начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Спор за материално право? Установяване право на собственост.

Казуси за недвижими имоти

Спор за материално право? Установяване право на собственост.

Мнениеот elian » 17 Апр 2006, 14:13

Здравейте колеги, имам нужда от помощ по един казус и бих оценила мненията и съветите ви по него.
От няколко месеца притежавам земя, която е била възвърната на старите земеделски стопани (собственици) по чл.10 ЗСПЗЗ с влязло в сила решение на Поземлена комисия. Когато отидох да вадя виза за строеж, ми бе отказано от кмета с мотива че има и друг нотариален акт за същият парцел. Това добре, защото е било съобразено и от Поземлената комисия при възстановяване на собствеността и не е неизвестен и за мен факт.
Въпросът ми е как точно да предявя иска за установяване правото ми на собственост - т.е. да бъде потвърден моят Нотариален акт. Ясно за чл.97 (1) ГПК. Следва ли да е във връзка с чл. от ЗСПЗЗ?
Или пък има други варианти за завеждане на иск при такъв спор за материално право?
Целта ми е просто моят НА да бъде потвърден, за да мога да си упражнявам правото на строеж и т.н.
Предварително ви благодаря!
elian
Младши потребител

Re: Спор за материално право? Установяване право на собствен

Мнениеот jijiye » 17 Апр 2006, 15:53

elian написа:Здравейте колеги, имам нужда от помощ по един казус и бих оценила мненията и съветите ви по него.
От няколко месеца притежавам земя, която е била възвърната на старите земеделски стопани (собственици) по чл.10 ЗСПЗЗ с влязло в сила решение на Поземлена комисия. Когато отидох да вадя виза за строеж, ми бе отказано от кмета с мотива че има и друг нотариален акт за същият парцел. Това добре, защото е било съобразено и от Поземлената комисия при възстановяване на собствеността и не е неизвестен и за мен факт.
Въпросът ми е как точно да предявя иска за установяване правото ми на собственост - т.е. да бъде потвърден моят Нотариален акт. Ясно за чл.97 (1) ГПК. Следва ли да е във връзка с чл. от ЗСПЗЗ?
Или пък има други варианти за завеждане на иск при такъв спор за материално право?
Целта ми е просто моят НА да бъде потвърден, за да мога да си упражнявам правото на строеж и т.н.
Предварително ви благодаря!

Нот.акт,който имаш сега не ти върши работа за пред съда,съдебното решение с което ще ти признаят правото на соб.,или ще ти го отхвърлят ще има по-голяма сила от нот.акт който имаш сега.На базата на съд.реш.което ще издаде съдът ще си извадиш нов нот.акт,а не да искаш да ти потвърждават старият,никой съд няма да го направи.Заведи установителен иск за право на соб.,трябва да имаш правно основание на което да ти признаят собствноста.Няма да ти допуснат иск сакойто искаш да ти признаят нот.акт който имаш.Докажи в съда чрез установ.иск правото си на соб. и ще иамш СПН което е по-силно от който и да е било друг документ.
jijiye
Младши потребител

Мнениеот lo6a » 17 Апр 2006, 18:06

Спор за материално право - чл.14 ал.4 ЗСПЗЗ. Установявате кому е принадлежала земята към датата на обобществяването и и оиттам преценявате производните права на собствениците посочени в двата нот.акта.
lo6a
Младши потребител

Мнениеот elian » 18 Апр 2006, 11:42

lo6a написа:Спор за материално право - чл.14 ал.4 ЗСПЗЗ. Установявате кому е принадлежала земята към датата на обобществяването и и оиттам преценявате производните права на собствениците посочени в двата нот.акта.

Добре, но ако се установи от Съда (т.е. бъде преценено по някакъв начин), че земята принадлежи на ответната страна? Все пак, аз ще си навредя по този начин..
Какви доказателства бих могла да соча според вас?
elian
Младши потребител

Мнениеот lo6a » 18 Апр 2006, 12:31

Ако сте купили имот от несобственик - вече сте си навредили. Допустими са всички доказателствени средства.
lo6a
Младши потребител

Мнениеот gudio » 19 Апр 2006, 01:31

Спорът за материално право се развива паралелно с процедурата по възстановяване на собствеността върху земеделски земи, както посочи lo6а, като процедурата се сприра и спорът се решава по съдебен ред, т.е. решава се въпросът на кого да бъде възстановена собствеността. След като процедурата е приключила (интересно обаче как - тези, на които земята е възстановена трябва да са въведени във владение, а това как е станало, ако владеят и вашите хора ?), тогава искът ви трябва да е чисто установителен (ако владеете). Правният ви интерес е наличието на чужд нот. акт върху ваш имот, който трябва да се обезсили.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Имотни казуси