начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Предварителен договор за учредяване право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Предварителен договор за учредяване право на строеж

Мнениеот lina_k » 23 Фев 2006, 14:26

Имам въпрос,който ме вълнува и бих искала да го задам тук,ако може а ми помогнете? преди да сключа договор за право на строеж,с който учредявам суперфиция на строителя/ФЛ/, архитекта естествено трябва да ни направи проекта при зададени от нас параметри.този проект се заплаща от строителя и той иска някакво писмено споразумение във вид може би на предварителен договор,че за в бъдеще няма да се откажа.въпросът ми е какъв вид трябва да е това споразумение? :?
lina_k
Нов потребител

Този казус е любопитен бих казал

Мнениеот nezret » 23 Фев 2006, 16:11

Суперфицията като ограничено вещно право се учредява в нотариална форма освен ако страните по договора не са в близка родствена връзка баща син и прочие където може да се извърши и в писмена форма направо в разрешението за строеж. Този уредба беше в стария ЗТСУ, не съм сигурен напълно в ЗУТ ,запазено ли е но ще се провери. Във вашият случай явно нямате близка родствено връзка с приобретателя. Което налага договорът за отстъпено право на строеж (суперфицията) да бъде изготвен в нотариална форма за да породи желаните от страните правни последици. Нотариалната форма е форма за валидност, която ако не се спази води до нищожност с произтичащите за това последици. Предварителен договор по чл.19 ЗЗД е допустим но трябва да бъде с нотариална заверка на подписи. относно разходите по изготвяне на строителни книжа,няма пречка да бъдат включени в клаузите на предварителния договор. Важното е имота наистина да е в регулация, и да е предвиден за жилищно застрояване, няма пречка ако имота е и земеделска земя стига проибретателят да се съгласи в предварителния договор да променя предназначение и прочие но тогава по добре да закупи имота отколкото да му се учредява право на строеж.
Ако сделката е възмездна и с външно лице с което нямате родствена връзка, желателно е договорите и предварителния и окончателния да бъдат внимателно изготвени, за да се гаратира максимално вашият интерес. желая ви успех.
nezret
Потребител

отговор

Мнениеот harmaiani » 24 Фев 2006, 17:20

Предварителен договор за учредяване право на строеж с нотариална заверка на подписите, а след одобряване на проекта - нотариален акт за учредяване право на строеж. Посъветвайте се конкретно с нотариус или адвокат, който да ви ги изготви.
harmaiani
Потребител

Назад към Имотни казуси