начало

„Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка „Бял заек“ атакувал ВАС след човешка грешка

Нужда от Информация за Общинските Земи

Казуси за недвижими имоти

Нужда от Информация за Общинските Земи

Мнениеот axaman » 05 Юни 2010, 09:48

Задравейте,може ли някой да ми помогне като ми достави следната информация свързана с общинските земи в България.

1. Кой се разпорежда с общинските земи - общинските началници, кметовете, или някоя от държавните агенции/ведомства?

2. Хората/ведомствата които се разпореждат с общинските земи имат ли правото да ги раздават безплатно на жителите на общините в които те се намират (не на един или двама от тях, а на всички законни жители на въпросната община)?

3. Хората/ведомствата които се разпореждат с общинските земи имат ли правото да изберат начина по който те да се използват/стопанисват? Примерно те могат ли да решат въпросните земи да се дадат под аренда на бесарабски българи завърнали се (законно) в България?

4. Истина ли е, че чл.14 от закона за държавния бюджет казва, че приходите от продажба на имоти в една община могат да се харчат само за основни ремонти и нищо друго?

5. Какво всъшност става когато се правят "заменки на земи"?
axaman
Нов потребител

Re: Нужда от Информация за Общинските Земи

Мнениеот TheOldMan » 05 Юни 2010, 10:58

Може и да бъркам, ама:
1. Щом са общински, общината им е собственик. А "шефа" на общината е общинския съвет.
2. Има някакви врътки за оземляване на безимотни жители. Не съм запознат по-точно.
3. Общинския съвет може да прави абсолютно всичко, каквото си иска със земите. Справка - първите страници на вестниците. Може да ги подарява, да ги заменя, да ги продава, да ги оставя да си буренясват. И понеже е колективен орган, никой не носи отговорност. Тъжно, но факт.
4. Нямам представа. Но от бюджета на общината парите отиват основно за заплати и за ремонти. Е, снегопочистване, сметоизвозване дъра-бъра...
5. Ами реално някой се облагодетелства. В идеалния случай заменката цели да се спаси някой природен парк, да се обезщети собственик заради преминаващ през имота му инфраструктурен обект и т.н. Но реално...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Нужда от Информация за Общинските Земи

Мнениеот namakak » 07 Юни 2010, 00:03

Нововъдедените закони се разпореждат в полза на някой ,който не е обезщетил собственик за земята му ,и я ползва като регулация,а на собственика я плащат като нива и пропуснатите ползи от милиони лева печалби,явно отиват в бюджета,а не в общините.
Така мисля.Но все някъде отиват приходите от печалба в регулация и мероприятие,като знаем какви са цените на общината,по-големи от тези на адвоката вече :evil:
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Имотни казуси