начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

оспорено завещание от наследници без право на запазена част?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

оспорено завещание от наследници без право на запазена част?

Мнениеот megalex » 23 Фев 2006, 15:25

Казусът е следният:
Починалата ми майка имаше извършен завет от нейният чичо, който е бил бездетен и я е отгледал като свое дете - но без да я осинови. Последните 7 години преди да почине, цялото ни семейство се грижеше за него и най-вече - обработваше земеделските земи, които той бе получил при реституцията. След като почина - още 5 години сме ги обработвали. Дядо ми има далечни роднини, които са деца на неговите сестри /12 НА БРОЙ/. Само 1 от тях реши да оспори извършеният завет, вписан в СВ, като едновременно с това окупира завещаната нива и де факто прекъсна течението на давностното владение. Ние опитахме да се защитим по исков ред с иск за нарушено владение, ответника оспори завета, а съда - забележете- на 2 пъти назначава графологична експертиза, за да се докаже, че почерка е на починалият. Много труден казус за провинциалните адвокати явно се оказа случая, защото накрая съдът прекрати делото с определение, защото видите ли не сме успели да изровим от семейният архив друг-оригинален документ за сравнителен анализ. А такъв наистина нямахме. И така - въпросът ми е към всички, които са се сблъсквали с тази материя - имаме ли шанс да си върнем земите, които ни бяха завещани от нашия дядо /чичо на майка ни/. И още нещо - всички 11 наследника на нивата желаят да ни прехвърлят техната част, защото чувстват това като свое морално задължение. Може ли и по този начин да си върнем наследствения имот.
Благодаря предварително.
megalex
Нов потребител

Мнениеот steli_na » 23 Фев 2006, 17:10

Абсолютно недоразумение е това с перкратяването на делото, поради недостатъчен сравнителен материал.
Така или иначе тежестта за доказване на истинността на документа е ваша, като от друга страна само вероятност, в колкото и да е висока степен за това, че почеркът е на азвещателя посочен в завещанието, не ви е достатъчна.
При това положение, не е лош вариантът останалите 11 наследника да випрехвърлят частите си. След като го направят, можете да поискате делба и в нея, да се опитате да изкупите дела на наследницата, която оспорва завещанието.
От житейска гледна точка може и да ви се струва несправедливо, но правото й да наследи е гарантирано от закона.
steli_na
Потребител

Мнениеот monteskio » 23 Фев 2006, 17:18

Потърсете си по добър адвокат. Щом делото е прекратено с определение, то можете отново да предявите иска, понеже няма сила на пресъдено нещо.
Относно снабдяването ви с образци - възможно е от много места да се сбодиете с документ, който той е подписал в оригинал.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот megalex » 27 Фев 2006, 15:36

Благодаря за насоките, в които можем да действаме. Ако не е неучтиво, бихте ли ми казали откъде мога да се снабдя с образци за сравнение на подписа. Сетих се за държавен архив в местния окръжен град и нищо друго. Предложих го и на адвоката по делото.Дядо ми никакви официални документи не е подписвал, само една молба за членство в кооперация, която вече представихме в съда, но казаха, че не я приемат, защото кооперацията била унищожила архива си. Обикновен човек на село какви документи да подписва. Аз лично го научих да чете и пише като бях в 4 клас и той четеше в."Работническо дело", но като свидетел едва ли ще ме приемат. Къщата на село с всички документи отдавна я няма - бутнаха я, а покъщнина и документи се задигнаха и унищожиха от цигани .
megalex
Нов потребител

Мнениеот harieta » 27 Фев 2006, 15:45

когато е получавал пенсията си се е подписвал, когато е подавал молба в бившите поземлени комисии за възстановяване на правото на собственост върху зем. земи също се е подписал, а може и собственоръно да е написал молбата. Бих Ви препоръчала да направите справка в поземлената комисия, те имат добър архив.
harieta
Нов потребител

Назад към Семейни казуси