начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

нотариален акт без акт 16

Казуси за недвижими имоти

нотариален акт без акт 16

Мнениеот elenadonkova » 08 Фев 2006, 14:03

Възможно ли е да се издаде нотариален акт на жилище в новопостроена сграда, която все още няма акт 16 и ако е възможно, то това окончателния нотариален акт ли е? И добре ли е вместо да плащам и последните 10% вноска за жилището, да ми се издаде нотариалния акт, а аз да ги платя след като се издаде акт 16 със запис на заповед. Удобен ли е този вариант за мен или мога да го уредя и по друг начин. Притеснявам се като платя и последната вноска, а те ми дадат нотариалния акт, да не ме прекарат мен и другите собственици на апартаменти с изкарването на акт 16!
elenadonkova
Младши потребител

Мнениеот вуйчо » 08 Фев 2006, 15:10

Напълно възможно е да се издаде нотариален акт без акт 16, но в този случай се сключва договора за т.н."груб строеж", като за случая пак трябва да се сключи сделка, т.е. продавач, купувач и т.н. Ако всичко е на ниво предварителен договор със строителя, то най-добре според мен е да се изчака издаването на разрешение за ползуване /няма вече акт 16/ и след това да се извърши прехвърлянето на собствеността, тъй като за строителя е по-лесно да се снабди с акт 15, тъй като от името на собственик го подписва само той, а не да гони 100 души собственици да му го подпишат, като само един от тях ако има възражения относно собственост, квадратура и т.н., всичко отива далеч във времето и е с неясен край. Примеро в това отношение колкото искаш. Не знам повече за случая, за какви договорни отношения става дума, за да дам по-конкретен отговор.
вуйчо

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 19:58

вуйчо написа:то най-добре според мен е да се изчака издаването на разрешение за ползуване /няма вече акт 16/

А, бре хора, къде прочетохте, че вече въобще няма акт 16, та и ние да се понаучим!!!!! Срамота!
Гост

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 20:18

Niama pre4ka da se izpoviada sdelka s imot na grub stroeg ,no za va6a sigurnost sledva da poiskate da oformite pokupko-prodagba pri notarius za da pridobiete obstvenostta na imota ,a ako stroitelia e suglasen zapi6ete v akta ,4e vi ostvat 10 % qkoito se zadulgavate da zaplatite sled kato vi snabdiat s razre6enie za polsvane , v koeto kato sobstvenik 6te figurirate ve4e i vie
Гост

Мнениеот Гост » 09 Фев 2006, 00:28

Tova okon4atelniq notarialen akt li 6te byde sled kato apartamenta se kupuva v "grub stroej"? Stranno e, 4e firmata mnogo se e razbyrzala za poslednite 10% i izdavaneto na notarialni aktove, no puk ot druga strana nali taka dana4nata ozenka na jili6teto 6te e po-malka. Dobre li e za men, za da ne otbelqzvame v notarialniq akt, 4e dulja posledna vnoska ot 10%, da go oformim kato zapis na zapoved, kato zelta mi e da platq poslednata vnoska edva sled kato izkarat akt 16 ili taka nare4enoto razre6enie za polzvane?
Гост

Мнениеот protekta » 09 Фев 2006, 08:49

Anonymous написа:Tova okon4atelniq notarialen akt li 6te byde sled kato apartamenta se kupuva v "grub stroej"? Stranno e, 4e firmata mnogo se e razbyrzala za poslednite 10% i izdavaneto na notarialni aktove, no puk ot druga strana nali taka dana4nata ozenka na jili6teto 6te e po-malka. Dobre li e za men, za da ne otbelqzvame v notarialniq akt, 4e dulja posledna vnoska ot 10%, da go oformim kato zapis na zapoved, kato zelta mi e da platq poslednata vnoska edva sled kato izkarat akt 16 ili taka nare4enoto razre6enie za polzvane?

Ако въпросът Ви е дали е необходимо след този нотариален акт /за покупка на имота в груб строеж/ да имате и друг, то отговорът е, че не е задължително. С нотариалния акт и разрешението за ползване /или удостоверението за въвеждане в експлоатация, ако сградата не е до трета категория/, ще се легитимирате като собственик на готовия апартамент /или какъвто там обект купувате/.
По-добре впишете остатъка за плащане в нотариалния акт, като изрично се посочи, че той е дължим при представяне от страна на продавача на разрешението за ползване /или удостоверението за въвеждане в експлоатация/ на сградата.
Да, може и със запис на заповед, но тогава, ако не си изпипате всички необходими документи, може да стане така, че да Ви търсят два пъти тези 10 %.

А относно това, че от фирмата са се разбързали.... Кой в крайна сметка има интерес да притежава документ за собственост - Вие /дето сте платили вече 90 % от цената/, или те?
protekta
Потребител

Мнениеот Гост » 09 Фев 2006, 09:55

Mnogo blagodarq na vsi4ki, koito otgovoriha na vyprosite mi, bqhte mi bezkraino polezni!
Гост

Назад към Имотни казуси