начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Изкупуване на идеална част от съсобствен недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Изкупуване на идеална част от съсобствен недвижим имот

Мнениеот siren » 07 Юли 2007, 22:11

Хипотезата е следната: съсобствен недвижим имот, наличие на трима съсобственика, желание от страна на двамата да купят частта на третия при равни условия. Как следва да се реши спора? Изцяло продавача ли преценява , на кого да продаде? А ако пренебрегнатия кандидат купувач откаже да подпише декларация по чл.33? Предварително благодаря за всякакви разсъждения по темата или за споделен опит.
siren
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 07 Юли 2007, 23:28

1. Чл. 33 ЗС няма приложение при продажба между съсобственици.
2. Ако един от събствениците не желае да продаде дела си на друг/другите единствения начин е съдебна делба.
3. При съдебна делба е от особено значение видът на имота - къщичка с дворче, парцелче, нивичка, магазинче, хотелче......
Дай повече инфо, за да се развихри юридическата мисъл, че иначе Лютчо ей сега ще те засили при адвокат, и ще бъде 100% прав.
А, и не на последно място
siren написа:...Изцяло продавача ли преценява , на кого да продаде?....
ама разбира се - това да не е сергия на пазара. Имам имотец - АЗ решавам на кого да го продам и дали да продавам. Като правило!
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот siren » 08 Юли 2007, 08:26

Имотът е неделим, дяловете са много малки, аз имах предвид, че при евентуална продажба, продавачът-съсобственик първо следва да предложи на останалите съсобственици, преди да го обяви за продан на трети лица. Ако е само един проблем няма, но ако и двамата желаят да закупят въпросната част, какво следва.....
siren
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 08 Юли 2007, 09:44

siren написа:Имотът е неделим, дяловете са много малки, аз имах предвид, че при евентуална продажба, продавачът-съсобственик първо следва да предложи на останалите съсобственици, преди да го обяви за продан на трети лица. Ако е само един проблем няма, но ако и двамата желаят да закупят въпросната част, какво следва.....

Следва следното: Събират се 3-мата съсобственика на една маса и започват преговори. Продавача казва какво иска и купувачите казват дали дават или не...

Ако смятате, че няма да се разберете и не ви се занимава с адвокати - да се обърнат към медиатор. Те се занимават със извънсъдебно решаване на спорове, като насочват страните в преговорите. Тарифите им са почти същите като на адвокатите.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот siren » 08 Юли 2007, 10:24

Благодаря за съвета, мисля че при евентуален спор и двамата съсобственици-купувачи имат интерес да закупят съответната част: единия има малка част от дворното място и къща близнак, а другия само част от дворното място , ако се споразумеят може този с къщата да купи другата къща близнак и част от дворното място, а другия само част от мястото, тогава ще се получат квоти от порядъка на 410 кв.м. и за двамата и може и да се постигне делба, без да съм сигурна, че с тази квадратура във вилна зона, ще може да се оформят самостоятелни парцели. А това е и идеята на съсобствеността, рано или късно да се прекрати. :wink:
siren
Младши потребител

Мнениеот siren » 08 Юли 2007, 18:26

Да уточня: в парцела има две къщи с обща калканна стена, а този който продава има земя и едната къща, единия купувач притежава другата къща и част от мястото, а третия само място.
siren
Младши потребител

Назад към Имотни казуси