начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Делба на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Делба на недвижим имот

Мнениеот v_i_b45 » 18 Апр 2006, 08:46

Сестра ми подаде искова молба за подялба на наследствен неджижим имот,състоящ се от къща с двор и земеделски земи.Със съгласието на двете страни(аз и сестра ми) лицензиран оценител направи оценка за 600кв.м от дворното място и на къщата с останалата част от дворното място.Направихме предложение за подялба и на земеделските земи.Сега сестра ми промени решението си и настоява за подялба на дворното място на 2 равни части,но разделителната линия в този случай минава през средата на септичната яма(отстояща на 5м от къщата) ,която обслужва къщата.Адвокатът й твърди ,че няма никакъв проблем това да е така?...с което аз не съм съгласен,тъй като това според мен е предмет на последващ спор(преливане на ямата например), но не зная какъв е норматива ? Изтича и даденият ни от съда 6 месечен срок за постигане на съгласие за доброволна делба на имота,и ако не постигнем съгласие какво следва след това?
Ако подялбата е чрез съда,какъв е процента от действителната стойност на имота,който се плаща на държавата?
Моля помогнете ми като предварително благодаря
v_i_b45
Нов потребител

Мнениеот ostin » 19 Апр 2006, 14:23

Ако не постигнете съгласие делото ще продължи по общия ред. ще се назначи вещо лице което ще каже как може да се раздели къщата и двора , ще определи оценката-ако имота е поделяем. после ще има жречбии и на кой каквото се падне. Държавните такси по споразумението са 2% от цената на която е оценен имота от вещото лице, а иначе 4 %.
ostin
Потребител

Мнениеот v_i_b45 » 19 Апр 2006, 16:10

Ostin,
Благодаря Ви много за отговора
v_i_b45
Нов потребител

Мнениеот v_i_b45 » 20 Апр 2006, 08:34

Никой ли не може да ми даде отговор на първата част от въпроса ми?
v_i_b45
Нов потребител

Мнениеот tanvel » 20 Апр 2006, 08:46

Колега за това можете да получите информация от Закона за утсройство на територията, в него се описва какви са минималните изисквания за разделянето на земя
tanvel
Младши потребител

Мнениеот v_i_b45 » 20 Апр 2006, 13:05

Много благодаря
v_i_b45
Нов потребител

Назад към Имотни казуси