начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Влизане в сила на план за земеразделяне

Казуси за недвижими имоти

Влизане в сила на план за земеразделяне

Мнениеот mar4o » 20 Апр 2006, 17:27

Подадох молба до ОСЗГ за издаване на удостоверение, че не са заявени земеделски земи. С писмо ме уведомяват, че не могат да ми издадът удостоверение тъй като е изтекъл 10 годишния срок от влизане в сила на Плана за земеразделяне и не заявените земеделски земи са предадени на Общината. Допустим ли е в такъв случай иск по чл.11, ал.2 от ЗСПЗЗ и кой е легитимрания ответник/ответници.
mar4o
Младши потребител

Мнениеот an_jelika » 20 Апр 2006, 18:09

хм.. кофти .. дано някой по просветен от мен Ви отговори .. но поне може да опитате .. срещу ОСЗГ ...
успех
an_jelika
Младши потребител

Re: Влизане в сила на план за земеразделяне

Мнениеот herr_richter » 20 Апр 2006, 23:24

mar4o написа:Подадох молба до ОСЗГ за издаване на удостоверение, че не са заявени земеделски земи. С писмо ме уведомяват, че не могат да ми издадът удостоверение тъй като е изтекъл 10 годишния срок от влизане в сила на Плана за земеразделяне и не заявените земеделски земи са предадени на Общината. Допустим ли е в такъв случай иск по чл.11, ал.2 от ЗСПЗЗ и кой е легитимрания ответник/ответници.

Искът е допустим, а ако го докажете - и основателен. Ако ОСЗГ не иска да ви издаде удостоверение, може да заведете иск по чл.11 ал.2 ЗСПЗЗ и да поикате съдът да задължи ответника (ОСЗГ) да представи такова удостоверение.
Друг е въпросът, че след позитивното за Вас решение на съда, ако действително е изтекъл 10-годишният срок, ОСЗГ ще откаже да ви възстанови реално, но ще трябва да Ви определи обезщетение.
herr_richter
Младши потребител

Мнениеот mar4o » 21 Апр 2006, 10:59

Благодаря много за отговорите!
mar4o
Младши потребител

Мнениеот jenny_m » 21 Апр 2006, 11:00

добре де -като се изтекли десет години -не е ли общината вече собственик на имота по давностно владение ...

така казва и чл. 19 от ЗСПЗЗ

плюс това редът да предявите/заявите правата си при всички случаи е съдебен ... няма какво да правите при ОСЗГ ... при тях се подава заявление само в 17-месечен срок от влизането на ЗСПЗЗ в сила ...

и ответник вече няма да е ОСЗГ - а общината ... тъй като тя е собственик ...

поне така мисля аз ...

а в данъчната оценка на същия , ще е записано и кой е неговия собственик (данъчна ще се извади с удостоверение от съда) ....

така мисля ... обаче не ми е ясно като общината го е придобила по давностно владение -може ли нещо да се направи в случая ....

и второ - след всяко изменение на плана за земеразделяне, почва да тече нов давностен срок ...

и трето -може ли да има план за земерязделяне, съгласно който общината към настоящия момент вече да е собственик на имота - след като Законът за общинската собственост е приет от 37-то Народно събрание на 9 май 1996 г. и едва след тази дата се разделя държавната от общинската собственост, тоест едва след 09.05.2006г. би могло да се говори , че общината е собственик по давностно владение на определен имот ... а ако планът за земеразделяне е след тази дата - тогава срокът се отмества още по-натам ....

хммммммммм ............
jenny_m
Потребител

Мнениеот herr_richter » 21 Апр 2006, 11:54

Ответник по иска по чл.11 ал.2 ЗСПЗЗ винаги е ОСЗГ. В това производство се установява правото на възстановяване на собствеността върху земеделски земи. Трябва да се докаже, че наследодателят е бил собственик на имота към момента на образуване на ТКЗС. Въз основа на съдебното решение се задейства административната процедура. В изключителните правомощия на ОСЗГ е да възстанови имота реално или да определи обезщетение, ако не разполага със земеделски земи. Общината няма нищо общо в случая. Производството е безплатно и данъчните оценки нямат никакво значение.
Освен това Общината става собственик след 10 години не по силата на давностно владение, а по силата на закона. При спор за право на собственост към минал момент с трето лице, ще трябва да се води и иск по чл.14 ал.4 ЗСПЗЗ. Това е в случай, че Общината каже, че имотът е бил общински към момента на образуване на ТКЗС.
Значи, възможни са множество хипотези, поне аз в момента се сещам за десетина. Най-добре е да се види , след водене на иск по чл.11 ал.2 ЗСПЗЗ, как ще реагира ОСЗГ и тогава да се предприемат съответните действия. Трябва да се има предвид, че всяка ОСЗГ си има някаква своя практика, като се позовават на някакви инструкции или устни указания от Министерство на земеделието и горите, и просто не могат да проумеят, че в ЗСПЗЗ пише друго.
herr_richter
Младши потребител

Мнениеот jenny_m » 21 Апр 2006, 16:54

искате да кажете, че дори общината да е собственик ( да- по силата на закона ...) пак не тя, а ОСЗГ е ответник по делото ????

не съм съгласна ....

а бихте ли си казали мнението, ако по време на делото е имало план за земеразделяне и решението за признаване правото на собственост е представено в ОСЗГ прекалено късно ... има ли начин да бъде изменен плана, вместо да се предлага мизерно обезщетение на собственика ...
jenny_m
Потребител

Мнениеот herr_richter » 21 Апр 2006, 20:41

jenny_m написа:искате да кажете, че дори общината да е собственик ( да- по силата на закона ...) пак не тя, а ОСЗГ е ответник по делото ????

не съм съгласна ....

а бихте ли си казали мнението, ако по време на делото е имало план за земеразделяне и решението за признаване правото на собственост е представено в ОСЗГ прекалено късно ... има ли начин да бъде изменен плана, вместо да се предлага мизерно обезщетение на собственика ...

Без значение е дали сте съгласна кой ще е ответник. Важното е какво пише в закона. Касае се за особен установителен иск за установяване право на собственост към минал момент. Спорове с Общината може да имате евентуално след иска по чл.11 ал.2 ЗСПЗЗ.
Планът за земеразделяне едва ли ще бъде изменен само заради Вашия имот. Процедурата е сложна, а ми се струва, че вече няма възможност дори административният орган (Министърът на земеделието) да предприеме действия по целесъобразност. За последното не съм много сигурен, поради което вижте какво пише в закона и прочетете практиката на ВАС по този въпрос.
Ако се стигне до обезщетение и размерът му Ви се струва мизерен, можете да обжалвате този размер.
herr_richter
Младши потребител

Назад към Имотни казуси