начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

укрито дарение

Казуси за недвижими имоти

укрито дарение

Мнениеот tastybeffy » 23 Яну 2007, 16:54

Бих ли могла да оспорвам дарение, направено преди 10 години, състоящо се от къща с дворно място, в полза на единствената ми сестра, за което не съм била уведомена, узнах преди 6 месеца, направено е от баща ми през 1996 година, когато той беше след получен двоен инсулт, не в състовние да разсъждава и се движи(кметицата на селото в качеството на нотариус е била поканена в домът му за подпис), след една година баща ми почина, но майка ми не ме уведоми за дарението, направено по нейно настояване, така че за същото научих преди 6 месеца, т.е. 8 години след смъртта на баща ми. Благодаря предварително ако ми отговорите.
tastybeffy
Нов потребител

Умолявам ви да ми отговорите дали имам някаква надежда

Мнениеот tastybeffy » 23 Яну 2007, 17:22

естествено е че ще се консултирам с адвокат, но в момента не съм в България, благодаря ви пак!
tastybeffy
Нов потребител

Re: укрито дарение

Мнениеот krem_karamel » 24 Яну 2007, 11:14

tastybeffy написа:Бих ли могла да оспорвам дарение, направено преди 10 години, състоящо се от къща с дворно място, в полза на единствената ми сестра, за което не съм била уведомена, узнах преди 6 месеца, направено е от баща ми през 1996 година, когато той беше след получен двоен инсулт, не в състовние да разсъждава и се движи(кметицата на селото в качеството на нотариус е била поканена в домът му за подпис), след една година баща ми почина, но майка ми не ме уведоми за дарението, направено по нейно настояване, така че за същото научих преди 6 месеца, т.е. 8 години след смъртта на баща ми. Благодаря предварително ако ми отговорите.

имате различни възможности:

Можете да искате възстановяване на запазена част от наследството, както и да поставите въпроса (приспадане на даренията и пр.) в едно делбено производство.

На определени основания можете да атакувате самото прехвърляне, което е различно от горната идея.

Има и друга възможност - да искате вие делба като твърдите, че дарението е нищожно...

Следва да се анализират конкретните факти и налични документи.

Съветвам Ви да започнете от справка в съответните служби, да съберете всички документи и тогава да решавате, а не "на парче".

Бъдете бдителни и за давност и пр.
krem_karamel
Потребител

благодаря

Мнениеот tastybeffy » 24 Яну 2007, 11:23

благодаря ти много за отговора!
Константина
tastybeffy
Нов потребител

Мнениеот tedi_2 » 24 Яну 2007, 12:52

След като са минали 5 години от откриване на наследството на баща ви, в делбеното дело сестра ви поже да се позове на давност за редукция (намаляване) на дарението.
tedi_2
Потребител

Назад към Имотни казуси