- Дата и час: 11 Яну 2025, 01:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба замеделска земя-само с дарение?
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Продажба замеделска земя-само с дарение?
Много моля за съдействие - искаме да продадем парцел - лозе,на което сме изкарали скица и дан.оценка и което се води земеделска земя и поради тази причина нотариуската казва,че може само да се направи дарение.Не мога да разбера как тогава се продават толкова много земеделски земи?С дарение ли?
- vili111
- Младши потребител
В грешка съм,извинете! В нотариалният акт пише,че мястото представлява идеална част 600 кв.м от парцел 700 кв.м , затова не можело с продажба.Така ли е?
- vili111
- Младши потребител
може следва да представите декларация от съсобственика, че сте му предложили вашата част на тази цена и той отказва да я закупи. Става пред същия нотариус при продажбата или с нотариално заверено съгласие, ако живее някъде другаде. При дарение не е необходимо съгласие на съсобственик в имота.
- peip
- Потребител
Колегата е прав. От опита ми в такива случаи знам, че малко хора искат да купуват идеални части. Уверихте ли се, че вашият купувач знае, че купува идеални части а не реално обособен имот? Той като собственик ще е доста затруднен с реалното ползване на имота.
Дарението, най просто казано, е начин да се заобиколи изискването на закона, когато се продава идеална част от съсобствен недвижим имот, тази част първо да се предложи на другия съсобственик. Дарението обаче крие доста подводни камъни за купувача (дарения), които няма да обяснявам тук.
Във вашия случай, май е най добре да се опитате да убедите вашия съсобственик (най-вероятно ваш роднина) да продаде и той своята идеална част на вашия имот и да продадете имота заедно на купувача.
С дарението и един несъгласен да се разделя с идеалната си част съсобственик, на него може да му стане много трудно...
Дарението, най просто казано, е начин да се заобиколи изискването на закона, когато се продава идеална част от съсобствен недвижим имот, тази част първо да се предложи на другия съсобственик. Дарението обаче крие доста подводни камъни за купувача (дарения), които няма да обяснявам тук.
Във вашия случай, май е най добре да се опитате да убедите вашия съсобственик (най-вероятно ваш роднина) да продаде и той своята идеална част на вашия имот и да продадете имота заедно на купувача.
С дарението и един несъгласен да се разделя с идеалната си част съсобственик, на него може да му стане много трудно...
- zoom
- Потребител
Благодаря много за бързите отговори!Спешно ни се налагаше да сключим тази сделка,но явно няма да стане докато не намерим кой е съсобственика.Не е роднина за съжеление.Ще действаме.Лек ден!
- vili111
- Младши потребител
Пак съм аз.Къде се проверява за собствеността на тези идеални части,за които стана въпрос?Предполагам,че е общинска,но не съм много сигурна.В общината по местонахождение на имота?
- vili111
- Младши потребител
Няма ли някой да ме ориентира за проверката на собствеността-в Общината ли,в Съда ли?Наистина нямам идея за тези неща,а за да отида до въпросната Община трябва да си взема почивен ден.Мерси!
- vili111
- Младши потребител
Според мен е най-добре да отидете до общината по местонахождение на имота. От там могат да ви дадат информация дали 100-те кв.м. са общинска собственост, а ако не са бихте могли да поискате информация за собственика. Да не би да имате неуредени регулационни сметки, защото след изтичането на срока за уреждането им се получава на практика съсобственост.
- hipatia
- Младши потребител
В скицата на имота не пише друг собственик.Тя сега е извадена -12.2006 и пише: имот №... с площ 600/720 кв.м с-но нот.акт...
А в нот.акт пише:
600 кв.м земя зя земеделско ползване - идеална част от имот с пространство от 720 кв.м. и че е придобит съгласно параграф 4 ал.1 от ЗСПЗЗ:
"§ 4а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1992 г., изм., бр. 105 от 1992 г., бр. 83 от 1993 г., бр. 80 от 1994 г., бр. 45 от 1995 г.; Решение № 8 на КС на РБ - бр. 59 от 1995 г.; изм., бр. 98 от 1997 г.) (1) Гражданите, на които е предоставено право на ползване върху земи по § 4 , при спазване изискванията на актовете на държавните органи, посочени в него, придобиват право на собственост върху тях, когато са построили сграда върху земята до 1 март 1991 г. и заплатят земята на собственика чрез общината по цени, определени от Министерския съвет, съгласно чл. 36, ал. 2 в тримесечен срок от влизането в сила на оценката."
Нот.акт е издаден 1993 г.
Парцела не е в регулация,така че и това трябва да се оправи,но тези идеални части не мога нещо да ги разбера за какво са били.
А в нот.акт пише:
600 кв.м земя зя земеделско ползване - идеална част от имот с пространство от 720 кв.м. и че е придобит съгласно параграф 4 ал.1 от ЗСПЗЗ:
"§ 4а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1992 г., изм., бр. 105 от 1992 г., бр. 83 от 1993 г., бр. 80 от 1994 г., бр. 45 от 1995 г.; Решение № 8 на КС на РБ - бр. 59 от 1995 г.; изм., бр. 98 от 1997 г.) (1) Гражданите, на които е предоставено право на ползване върху земи по § 4 , при спазване изискванията на актовете на държавните органи, посочени в него, придобиват право на собственост върху тях, когато са построили сграда върху земята до 1 март 1991 г. и заплатят земята на собственика чрез общината по цени, определени от Министерския съвет, съгласно чл. 36, ал. 2 в тримесечен срок от влизането в сила на оценката."
Парцела не е в регулация,така че и това трябва да се оправи,но тези идеални части не мога нещо да ги разбера за какво са били.
- vili111
- Младши потребител
струва ми се,ч е енай-добре да си намерите юрист, който да Ви свърши работата, няма как в един форум да получите отговор без да с еизчетат внимателно документите. В стремежа си да си спестите пари може да стигнете до по-лош резултат.
vili111 написа:В скицата на имота не пише друг собственик.Тя сега е извадена -12.2006 и пише: имот №... с площ 600/720 кв.м с-но нот.акт...
А в нот.акт пише:
- pupy
- Младши потребител
Въобще не ми е до парите,нали от нотариус идвам.Той казва изкупете тия идеални части и ще има сделка.Толкова ли е сложна проверка на собствеността,та чак и адвокат да си наемам,особено ако е общинска и става с молба в кметството?Не мисля,иначе нотариалната кантора,при която бях, щеше да ми предложи да извърши тази услуга, а не сама да се чудя какво да правя.
- vili111
- Младши потребител
Съгласно §4а от ПЗР на ЗСПЗЗ в определени случаи гражданите имат право да придобият собственост само върху 600 кв.м. Явно така се е получило при вас - самият имот е бил около 700 кв.м., но вие сте придобили само 600 кв.м. или иначе казано 600/700 ид.части. Несъмнено другият съсобственик е общината. Посетете вашата община, в нея вероятно има дирекция, отдел или някакво структурно звено - " Общинска собственост " и те ще ви насочат как да процедирате, за да изкупите, ако решите, останалата идеална част. Процедурата обаче не е кратка, възможно е да следва първо да се вземе решение от ОбС и т.н. Може би досега е следвало да уредите този въпрос. Иначе - с дарение може, но тази сделка ще е привидна, но какво толкова, кой ще се заяждя да я оспорва. Новият собственик впоследствие ще си уреди въпроса за останалата идеална част с общината.
- softy
- Младши потребител
Мерси много,softy.Това исках да чуя,що е то 600/700 кв.м.Ние така или иначе изтървахме да направим сделката до края на годината,така че сега не бързам,ще моля общината да ми я продаде.Приятен уикенд!
- vili111
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|