начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Споразумение или прекратяване дело за съдебна делба.Разноски

Казуси за недвижими имоти

Споразумение или прекратяване дело за съдебна делба.Разноски

Мнениеот ivivanov1 » 02 Окт 2005, 00:55

Срещу съпругата ми и майка и бе заведено дело от брата на съпругата ми за съдебна делба на апартамент. Дяловете са съответно 1/6, 4/6 и 1/6. На предишните заседания беше назначено вещо лице. То изготви заключение - 80 кв.м. апартамент по 550Е/кв.м. Съда вече приключи със събирането на доказателства и може да произнесе решението си всеки момент. Едва сега се споразумяхме с ищеца да му изкупим дела чрез покупко-продажба а той да прекрати делото и поеме всички разноски по него.
Моля някой запознат с казуса да ми разясни как да действаме за да се прекрати делото и да се платят минимум разноски - напр. проста такса от 40 лв. според Тарифа №1, като се има предвид, че основанието в тарифата е различно от разпоредбата на чл.192, ал.5 ГПК и т.2 от Инстр.№18/1992г. за прилагане Тарифа №1.
Няма ли опасност след като изкупим неговия дял 1/6 чрез покупко-продажба и му го заплатим в брой той да не изпълни поетия ангажимент да прекрати делото и поеме всички разноски и такси по него. Необходимо ли е споразумение (или проектоспоразумение), има ли то законова форма или се изготвя в свободен текст? За коя част, върху каква стойност и какъв % ще е държавна такса?
ivivanov1
Нов потребител

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 13:11

В рамките на висящото делбено дело можете да постигнете съдебна спогодба, която всъщност съставлява договор с всички реквизити - сума за уравнениия, срокове и пр. След като подпишете съдебно-спогодителния протокол - делото се прекратява от съда. Таксата в този случай е само 2%. Няма опастност той да не я заплати, ако в спогодителния протокол е записано, че той поема разноските, тъй като докато не представи документ, че ги е платил - съдът няма да му издаде препис от спогодбата.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 13:12

*опасност ;)
Гост

Мнениеот shisha » 02 Окт 2005, 16:05

Според мен трябва да уведомите съда, че сте прехварлили дела от 1/6 като представите договора за това и на база на това да искате прекратяване на производството за делба. Естествено няма как тогава да избегнете нотариална такса по прехварляне на дела, а може да поискате постигнатото от Вас споразумение да бъде одобрено от съда и тогава ще дължите по-малко-т.е.2 % от деловете Ви.
Разноските дотук ще останат както са направени-т.е. за експертизи и адвокати.
Какви точно разноски желаете да заплати този, който си продава или прехварля дела не ми е ясно? И друго-ако сте адвокат, а цитирате правни норми-кой ги дължи? И защо се опитвате да го изпързаляте надребно, щом е постигната спогодба във Ваш интерес?
shisha

Мнениеот ivivanov1 » 02 Окт 2005, 20:13

Не съм адвокат и смятам, че не не пързалям никого.
Идеята ми беше да се избегнат излишните разноски - 2% или 4% според Тарифа №1. Смятам, че законовото разпореждане за присъждането на разноските на страната която е загубила делото в случая е смешно защото не мога да си обясня как и каква печели ищеца благодарение на съда ( по-различно от съпругата ми например или тяхната майка).
Смятах да попитам и за възможността за спиране на делото - съгл. чл. 182, ал.1, а) ГПК, но днес следобед нашият роднина - ищец се обади да ни съобщи за пореден път, че се отказва от направеното между нас устно споразумение.
ivivanov1
Нов потребител

Назад към Имотни казуси