начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Начин за продажба на неразделен имот?

Казуси за недвижими имоти

Начин за продажба на неразделен имот?

Мнениеот karamelina » 03 Юни 2006, 18:19

Здравейте. Моля ви за помощ. Казусът ми е следният: Четирима наследника сме на земеделска земя. Има купувач за една от нивите, която е 8,5дка и поради това не може да се раздели. Един от наследниците не иска да продава неговия дял (падат се по около 2дка на наследник). Но е съгласен ние да продадем нашите дялове. Въпросът ми е, може ли всички наследници да продадат 4дка от общата земя и да се подпише договор, пред нотариус или адвокат, че единият наследник отказва пари от продажбата, но взима останалата земя?
Моля ви за спешен отговор и ако този вариант не може да се осъществи, знаете ли друг начин тримата наследника да продадат част от тази нива?
karamelina
Младши потребител

Мнениеот tessa » 03 Юни 2006, 18:51

Ако правилно съм разбрала всичко:
Щом единият от съсобствениците не иска да продава дела си, но е съгласен вие да продадете вашите части, ще го накарате да подпише една декларация по чл.33 от Закона за собствеността, в която декларира, че сте му предложили вашите идеални части от имота да ги закупи при еди-какви си условия, но той не желае да ги закупи, всеки адвокат знае какво се пише в декларацията. След което си продавате вашите идеални части, а именно 3/4 ид.части от имота. Така или иначе те са ваши, затова няма смисъл от варианта, за който мислите - да се отказва от пари от продажбата, пък вие да му прехвърляте в замяна част от имота. Всеки може да се разпорежда със своята идеална част, като в случай че реши да продава на трето лице, единственото задължение, което има е да предложи първо частта си на съсобствениците при същите условия.
Аватар
tessa
Потребител

Благодаря:)

Мнениеот karamelina » 03 Юни 2006, 21:28

Да, точно това смятаме да направим, само че наследникът, който не иска да продава, твърди, че ние в момента не сме съсобственици, а за да станем съсобственици, трябва да се подпише договор. Но доколкото аз четох в Закона за собствеността, "наследници по закон", каквито сме ние, са съсобственици и Вашето мнение го потвърди. Още веднъж Ви благодаря.
karamelina
Младши потребител

Назад към Имотни казуси