начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

kazys4e

Казуси за недвижими имоти

kazys4e

Мнениеот sssisy » 15 Юни 2007, 11:00

Здравейте на всички в този необятен форум. Дано успеете да ми помогнете ще съм ви много благодарна. Така имам следния казус:
Къща е онаследена от брат и сестра. Брата има 1.6 дял то въпросната къща. Той е починал и неговия дял от 1.6-та е онаследен от сина му и съпругата му. Сестрата, която е собственик на останалата част/по-голямата част/ от имота има желание къщата да бъде продадена. Другите сънаследници не са съгласни на продажба. Та конкретния ми въпрос е има ли закон, с който да ги задължим да ни наплатят дела и да си държат целия имот. Фактически да изкупят и нашия дял. Стана малко длъжко и завъртяно :wink: . Благодаря предварително!
sssisy
Младши потребител

делба

Мнениеот legista » 15 Юни 2007, 11:18

Да, имате- пътя Ви е делба. Ако е невъзможно да се постигне доброволна, то тогава- по съдебен ред.
За принуда и дума не може да става. Всеки си има права и следва да бъдат уважавани и зачитани, така както очаквате и Вашите да бъдат уважавани.
Друг е въпроса за интереса.
legista
Младши потребител

Мнениеот sssisy » 15 Юни 2007, 11:25

Ами сложно е значи, ама защо ни е делба, като то така или иначе имота е разделен от наследодателя. Какво ще постигнем като го разделим по-равно. Те не са съгласни на никакви варианти за продажба, затова искаме по-законен път да ги накараме да ни наплатят дела. Но явно не може така както си мисля.
sssisy
Младши потребител

Ами сложно е значи, ама защо ни е делба, като то така или иначе имота е разделен от наследодателя. Какво ще постигнем като го разделим по-равно. Те не са съгласни на никакви варианти за продажба, затова искаме по-законен път да ги накараме да ни наплатят дела. Но явно не може така както си мисля.
sssisy
Младши потребител

sssisy
Младши потребител

sssisy
Младши потребител

Мнениеот legista » 15 Юни 2007, 11:52

sssisy, извинете, но още във въпроса си посочвате, че частите на наследниците брат и сестра са в съотношение 1/ 6 към разликата, а такава формулировка води на извода, че става въпрос за идеални части. Всъщност, има ли реална собственост или става дума за идеални части?
legista
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 15 Юни 2007, 11:59

Така-а-а. От това, което последно написахте, става ясно, че не сте юрист /няма лошо :)/. Делбата, за която Вие говорите, е нещо доста различно от това, за което Ви говори legista. Това е една от възможностите Ви. После, не разбрах, къде прочетохте в отговора на колегата "разделим по-равно" /това, между другото, цитирам дословно, иначе е и граматически неправилно написано, ама не се заяждам/.
Възможности, за "да си държат целия имот" имате и други, а за да ги разберете - с всички документи на консултация при адвокат!
Желая Ви успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот sssisy » 15 Юни 2007, 13:29

Ами определено не съм юрист :D , ами така ще стане с документите и при адвокат. Май аз не зададох правилно въпроса или те нещата като се обвържат с правни термини започват да звучат по, по-различен начин. Все пак Ви благодаря за съдейтвието.
А въпроса ми беше конкретно дали може да накараш някого по съдебен път да ти наплати дела. Като с това той става единствен собственик. Значи става въпрос за къща с прилежащия и терен, който е дворно място.
sssisy
Младши потребител

Мнениеот viki84 » 15 Юни 2007, 14:01

Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
ot zakona za sobstvenosta mislq 4e e otgovora na va6iq v1pros.
Nadqvam se da vi pomogne
viki84
Младши потребител

Назад към Имотни казуси