Здравейте имам проблем става въпрос з?а запазени части по наследсво и срок на давност
става въпрос за жилище закупено от двама съпрузи които го придобиват по време на брака самите съпрузи нямат деца от брака но имат доведени такива приживе доведеният ми баща завеща чрез нотариално завещание частта която се пада по наследство на неговия истински син на мен на основание че помогнах финансово да се закупи въпросното жилище Като при това трябва да се отбележи че неговият син не е лишен от наследство и притежава жилище от първия брак на баща си
Сътоветно след смъртта на доведения ми баща се оформиха 3 наследсвени дяла ЗА ДАДЕНИЯ ИМОТ 2/3 за съпругата му (майка ми) и по 1/3 за нас децата: Съответно За мен 1/6 и доведеният ми брат 1/6 Като делът на доведения ми брат се завещава на мен с завещание от преди 13 години Той (доведения ми брат е информиран за това завещание и не го оспорва и не проявява никакви имущесвени претенции освен това баща ни приживе го накара да подпише декларация в която той няма претенции спрямо дадения имот до неговата смърт и тази на жена му (майка ми) При положение че жената е още жива в продължение на 12-13 години той спазва поетите ангажименти но напоследък започва да не ги спазва ПРИТЕСНЯВА МЕ ФАКТА МОЖЕ ЛИ ТОЙ ДА ИЗХВЪРЛИ ЖЕНАТА ОТ СОБСТВЕНОТО И ЖИЛИЩЕ НА ОСНОВАНИЕ ЗАПАЗЕНАТА МУ ЧАСТ ПО НАСЛЕДСТВО ??МАКАР И С МИНОРИТАРЕН ДЯЛ
ВЪПРОСЪТ МИ Е : След като не оспорва завещанието и не предявява претенции спрямо неговия дял то дали не го губи на база давностен срок ???
благодаря ви и много поздрави
- Дата и час: 11 Яну 2025, 08:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
здравейте имам следния имотен казус
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Завещание се оспорва спрямо запазените части в 5 годишен срок от откриване на наследството, но ако се твърди нищожност няма срок. Нищожност обаче би значело ако е саморъчно да не е писано от завещателя или подписано от него и др.
- pitasht
- Активен потребител
завещанието е нищожно при задължения за насрещна престация
Може да не е формулирано като задължение, а като един вид благодарност (мотив) за това, че вече е направил еди-какво си. Тогава няма да е нищожно.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря ви за мненията
Благодаря ви за отговорите
похвално е съществуването на подобен форум
похвално е съществуването на подобен форум
- lubisha
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|