начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

имам ли право на еднократна помощ за бременност?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам ли право на еднократна помощ за бременност?

Мнениеот anu6ka » 23 Фев 2006, 03:06

Здравейте!!!

Бих искала да получа компетентен съвет от Вас, защото не можах да открия информация, която да ми помогне да се ориентирам в моя случай! :cry:

Ето моя случай:

Бременна съм в 34 г.с. и съм редовна студентка. Наскоро започнах работа (преди седмица), но в последните 10 месеца нямам социални осигуровки (университета покрива здравните, затова съм с непрекъснати здравноосигурителни права). Имам общ трудов стаж 1год. и два месеца. От 20 февруари излязох в отпуск по майчинство. Зная, че имам право на еднократна помощ за раждане на дете. Но това е всичко, което знам. Въпросът ми е имам ли право на еднократна помощ за бременност или право на някакви други помощи? Дочух, че като майка - редовна студентка ще имам право на целогодишна стипендия. Вярно ли е?

Със съпруга ми сключихме брак на 17 декември. До края на септември той беше в казармата (т.е. до тогава нямахме никакви доходи), а съвсем наскоро започна работа. Не беше регистриран в бюрото по труда, откъде трябва да вземем документ за доходите ни?

Цялата ситуация за мен е доста объркваща, дано разберете въпросите ми и успеете да отговорите на тях!

Малко дълго се получи, но исках да съм ясна! Моля, помогнете!!!
Предварително благодаря!!!
anu6ka
Нов потребител

Ем

Мнениеот emiliya » 23 Фев 2006, 09:55

По погрешка отговорът ми е заминал в друга тема- "Наследяване без брак".
emiliya
Младши потребител

Мнениеот skalata_tsak » 23 Фев 2006, 12:47

имате право на еднократна помощ, тя не зависи от осигурителния стаж.
skalata_tsak
Младши потребител

май не е съвсем така?

Мнениеот anu6ka » 23 Фев 2006, 17:07

Благодаря ви за бързия отзив, но днес ходих в социална служба и ми казаха, че нямам право, т.е. че работодателя ми ще ми изплати болнични, защото имам 6 месеца стаж, без значение, че не е натрупан в тази фирма. Аз се учудих, защото все пак нямаме доходи за последните месеци и мислех, че имам право, но... не знам :roll: Едно и също ли е фирмата да ми изплати болничния лист и еднократна помощ при бременност? Има ли вероятност да имам право, но да не ми казват с цел да не ощетяват по някакъв начин държавата? :?:
Благодаря ви предварително!!!
anu6ka
Нов потребител

Ем

Мнениеот emiliya » 24 Фев 2006, 09:20

Вече Ви писах подробно, като Ви се извиних, че съм изпратила отговора по погрешка в друга тема. Действително, както съм посочила и както са Ви казали, след като сте придобили 6 месеца трудов стаж имате право на болничните от 135 дни, еднократната помощ за раждане и обезщетение за отглеждане дете до 2-годишна възраст, като плащанията се правят от настоящия Ви работодател, но не са за негова сметка. Тъй като имате такова право естествено е еднократната помощ за раждане да не бъде изплатена под формата на помощ за неосигурено лице.
emiliya
Младши потребител

Назад към Семейни казуси