начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

моля за съвет за последиците от дарение

Казуси за недвижими имоти

моля за съвет за последиците от дарение

Мнениеот bobaka3 » 21 Яну 2007, 20:23

Баба ми е дарила имот на майка ми и си е запазила правото за живеене в него.След смъртта на баба ми , вуйчо ми има ли някакви права върху имота и какво може да се направи за да се избегне това.
bobaka3
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 21 Яну 2007, 23:06

Вуйчо Ви има право на запазена част при откриване на наследството.Върху дарения имот може да има претенции,при условие,че същото това дарение е накърнило запазената му част.Правото на иск за възстановяване на запазената част може да се предявява до 5 год.след откриването на наследството.
Възстановяването на запазената част обикновенно се извършва с изплащане на дял от обогатилия се наследник.Но има и случаи,когато засегнатия наследник може да предяви иск за отмяна на дарението и възстановяване на запазената част.
При условие,че неговата запазена част с това дарение не е накърнена нямате основание за притеснение.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mibora » 23 Яну 2007, 18:02

Здравейте,сигурна ли сте че баба Ви е дарила, защото ако е прехвърлила собствеността на майка ви и си е запазила правото на ползване,то вуйчото няма право на запазена част.
mibora
Потребител

Назад към Имотни казуси