начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Виза за проектиране

Казуси за недвижими имоти

Виза за проектиране

Мнениеот metoDi » 04 Май 2007, 16:26

Моля за съвет!Случаят е следният:Ние сме трима съсобственици в двор.Другите двама имат по една къща в него,а аз съм съсобственик само на идеални части от двора.Сега сме в процес на прехвърляне на право на строеж,но единият от съсобствениците не желае още да го направи.Смята че по плана на квартала построената от мен нова къща в двора ще попречи на използването на неговата.Поддадох молба за виза за проектиране в общината,но оттам ми отказват издаването й,докато не получат писмено съгласие от другите двама съсобственици.Въпросът ми е-Има ли право общината да ми отказва издаването на визата,след като и аз съм съсобственик, на основание липсата на такава декларация от другите двама?Защото,аз също знам,че пред нотариуса сделкята няма да мине без участието и на другите съсобственици.А все още не е пропаднала възможността да получа тяхното съгласие-просто смятам,че би могло сега да получа визата и ,евентуално, в момента в който получа съгласие да отидем при нотариус.А иначе-след като получа съгласие,ще трябва да чакам наново 2 седмици за визата...И още- никакъв ли шанс нямам да принудя другия съсобственик да ми даде съгласие?
metoDi
Нов потребител

Мнениеот tonina » 04 Май 2007, 17:48

Чл. 183. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В съсобствен урегулиран поземлен имот може да се извърши нов строеж, надстрояване или пристрояване от един или повече съсобственици въз основа на договор в нотариална форма с останалите собственици.
За съжаление ще трябва да се споразумеете с другите съсобственици.
tonina
Младши потребител

Мнениеот friend28 » 05 Май 2007, 02:51

А всъщност визата за проектиране в повечето случаи не е задължителна / Чл.140 ал.1 от ЗУТ:"може" а не "задължително"/ Но обяснете го на главните архитекти в малките населени места, аз лично не правя подобни усилия. Молбата за виза се подава от името на тримата съсобственици - с адреси за кореспонденция, телефони и подписи, които не е нужно да са нотариално заверени. Следва 14 дневен срок за извършването на адм.услуга, разработването на проект, отново разписан от всички, одобряване на проекта от гл.архитект на общината и след това, възоснова одобрения проект, се прехвърля или взаимно се отстъпва правото на строеж пред нотариус / до този момент нямаме предмет на сделката /. В много общини гл.архитекти действително искат предварително отстъпване правото на строеж - но това е невъзможно! - всеки път спорим с нотариусите защо не напишем едно число, а после да го постигнем с проекта... но не става така.
Така че аз също имам въпрос към юристите в този форум - какво правим, когато гл.архитект е рекъл "не", та "не"? Как би изглеждало едно такова предварително "съгласие"? Какъв би бил неговият предмет?
мнение на архитект
friend28
Потребител

Назад към Имотни казуси