Здравейте , моля ви за съвет
Имам следната дилема : След смъртта на втория ми съпруг наследих 2/3 от жилищетето ,което придобихме по време на брака ни (което впрочем аз го купих но по силата на брака стана делимо) от този брак деца нямаме ,но имам доведен син , който има 1/3 дял по силата на наследство от страна на баща си т.е. от страна на съпругът ми Доведеният ми син е декларирал писменно че няма претенции към имота до моята смърт, но независимо от това проявява намерения към имота и иска да се настанява в него Трябва да отбележа че той не иска да се продава жилището
Но мисля че аз като мажоритарен собственик мога да се разпореждам както намеря за добре При това той ми заяви ЦИТИРАМ :АКО искаш да го продадеш не мога да те спра !
Въпросът ми е мога ли да продам жилището на човек на който аз реша и на цена каквато аз реша и сътветно да му изплатя 1/3 дял и той да няма претенции по отношение на сделката по продажбата
- Дата и час: 25 Яну 2025, 22:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Здравейте , моля ви за съвет
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Явно сте съсобственици в жилището. Квотите са без значиние в този слячай. Имате два варианта. Преди това уточнявам че можете да се разпоредите само със своите ид.ч., не и с чуждите /т.е. тези на сина/. В римското право има една поговорка, която важи и днес - никой не може да прехвърли права, които не притежава.
Та, вариантите са два:
- продажба по реда на чл. 33 от ЗС - първо предлагате на сина на цената и при условията, при които желаете да продадете на третото лице и той ако откаже да купи, прадавате свободно на които искате.
- разпореждане по друг способ - замяна, дарение и т.н. - всичко без продажба става свободно без задължение за предлагане.
Това е най-общо. Има и други начини, но те са според случая и зависят от различни други странични фактори.
Та, вариантите са два:
- продажба по реда на чл. 33 от ЗС - първо предлагате на сина на цената и при условията, при които желаете да продадете на третото лице и той ако откаже да купи, прадавате свободно на които искате.
- разпореждане по друг способ - замяна, дарение и т.н. - всичко без продажба става свободно без задължение за предлагане.
Това е най-общо. Има и други начини, но те са според случая и зависят от различни други странични фактори.
-
scribtor - Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|