начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Има ли правна стойност договор за делба?!

Казуси за недвижими имоти

Има ли правна стойност договор за делба?!

Мнениеот scila » 05 Апр 2006, 08:21

Искам вашето мнение:баща ми и неговите братя и сестри (всички вече са починали) през 1991г.правят договор за доброволна делба на наследствените си недвижими имоти по нот.актове от преди 1940г.Тези имоти са били иззети и сега са възстановени,но не всичките.Доколко законен е този договор за делба,защото не всички наследници имат еднакъв дял от върнатите имоти?Според мен този договор няма правна стойност,защото са делили нещо,което към момента на договора не е било в наличност.Може ли да се оспори договора?
scila
Младши потребител

Мнениеот error » 05 Апр 2006, 14:28

Каква е формата на договора? Ако изискването за форма е спазено и ако имотите са били под режима на реституционните закони и правото на собственост е било възстановено към 1991 год. - няма пречка да бъдат предмет на доброволна делба. Съвсем не е задължително дяловете да са равни.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот scila » 05 Апр 2006, 18:31

Имотите са възстановени в периода 1994г.-2001г.Договорът е нотариално заверен.Просто те са решили,че след като ще се възстановява земята,това ще стане 100% и още преди да бъде въстановена да си поделят имотите.Заявлението за възстановяване на имотите е подадено през 1991г.Има имоти които са застроени,други,които са много "апетитни"отказват да ги възстановят,а те са си ги поделили предварително по стари нот.актове.
scila
Младши потребител

Мнениеот scila » 08 Апр 2006, 09:28

Консултирах се с адвокат и според него договорът няма сила.Ще съм ви благодарна и за вашите мнения.
scila
Младши потребител

Мнениеот minci » 08 Апр 2006, 17:42

Извинявайте за резкия тон,но Вие тук чие мнение искате - на счетоводители или на ангенти по недвижими имоти.
Договорът,за който говорите е нищожен защото към момента на подписването му роднините Ви са си делили нещо,което не е било тяхно.
minci
Младши потребител

Мнениеот scila » 09 Апр 2006, 09:24

Благодаря Ви minci за отговора.Колкото до резкият тон,доколкото разбрах това е правен форум и хората искат правни съвети.Ако исках съвет от счетоводител,щях да попитам в счетоводен форум.А за агентите за недвижими имоти-опазил ме бог от техните съвети.Не влагам нищо лично в написаното и наистина Ви благодаря за отговора.
scila
Младши потребител

Назад към Имотни казуси