начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Продажба на СИО

Казуси за недвижими имоти

Продажба на СИО

Мнениеот stasi » 07 Апр 2006, 11:36

Здравейте!Дано някой ми даде съвет - искам да продам вилно място което е било моя собственост преди брака.Сега е СИО .Мога ли да го продам без съпруга ми - той е в чужбина.И ако няма никакъв начин това да стане какво трябва да направи той за да може продажбата да се извърши без да се налага да идва в България?Благодаря Ви!
stasi
Младши потребител

Мнениеот dexter » 10 Апр 2006, 10:15

Щом е било твоя собственост преди брака, защо реши, че е СИО?

По принцип (съ)собственик в чужбина заверява и изпраща пълномощно чрез консулството в страната, където е, но не мога да ви кажа процедурата в подробности нито дали това ще е наложително във вашия случай.
dexter
Младши потребител

Мнениеот lakov » 10 Апр 2006, 10:58

щом сте го придобили преди брака - няма как да е СИО. ако сте единствен собственик - няма пречки да се разпоредите с имота както желаете.
lakov
Потребител

Мнениеот nikoy » 10 Апр 2006, 11:19

Е все пак трябва да поискате и съгласието на другия съпруг.Пак зависи - чл.23 СК.
nikoy
Потребител

Мнениеот lakov » 10 Апр 2006, 11:32

дълбоко се съмнявам, че вилата би била семейното жилище, но ако е така - действително се изисква съгласието на другия съпруг.
въпреки , че и тази пречка не е непреодолима... :wink:
lakov
Потребител

Мнениеот irina_van » 10 Апр 2006, 12:05

maj edinstveniqt na4in da e SIO e da ste go pridobili 4rez pokupka sre6tu izdrujka i gledane/itova e prosto tulkuvanie/ ili da izpla6tate. V protiven slu4aj ne vi triabva pulnomo6tno ot sypruga vi, t.k. imotut ne e SIO. EdinstvenoNotariusyt 6te Vi poiska Notarialno zaverena deklaraciq, 4e imotyt ne e semejno jili6te.
irina_van
Потребител

Мнениеот irina_van » 10 Апр 2006, 12:07

Vilno mqsto - syjalqvam sega go pro4etoh- trudno e da e semejno jili6te. :oops:
irina_van
Потребител

Мнениеот ostin » 10 Апр 2006, 14:10

След като вилното място е придобито преди време на брака, то не е СИО и можете да се разпореждате без съгласието на съпруга. Защо смятате че е станало СИО
ostin
Потребител

Мнениеот stasi » 11 Апр 2006, 09:59

Явно съм сгрешила като написах че е СИО но така си мислех.Чудесно че не е така и ще мога да продам вилното място/което не е семейното жилище/ без съпруга си.Благодаря на всички - успешен ден :wink:
stasi
Младши потребител

Мнениеот gery » 11 Апр 2006, 10:03

stasi написа:Явно съм сгрешила като написах че е СИО но така си мислех.Чудесно че не е така и ще мога да продам вилното място/което не е семейното жилище/ без съпруга си.Благодаря на всички - успешен ден :wink:

Имай предвид, че някои нотариуси искат и декларация от съпруга, който не е собственик (нот.заверена), че имота Х не е семейно жилище.
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 11 Апр 2006, 10:08

Не мога ли да докажа че не е семейно жилище без декларация от съпруга ми - не може ли аз да декларирам че е така /нали там се подписвам че отговарям за попълнени неверни данни..... и т. н./?!
stasi
Младши потребител

Мнениеот lakov » 11 Апр 2006, 10:12

действително някой нотариуси искат декларация от другия съпруг, че имота не е семейното жилище и това е правилно.... обаче във въшия случай, навсякъде пишете че става въпрос за ВИЛНО МЯСТО - е вилното място , ако няма постройка , няма как да е жилище.
lakov
Потребител

Мнениеот gery » 11 Апр 2006, 10:13

stasi написа:Не мога ли да докажа че не е семейно жилище без декларация от съпруга ми - не може ли аз да декларирам че е така /нали там се подписвам че отговарям за попълнени неверни данни..... и т. н./?!

Най-добре говорете с нотариуса, който евентуално ще изповяда сделката. Дали нещо може или не може зависи от неговото виждане за нещата.
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 11 Апр 2006, 10:57

Благодаря Ви!
stasi
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 11 Апр 2006, 17:38

gery написа:
stasi написа:Явно съм сгрешила като написах че е СИО но така си мислех.Чудесно че не е така и ще мога да продам вилното място/което не е семейното жилище/ без съпруга си.Благодаря на всички - успешен ден :wink:

Имай предвид, че някои нотариуси искат и декларация от съпруга, който не е собственик (нот.заверена), че имота Х не е семейно жилище.

Чудо на чудесата. Кои са тези Нотариуси / нищо лично спрямо колегата Гери /, които искат декларация?! Че той може да поиска и 5 декларации! 1. Кога сте завършили училище. 2. Кога сте получили първата си заплата и прочие.
Трябва все пак всеки да е съобразява с какво - със закона. След като няма изискване за представяне ан подобна декларация, не може да се поставя като условия за удостоверяване на сделката.
В СК изрично е казано, че всеки съпруг може да се разпорежда с личното си имущество.Не е обходимо съгласието на другия / освен ако не сме в хипотеза на семейно жилище, каквото разбрах, че в случая не е /. Също така, при изповядване на сделката се подписва декларация по ЗННД в която се посочват определени данни. Едни от тях са има ли лицето граж.брак и от кога. Това като се съпостави с датата на придобиване може да се направи обоснован извод. За невярна декларация с носи съответната наказателна отговорност.Освен това / отново в хипотеза / ако имота е СИО и съпругът е действал от името на другия без представителна власт , то за поселдния сделката ще има действие, ако в 6 месечен срок от узнаването не я е оспорил. В тази хипотеза сме пред т.нар.висяща недествителност/ особен виж нищожност, която обаче може да се санира/. De lege ferenda тази законова уредба трябва да се промени.

Стига вече. Много станаха професори Нотариуси. Законът е един за всички и трябва да се прилага, така както самият той повелява. Излизането извън законовоустановената рамка е неправилно.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 11 Апр 2006, 17:38

gery написа:

Чудо на чудесата. Кои са тези Нотариуси / нищо лично спрямо колегата Гери /, които искат декларация?! Че той може да поиска и 5 декларации! 1. Кога сте завършили училище. 2. Кога сте получили първата си заплата и прочие.
Трябва все пак всеки да е съобразява с какво - със закона. След като няма изискване за представяне ан подобна декларация, не може да се поставя като условия за удостоверяване на сделката.
В СК изрично е казано, че всеки съпруг може да се разпорежда с личното си имущество.Не е обходимо съгласието на другия / освен ако не сме в хипотеза на семейно жилище, каквото разбрах, че в случая не е /. Също така, при изповядване на сделката се подписва декларация по ЗННД в която се посочват определени данни. Едни от тях са има ли лицето граж.брак и от кога. Това като се съпостави с датата на придобиване може да се направи обоснован извод. За невярна декларация с носи съответната наказателна отговорност.Освен това / отново в хипотеза / ако имота е СИО и съпругът е действал от името на другия без представителна власт , то за поселдния сделката ще има действие, ако в 6 месечен срок от узнаването не я е оспорил. В тази хипотеза сме пред т.нар.висяща недествителност/ особен виж нищожност, която обаче може да се санира/. De lege ferenda тази законова уредба трябва да се промени.

Стига вече. Много станаха професори Нотариуси. Законът е един за всички и трябва да се прилага, така както самият той повелява. Излизането извън законовоустановената рамка е неправилно.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот stasi » 12 Апр 2006, 14:54

МЕРСИ! Вече съм много по-наясно по въпроса :shock:
stasi
Младши потребител

Мнениеот mimon » 17 Апр 2006, 13:22

Колега, разбира се че остоятелството дали жилището е семейно се декларира от страната , която в последствие може да атакува сделката, иманаче каква ще е правната сигурност. чл.23 от Ск защитава иемнно съпруга-несобственик.Това е едно от оснояванията за атакуване на сделката и съвем правилно нотариусите изискват такава декларация.Тук не е въпросът сделката да "мине", а да е максимално изчистена с оглед бъдещи пртенции и в този смисъл нотариуса има задължениято да разяснява правните последици от една таква сделка. Лично аз съм разваляла такава покупко-продажба на смейено жилище, така че не подценявайте впъроса.Това разбира се го казвам в общия случай, ако тук се касае за назастроен имот , изобщо няма за какво да се говори.Иначе понятието "семейно жилище" в ТР е безкрайно широко.
mimon
Младши потребител

Назад към Имотни казуси