начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Учредяване право на строеж от един съсобственик?

Казуси за недвижими имоти

Учредяване право на строеж от един съсобственик?

Мнениеот zvezda » 23 Фев 2006, 22:20

Моля за помощ по следния въпрос (вещното право не ми е силната страна): имаме 10-ина съсобственици на урегулиран парцел, който е около 900 кв.м. Чисто хипотетично, възможно ли е да се извърши сделка от един съсобственик с предмет - учредяване право на строеж в полза на трето лице. Дори ако за това е нужно съгласието на останалите?
Въпросът ми е теоретичен: изобщо възможна ли е такава сделка или не?
Извинете ме за невежеството, но вече зациклих :cry:
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

отговор

Мнениеот harmaiani » 24 Фев 2006, 17:26

Категорично не. Това е сделка на разпореждане, а не на управление.
harmaiani
Потребител

Мнениеот nezret » 24 Фев 2006, 22:04

Права е колежката напълно. учедяването на право на строеж е по своята правна същност конститутивна сукцесия, ограничава се правото на собственост на имота но не се прехвърля. Това става в нотариална форма като форма за валидност на договора. Всички съсобственици ще трябва да учредят правото на строеж на третото лице.
Желая ви успех
nezret
Потребител

Мнениеот lakov » 24 Фев 2006, 22:15

а какво ще кажете за дарение идеална част от правото на строеж, съгласно виза са строежи и действащ ПУП ?
lakov
Потребител

Мнениеот lakov » 24 Фев 2006, 22:23

ясно ми е, че правото на строеж не се прехвърля по принцип - за неконкретизиран обект, а съгласно одобрена архитектура, но има едни теоретични постановки, които допускат право на строеж да се прехвърл в идеални части, съгласно виза и пуп ? това не ми се струва сериожно, но вашето мнение какво е ?
lakov
Потребител

Мнениеот zvezda » 27 Фев 2006, 10:05

Не формулирах точно въпроса си, за което се извинявам. Ясно е, че един съсобственик не може да прехвърли права върху общата вещ. Всъщност ме интересува, възможно ли е съсобственикът да учреди право на строеж върху своята идеална част от правото на собственост върху земята? Обикновено сделката е една - строител срещу множество съсобственици. Искам обаче да си отговоря на въпроса, може ли вместо една, множество такива сделки (между строителя и всеки един съсобственик), при които всеки съсобственик учредява право на строеж върху своята си идеална част от собствеността върху земята. Крайният резултат е един и същ, но не мислете за практичността - въпросът е абсолютно в областта на теорията.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Назад към Имотни казуси