начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Продажба на наследствен имот

Казуси за недвижими имоти

Продажба на наследствен имот

Мнениеот greta_msm » 05 Авг 2006, 16:01

Предстои продажба на наследствен имот-къща с дворно място, собственост на дядо ми, починал през 1989г. Баба ми е починала през 1999г. Наследници са баща ми и леля ми. Обаче баща ми е починал преди майка си (1997) и го наследяваме с брат ми. Майка ми има ли право на дял? Делът на баба ми, след смартта й как се разделя-на 2,независимо, че баща ми е починал, или на 3-тримата живи наследници(леля,аз и брат ми)?
greta_msm
Нов потребител

Мнениеот tessa » 05 Авг 2006, 17:10

Казвате, че имотът е на дядо Ви. Ако е така и не е придобит по време на брака му с баба Ви, т.е. лично имущество, то нещата се развиват по следния начин:
Когато дядо Ви почива, баща Ви, леля Ви и баба Ви получават по 1/3. След това почива баща Ви и неговата 1/3 се разделя между Вас, брат Ви и майка Ви поравно. След като почива баба Ви нейната 1/3 се разделя на две равни части - едната за леля Ви, другата за низходящите на баща Ви, т.е. Вие и брат Ви, тук майка Ви не получава дял. Така в крайна сметка Вие имате 7/36 ид.части, брат Ви - 7/36, майка Ви - 4/36, а леля Ви - 18/36.
Ако имотът е бил придобит по време на брака между баба Ви и дядо Ви, се разделя така: за Вас с брат Ви по 4/18, за майка Ви - 1/18 и за леля Ви - 9/18.
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот greta_msm » 05 Авг 2006, 17:23

Благодаря,tessa! В крайна сметка след смъртта и на дядо, и на баба имотът се разделя на 2 равни части-едната за леля ми, а другата за баща ми, която от своя страна се разделя между мен, брат ми и майка ми. Възниква въпрос защо майка ми не фигурира като съсобственик в даначните известия(за заплащането на данъка).
greta_msm
Нов потребител

Мнениеот tessa » 05 Авг 2006, 17:29

Защото това Вие трябва да го декларирате. Не си ме разбрала обаче съвсем точно за дяловете. Вярно е, че леля Ви има 1/2, но другата 1/2 не се разделя на 3 между Вас, брат Ви и майка Ви. Майка Ви има по малък дял, защото баща Ви почива преди баба Ви. Погледнете по внимателно:)))
Успех с продажбата!
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот greta_msm » 05 Авг 2006, 17:44

За по-малкият дял на мама разбрах, а и не съм написала, че делим по равно с нея и брат ми :). А може ли ролята на посредник по продажбата да изпълнява адвокат? И редно ли е след като леля ми го ангажира и тя е човекът, който има интерес имотът да се продаде, да искат от мен и брат ми хонорар(500лв. искат да се поделят солидарно и поравно между тримата)? Как мога да бъда сигурна в прозрачността на сделката, след като леля ми действа сама и само иска да отидем да изповядаме сделката пред нотариус? Не зная дали изобщо да се съглася на продажба. :roll:
greta_msm
Нов потребител

Мнениеот tessa » 05 Авг 2006, 18:16

Съвсем нормално е продажбата да се осъществи с помощта на адвокат. Не мога обаче да коментирам нито хонорара му, нито вашите роднински взаимоотношения, най-малко пък да влияя на желанието Ви да продадете Вашата ид.част от имота. Оттук нататък преценявайте сама :)
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот greta_msm » 05 Авг 2006, 18:22

Благодаря Ви много :!: :!: :!: . Все пак внесохте светлинка в тунела. Хубавото е, че имам още време за размисъл.
greta_msm
Нов потребител

Назад към Имотни казуси