начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Казуси за недвижими имоти

ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Мнениеот kristti_ » 12 Май 2016, 12:21

ЗДРАВЕЙТЕ,
Обръщам се тук, молейки за практически съвети и насоки от вече потърпевши лица. Имам дворно място с къща от 1991 г., като площта на дворното място е 800 кв.м. по нотариален акт. Продавам този имот и при изваждане на кадастралната скица, установявам, че площта на дворното място е 751 кв.м., т.е. с 49 кв.м. по-малко от документа ми за собственост. Извадих удостоверение за идентичност на имота, в което се казва че имота ми по нотариален акт е идентичен с този по кадастър, както и че няма проведени отчуждителни процедури за имота, извадих и комбинирани скици, за да видя къде са тези 49 кв.м. и от тях се вижда,че с приемане на регулационния план през 2001 г. имотните ми граници не съвпадат с тези по регулация, като регулацията не е приложена. Виждам от комбинираните скици и някакво навлизане при съседа ми, виждам че и някаква част от имота ми е взета за улица ( от скиците не знам дали са точно 49 кв.м.). В момента чакам поредно становище от адвокати и архитекти какво точно да направя и колко време ще ми отнеме. Доколкото разбирам трябва да искам възстановяване на граници по стари имотни граници ( процедура по праграф 8 ЗУТ), ама ако съседа ми не се съгласи да подпише искането ми (което разбира се че няма да иска и аз да бях и аз щях да се противя някой да навлиза в имота ми просто защото общината е приела нов регулационен план) какво трябва да направя – съд ли? Тези квадрати, които общината ми взима за улица какво да ги правя? Нямам никакъв документ за това присвояване, имам документи че отчуждители процедури не са провеждани, а защо тогава в Кадастъра имота ми е минус 49 кв.м.? Има ли вариант общината да ми откаже да промени регулационните ми граници? Имотът ми става непродаваем в този случай, никой няма да иска да го купи при това безумно фактическо положение. Ако някой е имал такъв казус и може да ме насочи към кого да се обърна, за да разреша проблема си ще съм много благодарна.
kristti_
Нов потребител

Re: ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Мнениеот Melly » 12 Май 2016, 13:34

kristti_ написа:ЗДРАВЕЙТЕ,
Обръщам се тук, молейки за практически съвети и насоки от вече потърпевши лица. Имам дворно място с къща от 1991 г., като площта на дворното място е 800 кв.м. по нотариален акт. Продавам този имот и при изваждане на кадастралната скица, установявам, че площта на дворното място е 751 кв.м., т.е. с 49 кв.м. по-малко от документа ми за собственост. Извадих удостоверение за идентичност на имота, в което се казва че имота ми по нотариален акт е идентичен с този по кадастър, както и че няма проведени отчуждителни процедури за имота, извадих и комбинирани скици, за да видя къде са тези 49 кв.м. и от тях се вижда,че с приемане на регулационния план през 2001 г. имотните ми граници не съвпадат с тези по регулация, като регулацията не е приложена. Виждам от комбинираните скици и някакво навлизане при съседа ми, виждам че и някаква част от имота ми е взета за улица ( от скиците не знам дали са точно 49 кв.м.). В момента чакам поредно становище от адвокати и архитекти какво точно да направя и колко време ще ми отнеме. Доколкото разбирам трябва да искам възстановяване на граници по стари имотни граници ( процедура по праграф 8 ЗУТ), ама ако съседа ми не се съгласи да подпише искането ми (което разбира се че няма да иска и аз да бях и аз щях да се противя някой да навлиза в имота ми просто защото общината е приела нов регулационен план) какво трябва да направя – съд ли? Тези квадрати, които общината ми взима за улица какво да ги правя? Нямам никакъв документ за това присвояване, имам документи че отчуждители процедури не са провеждани, а защо тогава в Кадастъра имота ми е минус 49 кв.м.? Има ли вариант общината да ми откаже да промени регулационните ми граници? Имотът ми става непродаваем в този случай, никой няма да иска да го купи при това безумно фактическо положение. Ако някой е имал такъв казус и може да ме насочи към кого да се обърна, за да разреша проблема си ще съм много благодарна.

Нали си давате сметка, че поставяте въпроси и търсите насоки за решаването им по ваш преразказ. Не че е невъзможно, но има вероятност колеги да дадат мнение различно от това, на вече ангажираните от вас лица (адвокати и архитекти) - защото няма да разполагат с документи, а и детайлите са важни.

Планът от 2001 няма нещноправно действие. Предвижданията за обществено мероприятие "улица" не е обстоятелство, което да се яви пречка за продажбата на имота. Това означава, че предстои процедура по отчуждаване на тази площ - дали от вас като настоящ собственик, или от новия собственик - без значение. За отчуждената част (когато, тогава) общината ще дължи обещетение по пазарни цени.

Вторият момент е да бъдат приведени в съответствие с правото на собственост действителните граници. Това може да бъде постигнато извънсъдебно по съответната процедура, или при спор - от съда. Но за продажбата и това обстоятелство не е пречка, щом пред нотариус ще представите акт за собственост и скица за имота ведно с останалите изискуеми от закона документи.
Това е в най-общи линии разяснението от мен.

П.П. Практиката ми сочи ситуации, преднамерено скалъпени от купувачи по предварителен договор с цел да осъдят продавача да им плати двоен задатък/капаро. Един от тези случаи: Сагата се проточи 4,5 години и вчера ВКС запечата окончателно решението на въззивната инстанция, с което е потвърдено решението на първа инстанция за отхвърляне претенциите на ищеца-тарикат.
Пазете се от такива хитреци.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Мнениеот kristti_ » 12 Май 2016, 16:15

Благодаря за предупреждението, очевидно в нашата държава всичко е възможно!Защо да ни е лесно,като може да е трудно!
kristti_
Нов потребител

Назад към Имотни казуси