начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Проблем със съседи

Казуси за недвижими имоти

Проблем със съседи

Мнениеот hipatia » 29 Дек 2006, 09:22

Здравейте колеги,
искам да помогна на близко семейство, а не мога да намеря разрешение на проблема им и ви моля за съвет. Близките ми от 5 години са собственици на жилище получено като обезщетение от общината, от 3 години се отопляват с дърва /печка с водна риза/. Съседите им са си включили ширма в комина, а не в отдушника и твърдят, че имат пушек в кухнята и започнаха акция да ги накарат да си махнат печката. Когато си включат ширма печката започва да връща пушека и цялата къща на моите близки се пълни с дим. Запушваха им комина няколко пъти. По жалба на съседката е идвала комисия от общината, която констатирала, че комина не е правилно изграден и за това се получава този проблем. Писани са жалби и до полицията, но от там твърдят, че това е частен спор и не могат да се намесят. Знаете, че според ЗС, комина е обща част и може да се ползва от всички собственици, но според съседката, трябва да се използва само от нея, защото ширма и кухнята и били много скъпи и не иска да прави промени, а просто близките ми трябвало да си купят климатик.
Какво според вас може да се предприеме в случая, ако започнат да се съдят, ще мине повече от една зима докато се намери някакво разрешение, а не могат хората да стоят на студено и в постоянно напрежение кога къщата им ще се напълни пак с пушек.
Надявам се точно да съм представила ситуацията.
Весели празници
hipatia
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 29 Дек 2006, 14:51

Поискайте да бъде извършена проверка от съответната дирекция за "Пожарна безопасност". По принцип е недопустимо включването на механични вентилационни съоръжения в димоотводите, особенно ако при работа пречат на нормалното отвеждане на отработените емисии при отопление (създават тъй наречената "въздушна преграда"). При констатиране на неправилно включване ще последва предписание за отстраняване.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот hipatia » 29 Дек 2006, 15:00

Благодаря за съвета. Дано това помогне.
hipatia
Младши потребител

Мнениеот hipatia » 16 Яну 2007, 13:35

Какво "направи" пожарната в случая? - служител констатира неправомерното използване на комина от съседката и изготви предупредителен протокол и на ДВЕТЕ страни. По нататък не можели нищо да направят, защото не били "пъдари", няма наложени административни санкции, няма предписание това да престане. Комина вече е постоянно запушен, както и отдушника и сега хората живеят на студено докато общината, полицията и пожарната си измиват ръцете и взаимно си прехвърлят отговорността. Близките ми не искат да прибягват към саморазправа, а искат всичко да се разреши по законоустановения ред, който явно в нашата държава липсва. Вече получават заплахи по телефона /колкото и нелепо да ви прозвучи това за проблем с комин/, че ако искат да са живи и здрави трябва да си махнат печката, причакват ги някакви "бабаитчета" пред входа.
Отново търся помощ-съвет от вас, какво да се предприеме от тук нататък за да спре това безумие? Каква в същност е превантивната роля на органите на МВР, след като пожарната щели да се намесят ако стане пожар, а полицията ако се сбият съседите......? И как тези хора могат да защитят правата си?
hipatia
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 16 Яну 2007, 14:36

Какъв точно протокол за предупеждение е съставен от служителят на ПБЗН ?
Доколкото мога да прочета в ЗМВР: чл. 104, ал.1, т.3 органите на ПБЗН издават РАЗПОРЕЖДАНИЯ за изпълнение на правилата за противопожарна безопасност.
Тоест, ако ширма на съседите е включен в комина в противоречие с тези правила, следва да им бъде отправено разпореждане да го махнат или по друг начин ( ако има такъв) да осигурят пожарната безопасност. Предписаното в това разпореждане е задължително.

Ако съседите откажат да го изпълнят доброволно в определения в разпореждането срок, следва от ПБЗН да им наложат глоба в размер от 200 до 500лв. на основание чл. 273 ЗМВР за неизпълнението на разпореждането.
Отделно, в този случй, разпореждането подлежи на принудително изпълнение.

Ще помоля някой, който е запознат с новия АПК да коментира възможностите за принудително изпълнение на разпореждането.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот hipatia » 16 Яну 2007, 14:58

Довечера ще мога да прочета предупредителния протокол на моите познати, но това което ми казаха по телефона е, че се предупреждават и двете страни да използват отдушника и коминното тяло по предназначение.
Аз също като kursant_amvr си мислех, че ще се издаде разпореждане и ще се наложи административно наказание, друг е въпроса дали това ще "респектира" съседите и всичко ще приключи.
hipatia
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 16 Яну 2007, 20:49

hipatia написа:... друг е въпроса дали това ще "респектира" съседите и всичко ще приключи.

Въпросът не е до респектиране. Разпореждането не е "пожелание" от страна на държавния орган, а императив, който е скрепен с възможност за ПРИНУДИТЕЛНО изпълнение, чрез държавна принуда, против волята на лицето.

За съжаление какъв е текущият ред за подобно принудително изпълнение, аз не мога да ви кажа. Работата е там, че до неотдавна принудителното изпълнение се уреждаше от ЗАП, а от скоро от новия АПК, с който още не съм се запознал. Защо не потърсите помощ при адвокат ?

Но преди всичко трябва да отбележим, че за да говорим за подобни разпореждания, включването на ширм в комина трябва да противоречи на конкретни, нормативно установени противопожарни изисквания. В противен случай въпросът е извън компетенцията на ПБЗН.
Остава да се съдите по гражданско-правен път, но тук не съм компетентен да ви дам съвет.
kursant_amvr
Потребител

Назад към Имотни казуси