начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Продажба на наследствен апартамент

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на наследствен апартамент

Мнениеот Пети » 16 Фев 2006, 12:29

Моля да ме посъветвате !Майка ми получава след смъртта на баща ми 1/3 от неговия дял на семейното жилище . Тя продава тази 1/3 и неиния дял от този апартамент . Трябва ли да декларира получената сума ?
Пети

Мнениеот minci » 16 Фев 2006, 23:05

Съгласно чл.76 от Закона за наследството тази сделка е нищожна.Има и съдебна практика по този въпрос на Върховния съд.
Отговорът на Вашия въпрос е :
Чл. 12. (1) Не подлежат на облагане:
1. доходите от продажба или замяна на:

а) апартамент, къща или вила, включително прилежащата земя, при условие, че са били основно жилище на продавача не по-малко от три години преди продажбата или замяната;

б) до два недвижими имота, които не са основно жилище на продавача, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако времето между придобиването и продажбата или замяната е повече от 5 години;
...............................................
.................................................
(2) Не се смята за доход полученото при продажба или замяна на имущество, придобито по наследство, завет, дарение и на реституирано имущество, както и наследствата и даренията.
minci
Младши потребител

Мнениеот maycheto » 17 Фев 2006, 22:44

[quote="minci"]Съгласно чл.76 от Закона за наследството тази сделка е нищожна.
Не и ако е продала на съсобственик. Също има практика. Вероятно случаят е такъв, защото едва ли някой ще купи идеална част......
maycheto
Младши потребител

Назад към Семейни казуси