начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Мога ли да продам имота без съпруга ми

Казуси за недвижими имоти

Мога ли да продам имота без съпруга ми

Мнениеот donка » 03 Фев 2006, 11:56

здравеите имам следните въпроси:
1.какви документи трябва да предсатвя пред нотариуса при продажба на недвижим имот закупен по време на брака?-казаха ми че трябва декларация по чл.264ал.2 ДОПКи декларация по чл25ал.7 от ЗННД-други документи трябват ли?
2.Мога ли да продам имота без съпруга ми да присъства при нотариус?
3.може ли съпруга ми да ме упълномощи да продавам имота ни на лица и по цени каквито намеря за добре?
трябва ли в пълномощното да се посочва че имота е закупен по време на брака или е достатъчно само да се опише както е посочен в нотариалния акт?
може ли някои да пусне примерен вариант на такова пълномощно?
благодаря предварително
donка

Мнениеот Ел » 03 Фев 2006, 12:26

Можете да правите сделки с пълномощно и всички тези декларации трябва да са попълнени, както са ви казали. За пълномощното най-добре идете при нотариуса, който ще готви и изповядва сделката и нека той ви предложи текст, който после сам ще ползва, независимо при какъв нотариус ще завериет самото пълномощно.
Ел

Re: спешен ???

Мнениеот 11111 » 03 Фев 2006, 12:28

ползвайте услугите на адвокат ... той ще подготви всички документи, вкл проекта за нотариален акт, пълномощно, декларации и др. и ще отговори на всичките Ви въпроси
11111

Мнениеот Никой » 03 Фев 2006, 12:29

А не трябва ли и съпруга да подпише нотариалния акт за покупко-продажба?
Никой

Мнениеот 11111 » 03 Фев 2006, 12:33

Никой написа:А не трябва ли и съпруга да подпише нотариалния акт за покупко-продажба?

не и ако е изразил това в пълонмощното,колегаа
11111

Мнениеот Никой » 03 Фев 2006, 12:36

Да, да по принцип е така, но защо ми се струва че пред нотариуса трябва да присъстват и двамата. Все пак става въпрос за разпореждане с лично имуществено право.
Никой

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 12:50

ако сте в добри отношения с съпруга си и не смятате че ще ви изиграе напишете пълномощното по следния начин:
еди кой си.........с адрес ...........егн.........лк..............изд.на .....от......
упълномощавам
еди кой си.........с адрес ...........егн.........лк..............изд.на .....от......
да извършва от мое име и за моя сметка следните правни и фактически действия:
1.Да ме предтсвлява и подписва и да продава при условия,на лица и по цени каквито намери за добре следния недвижим имот /съпружеска имуществена общност на упълномощителя и упълномощения /,описан в нот акт№....том.дело....както следва:
тук описвате имота по НА с граници и съседи
2.Да ме представлява и подписва пред надлежните органи и лица в връзка с изпълнението на действията по настоящото пълномощно
3.настоящото пълномоно е безсрочно
като добавите и декларациите и представите свидетелство за брак смятам че няма да има проблем
Гост

Мнениеот Никой » 03 Фев 2006, 12:56

Благодаря и от името на Донка! :wink:
Никой

Мнениеот 1111 » 03 Фев 2006, 12:56

Никой написа:Да, да по принцип е така, но защо ми се струва че пред нотариуса трябва да присъстват и двамата. Все пак става въпрос за разпореждане с лично имуществено право.

За какво тогава да се съставя това пълномощно!!
1111

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 13:11

можете изрично да посочите че съпругът има право да получи цената на имота .......макар че смятам че след като е упълномощен да продава имота значи е упълномощен да получи и цената.........знайте че какото и пълномощно да напишете нотариуса който го заверява винаги ще намери косур и то само за да може да ви го напише тои и да ви вземе парите.....така че ако не искате да се потите с писане най добре даите 10 лв и пълномощното е готово
Гост

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 13:16

въпросът е че имота който щше продаваме е в сф а аз съм в бургас и не мога да присъствам при нотариуса когато се прехвърля имота .....възможно ли е нотариус в бургас да ми направи пълномощно а след това нотариуса в софия да не го хареса?
Гост

Мнениеот оня там » 03 Фев 2006, 13:30

според мен с това пълномощно не би трябвало да ви правят проблем
оня там

Мнениеот 11111 » 03 Фев 2006, 14:05

Anonymous написа:въпросът е че имота който щше продаваме е в сф а аз съм в бургас и не мога да присъствам при нотариуса когато се прехвърля имота .....възможно ли е нотариус в бургас да ми направи пълномощно а след това нотариуса в софия да не го хареса?

Ако е изготвено от юридически грамотно лице , не би трябвало да имете проблеми ! Може да го заверите в Бургас!!
11111

Мнениеот х » 03 Фев 2006, 14:09

Не пропускайте нотариална заверка и на декларациите, които следва да бъдат подписани от съпруга Ви.
х

Назад към Имотни казуси