е неделим, дяловете са много малки, аз имах предвид, че при евентуална продажба, продавачът-съсобственик първо следва да предложи на останалите съсобственици, преди да го обяви за продан на трети лица. Ако е само един проблем няма, но ако и двамата желаят да закупят въпросната част, какво следва.....
- siren
- Младши потребител
siren написа:Имотът е неделим, дяловете са много малки, аз имах предвид, че при евентуална продажба, продавачът-съсобственик първо следва да предложи на останалите съсобственици, преди да го обяви за продан на трети лица. Ако е само един проблем няма, но ако и двамата желаят да закупят въпросната част, какво следва.....
Следва следното: Събират се 3-мата съсобственика на една маса и започват преговори. Продавача казва какво иска и купувачите казват дали дават или не...
Ако смятате, че няма да се разберете и не ви се занимава с адвокати - да се обърнат към медиатор. Те се занимават със извънсъдебно решаване на спорове, като насочват страните в преговорите. Тарифите им са почти същите като на адвокатите.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Благодаря за съвета, мисля че при евентуален спор и двамата съсобственици-купувачи имат интерес да закупят съответната част: единия има малка част от дворното място и къща близнак, а другия само част от дворното място , ако се споразумеят може този с къщата да купи другата къща близнак и част от дворното място, а другия само част от мястото, тогава ще се получат квоти от порядъка на 410 кв.м. и за двамата и може и да се постигне делба, без да съм сигурна, че с тази квадратура във вилна зона, ще може да се оформят самостоятелни парцели. А това е и идеята на съсобствеността, рано или късно да се прекрати.
- siren
- Младши потребител
Да уточня: в парцела има две къщи с обща калканна стена, а този който продава има земя и едната къща, единия купувач притежава другата къща и част от мястото, а третия само място.
- siren
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|