начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Избягване на семейна собственост при закупуване на жилище

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот lakov » 01 Май 2006, 19:43

"Аз също сам съсобственик
Съпругът ми иска да се откаже така че купената част да не е семейна собственост. "

нека уточним режима на този имот и кои са неговите собственици към настоящия момент ?
да разбирам ли, че майка Ви е продала имота на свойте деца /разбирам, че това сте Вие и ваши братя или сестри/, като сте купили съответната идеална част по време на брака ?
lakov
Потребител

Мнениеот diana35 » 01 Май 2006, 20:06

lakov написа:"Аз също сам съсобственик
Съпругът ми иска да се откаже така че купената част да не е семейна собственост. "

нека уточним режима на този имот и кои са неговите собственици към настоящия момент ?
да разбирам ли, че майка Ви е продала имота на свойте деца /разбирам, че това сте Вие и ваши братя или сестри/, като сте купили съответната идеална част по време на брака ?

Имотът е собственост на майка ми и баща ми.Те продават голяма част от него на сестра ми. Баща ми умира. Ставам и аз съсобственик. Сега майка ми иска да ми продаде нейната част за да мога и аз да получа нещо. Но в такъв случай става семейна собственост на мен и съпругът ми и с потенциални наследници децата на съпруга ми от предишен брак.
каша , а? :)
diana35
Младши потребител

Мнениеот lakov » 01 Май 2006, 20:25

ами ето какво :
1. да ви продаде майка ви своята идеална част няма проблем, но действително тази част ще е СИО - съпруга ви ще придобие 1/2 от частта, а при неговата смърт дял имат и децата му.
2. горния проблем може да се избегне, ако майка ви ви дари нейната идеална част, така същата е изключително ваша, както и тази, получена по наследство от баща ви. в този вариант децата на съпруга ви нямат право на наследство от баща си за този имот./при положение, че надживеете съпруга си, :oops: сори/. при тази схема дарението може да се развали САМО от другия наследник с право на запазена част - сестра ви. това е хипотеза, при положение, че цифровото изражение на полученото от нея наследство от майка ви е по-малко от запазената й част и че сестра ви реши да води подобно дело в срок от 5 г. от смъртта на майка ви.
lakov
Потребител

Мнениеот lakov » 01 Май 2006, 20:26

ами ето какво :
1. да ви продаде майка ви своята идеална част няма проблем, но действително тази част ще е СИО - съпруга ви ще придобие 1/2 от частта, а при неговата смърт дял имат и децата му.
2. горния проблем може да се избегне, ако майка ви ви дари нейната идеална част, така същата е изключително ваша, както и тази, получена по наследство от баща ви. в този вариант децата на съпруга ви нямат право на наследство от баща си за този имот./при положение, че надживеете съпруга си, :oops: сори/. при тази схема дарението може да се развали САМО от другия наследник с право на запазена част - сестра ви. това е хипотеза, при положение, че цифровото изражение на полученото от нея наследство от майка ви е по-малко от запазената й част и че сестра ви реши да води подобно дело в срок от 5 г. от смъртта на майка ви.
lakov
Потребител

Мнениеот diana35 » 01 Май 2006, 21:29

Ние предложихме на сестра ми да си разделим имота, но тя отказа.Явно се е надявала, че нещата ще останат така както са и тя ще получи още. Така че не мога да разчитам на дарение. Получава се че от едната страна е сестра ми а от другата са децата на съпруга ми.
diana35
Младши потребител

Мнениеот tessa » 02 Май 2006, 00:10

доста изпуснах от развитието на темата, но ако правилно съм се ориентирала след всичко, което сте казали дотук, си правя следната равносметка:
още когато баща Ви е бил жив, сестра Ви е закупила от родителите Ви голяма част от имота. С това частта, която остава за тях е Х (не сте уточнили колко идеални части е закупила). След като баща Ви почива, неговата 1/2 ид.част от Х се разпределя между трима Ви - майка Ви, Вие и сестра Ви. Така частта на сестра Ви се увеличава още повече. След смъртта на майка Ви запазената част от наследството за сестра Ви ще бъде 1/6 (което не е 1/6 от имота, а 1/6 от цялото имущество на майка Ви към момента на смъртта, като се прибавят и даренията). Ако не може да се удовлетвори от така полученото, така че да се запълни тази запазена част, тогава се пристъпва към намаляване на даренията...

Доста разпокъсано го обясних, но в крайна сметка това, което искам да кажа, е, че ще става дума за някаква незначителна част и ако въобще се опре до нея, както каза lakov "и че сестра ви реши да води подобно дело в срок от 5 г. от смъртта на майка ви."
Аватар
tessa
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси