начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Може ли да се развали дарение при следната ситуация

Казуси за недвижими имоти

Може ли да се развали дарение при следната ситуация

Мнениеот Соколова » 26 Сеп 2005, 11:36

Здравейте, много бих Ви била благодарна, ако ми дадете съвет при настъпилата ситуация. Значи, след като дядо ми е починал апартамента, който са закупили двамата с баба ми сега е обект на спор. Баба и дядо имат едно дете - майка ми - и след смъртта на дядо, баба откупва частта на майка ми и след това и прехвърля апартамента изцяло на нейно име с дарение. Единствената клауза е баба ми да ползва апартамента докато е жива. Въпросът ми е - може ли да се развали това дарение? (баба е все още жива)
Соколова

Мнениеот АСД » 26 Сеп 2005, 11:50

Може, но трудно.
Виж чл.227 от Закона за задълженията и договорите.
АСД

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 11:52

Дарение може да се развали при точно изброени в закона обстоятелства . Накратко те са: умишлено убиийство на дарителя или негов близък ;набедяване в престъпление ;отказ да се даде издръжка на дарителя, от която той се нуждае .
Гост

Мнениеот dexter » 28 Сеп 2005, 08:22

Дарение или Договор за издръжка и гледане?
dexter
Младши потребител

Мнениеот Соколова » 06 Окт 2005, 16:58

dexter написа:Дарение или Договор за издръжка и гледане?

Няма договор за издръжка и гледане, единственото условие е баба ми да ползва апартамента докато е жива. Значи въпросът е дали може да се развали дарението. Говорих с адвокат и той ми каза, че майка ми може да продаде апартамента, докато баба е жива...думи нямам (иронична усмивка) :)
Соколова

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 18:03

тъй като майка Ви притежава имота тя може да осъществи прехвърлителна сделка. Стига евентуалният купувач да се съгласи да купи голата собственост, тъй като баба Ви разполага с правото на ползване т.е купува заедно с баба Ви. дарението се разваля само при исков процес и при определени хипотези.
Гост

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 22:33

След като майка Ви е единтвена наследничка няма място за притестения! А кой има претенции за имота?
Гост

Назад към Имотни казуси