начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

имам ли право на давност

Казуси за недвижими имоти

имам ли право на давност

Мнениеот гост » 12 Фев 2006, 16:32

имам ли право да придобия имот по давност на който аз сьм с по-голям дял от другия сьсобственик Той есобственик от 8 години не живее вимота и не се грижи за него ,Колко години е давностния срок ,Моля ,който може нека ми помогнеБлагодаря,
гост

hi

Мнениеот stefan28 » 12 Фев 2006, 16:54

trqbva da iz4aka6 10 godini sled koeto moje da poiska6 ot notarius da ti izdade konstativen notarialen akt po obstoqtelstvena proverka. Taka 4e trqbva da iz4aka6 o6te 2 godini!!
stefan28

имам ли право на давност

Мнениеот Гост » 12 Фев 2006, 17:54

Благодаря но някьде бях чела ,че 10 годишната давност е за недобросьвестен владелец а за добросьвестен е 5годишна
Гост

Мнениеот no name » 12 Фев 2006, 19:10

Такае, но добросъвестният владелец е придобил имота на основание, годно да го направи собственик- т.е. възмездно. В случая говорим за недобросъвестно владение, защото вие не сте придобили частта от има чрез възмездна сделка, а ще разчитате на изтичането на давностния срок във ваша полза. По тази причина е необходимо да изтекат 10 години от владението на вещта, което трябва да е спокойно, явно и с намерение да своите въпросния имот. Често обаче се приема, че съсобственика държи своята част от имота като своя, а останалата част държи за собственика й, т.е. той е само държател, в чиято полза не тече придобивна давност. Но все пак след изтичането на десетте години опитайте, може и да успеете.
no name

имам ли право на давност

Мнениеот Гост » 12 Фев 2006, 22:01

защо мислите ,че аз сьм недобросьвестен владелец .Недобросьвестния владелец не е ли този ,който е придобил имота с измама тоест се е самонастанил или е наемател.Втакьв случай аз не сьм ли сьвестен владелец. Аз стопанисвам имота грижасе изцяло за него .Ползвам го целия имот като свой.
Гост

Мнениеот tiavn » 12 Фев 2006, 22:20

давност между съсобственици не тече
tiavn
Нов потребител

имам ли право на давност

Мнениеот Гост » 12 Фев 2006, 23:12

Какво значи придобил имота на основание. Моя имот как е придобит на не основание. Аз си имам нотариален акт за 5/6 от имота. А СЬОТВЕТНО ДРУГАТА СТРАНА ЗА 1/6.Икакво значи вьзмезно. Според мен значи -ПОДАРЬК.Ащом ми е подарьк защо ми е да го придобия по давност.
Гост

Re: имам ли право на давност

Мнениеот kontrol » 13 Фев 2006, 01:08

Anonymous написа:Какво значи придобил имота на основание. Моя имот как е придобит на не основание. Аз си имам нотариален акт за 5/6 от имота. А СЬОТВЕТНО ДРУГАТА СТРАНА ЗА 1/6.Икакво значи вьзмезно. Според мен значи -ПОДАРЬК.Ащом ми е подарьк защо ми е да го придобия по давност.

Вие сега карате ли се на отговорилия?

Ако са въпроси, то те са твърде базисни и в такъв случай е необходимо много време и усилия, за да Ви се обясни, което във форума трудно ще стане. Трябва да си наемете юридически съветник или да се запознаете сам обстойно с материята на вещното право.

После, откъде се появи този подарък? Дарен ли Ви е имотът?

tiavn е прав. Необходимо е animus domini да се манифестира пред съсобствениците.
kontrol
Активен потребител

Назад към Имотни казуси