Домсъветът решава да имате ли парно или не?!
07 юни 2006 / News.dir.bg
Домсъветът ще решава дали и кой да си сваля радиатора на парното. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които парламентът ще гледа на първо четене в четвъртък.
Зам.-министър на икономиката и енергетиката Йордан Димов обясни, че тъй като топлинната система се изгражда общо за цялата кооперация, всяко едно нарушение на конфигурацията влошава топлоснабдяването, предаде Фокус. Затова било и право на живеещите в блока да заявят дали някой може да се откаже от парното. Ако домсъветът, например не разреши на съкооператор да си свали радиатора и той все пак откаже да си плаща сметките и да ползва топлинната услуга, при него ще бъдат изпратен съдия-изпълнител, който да събере дължимото. На въпрос дали това няма да наруши човешките права на гражданите, Димов заяви, че най-вероятно ще се появят конфликтни точки, но засега не можели да измислят нищо по-добро. Димов изрази надежда, че спорните текстове ще бъдатизгладени между първо и второ четене и увери, че промените в Закона за енергетиката ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Според зам.-министъра, има възможност, ако промените бъдат приети, законът да влезе в противоречие със Закона за потребителите. Според този закон, никой потребител не може да бъде задължаван да плаща или да ползва дадена стока или услуга, освен ако той сам не е пожелал това.
Какво ли не се измисля за да се утвърди монопола на топлофикациите.
Този Г-н Димов обаче не знае, че дори и да не са свалени радиаторите е достатъчно тези които не желаят да ползват парно да си ги спрат от вентилите, другите пък които ползват се натоварват с баснословни МВтч демек сметки, които нямат нищо общо с показанията на уредите, нито е възможно физически тази топлоенергия да се потреби. Цялата тази система на дялово разпределение е порочна, казвам го защото съм го доказал по безспорен начин и съм писал в Министерството им. Отговорът бе, че са задължили топлофикация да направи пълен анализ на сградната инсталация и отоплителните ми тела. Да ама не, не само че нищо не е направено, но и бяхме заплашени със съд от топлофикация ако не си платим сметките и то със лихвите. Това че имам жалби никого не го еня.
- Дата и час: 24 Яну 2025, 00:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Боже пази България от Топлофикациите
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Абсолютно безумие! Хората не могат да съберат от живущите пари за чистачка което 1-2 лева, а си представям как ще заставиш някой да си плати сметката и как ще му изключиш парното.
Например на едно ромско семейство/минумум от 10 члена/, което живее във вашия вход. Ще стане война. Но не само в това е въпроса Топлофикация се чуди как да си прехвърли задълженията върху хората. Явно в Топлофикация имат и български психолози.Казвам български, защото е ясно че в БГ няма да се вдигнем срещу Топлофикация/в случая/, а ще се закопаваме едни други.На всичкото отгоре милата родна, бедна Топлофикация ще увеличи цените.
Да ни е честито!
Например на едно ромско семейство/минумум от 10 члена/, което живее във вашия вход. Ще стане война. Но не само в това е въпроса Топлофикация се чуди как да си прехвърли задълженията върху хората. Явно в Топлофикация имат и български психолози.Казвам български, защото е ясно че в БГ няма да се вдигнем срещу Топлофикация/в случая/, а ще се закопаваме едни други.На всичкото отгоре милата родна, бедна Топлофикация ще увеличи цените.
Да ни е честито!
- marsidi
- Потребител
Както писах, аз съм в спор с топлофикация (все още не съдебен)относно разпределената ми и начислена за плащане топлоенергия през сезон 2005/2006 г. и не съм платил нито лев. За капак установих, че фирмата за топлинно счетоводство продължава да разпределя въпреки че договора с етажната собственост е изтекъл 2004 г. Бях поканен на разговор и самият главен инженер каза, че е абсурд тази топлоенергия да се излъчи от радиаторите ми (над 3,5 - 4,00 Мвтч месечно и сметки над 230 до 280 лв.)- попита ме "ами сега какво ще правим !!". Паралелно с това съм доказал, че показанията на уредите за дялово разпределение (това не са топломери) нямат никакво значение за това колко ще ти разпределят от фирмите за топлинно счетоводство, имам фрапиращи случаи - например при 70000 единици ми се разпределя 3,300 МВтч и при 170000 пак толкова. Никой не можа да ми обясни защо е така, мъгляво обясняват че при много изключени абонати във входа, или когато много от абонатите си спират радиаторите от вентилите или крадат, останалите се натоварват недопустимо включая с разхода на сградната инсталация. Пълни абсурди, което говори че системата за дялово разпределение въобще не отчита реалното потребление и не е средство за регулиране на потреблението какъвто е смисъла на закона. Така, че каквото и да измислят, домсъвет да решава и пр. няма ефект. Факт е пък, че никой не упражнява контрол за крадците на парно, дали не са си съединили радиаторите, дали не свалят уредите и пак да ги лепят, по Закона това е задължение на топлофикация.
Аз считам, че за да се решат нещата с това "дялово разпределение" следва да се направи следното и имам намерение да го пиша до МЕ и парламента:
1. Уредите за дялово разпределение начисляват единици (импулси в брояча) в зависимост от температурата на топлоносителя и стайната температура. Те на първо място следва да са трайно закрепени към радиатора и ПЛОМБИРАНИ за да не могат да се свалят - нашите например са залепени с някакво лепило, отлепяш го в началото на месеца - залепяш го преди да го отчетат и си готов - топлиш се без пари но за сметка на добросъвестния ти съсед. Технически компетентен съм да знам, че самият уред има два термодатчика, фронт и тил - последният е в досег с радиатора. Разликата между двата начислява импулси докато се изравни температурата. Следователно не е трудно да се изчисли на колко МВтч отговаря една единица импулс, за определено отоплително тяло с ефективна площ хх м2 или паспортната му мощност. Тогава вече може да се говори за регулиране на потреблението. Знам отговора на това, ами къде ще се разпредели останалата топлоенергия - ще се разпредели пропорционално на всички жилища в зависимост от отопляемия им обем (това и сега е така, но се разпределя само до 30% по норматив в закона, останалото го плащат тези с най много потребление).
2. На всички отоплителни тела в жилищата да се монтират "топломери" и се отчитат индивидуално така както електромерите. Вярно това е скъпо, но най ефективното решение. Не го правят защото топломерите следва да са за сметка на топлофикациите.
Ако нито едното нито другото се прави, то аз се отказвам от топлофикация - нямам намерение да плащам нещо което не съм потребил, днес гледах за климатици и ще си монтирам такива. Това обаче означава че доста хора стигат до това заключение и е неизбежен фалита на топлофикациите.
Така както се очертава ситуацията е неизбежно да си търся правата в съда, основания и правен интерес имам.
Аз считам, че за да се решат нещата с това "дялово разпределение" следва да се направи следното и имам намерение да го пиша до МЕ и парламента:
1. Уредите за дялово разпределение начисляват единици (импулси в брояча) в зависимост от температурата на топлоносителя и стайната температура. Те на първо място следва да са трайно закрепени към радиатора и ПЛОМБИРАНИ за да не могат да се свалят - нашите например са залепени с някакво лепило, отлепяш го в началото на месеца - залепяш го преди да го отчетат и си готов - топлиш се без пари но за сметка на добросъвестния ти съсед. Технически компетентен съм да знам, че самият уред има два термодатчика, фронт и тил - последният е в досег с радиатора. Разликата между двата начислява импулси докато се изравни температурата. Следователно не е трудно да се изчисли на колко МВтч отговаря една единица импулс, за определено отоплително тяло с ефективна площ хх м2 или паспортната му мощност. Тогава вече може да се говори за регулиране на потреблението. Знам отговора на това, ами къде ще се разпредели останалата топлоенергия - ще се разпредели пропорционално на всички жилища в зависимост от отопляемия им обем (това и сега е така, но се разпределя само до 30% по норматив в закона, останалото го плащат тези с най много потребление).
2. На всички отоплителни тела в жилищата да се монтират "топломери" и се отчитат индивидуално така както електромерите. Вярно това е скъпо, но най ефективното решение. Не го правят защото топломерите следва да са за сметка на топлофикациите.
Ако нито едното нито другото се прави, то аз се отказвам от топлофикация - нямам намерение да плащам нещо което не съм потребил, днес гледах за климатици и ще си монтирам такива. Това обаче означава че доста хора стигат до това заключение и е неизбежен фалита на топлофикациите.
Така както се очертава ситуацията е неизбежно да си търся правата в съда, основания и правен интерес имам.
- tankovbg
- Потребител
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, внесени от Министерски съвет. Според тях, общото събрание на живеещите в блока ще взима решение дали да бъдат изключвани радиатори и дали хората ще могат да се отказват от ползване на парно отопление.
При определен брой свалени радиатори делът на енергията, отдаден от сградната инсталация се повишава и затова общото събрание ще решава дали може да се даде разрешение да бъдат изключвани радиатори от инсталацията, е записано в мотивите на закона.
И така поредният абсурд е налице, тези хора явно не живеят в панелките и не им са ясни взаимоотношенията там. Да оставим простата истина, че дали ще бъде демонтиран радиатора или спрян от кранчето е все същото. Следователно нищо не се решава за тази прословута сградна инсталация. Но въпросът е това общо събрание може ли да се намесва в личния живот и жилище ? На какво основание ще ми бъде извършвана проверка за състоянието на радиаторите ми ? Та това общо събрание решава въпроси свързани с общите части. Нарушават ли се основни права гарантирани от конституцията като законов акт от най висш ранг? Международните конвенции за правата и свободите на човека ?
Други закони ? Нека да коментираме, та поне само с това да си останеме.
При определен брой свалени радиатори делът на енергията, отдаден от сградната инсталация се повишава и затова общото събрание ще решава дали може да се даде разрешение да бъдат изключвани радиатори от инсталацията, е записано в мотивите на закона.
И така поредният абсурд е налице, тези хора явно не живеят в панелките и не им са ясни взаимоотношенията там. Да оставим простата истина, че дали ще бъде демонтиран радиатора или спрян от кранчето е все същото. Следователно нищо не се решава за тази прословута сградна инсталация. Но въпросът е това общо събрание може ли да се намесва в личния живот и жилище ? На какво основание ще ми бъде извършвана проверка за състоянието на радиаторите ми ? Та това общо събрание решава въпроси свързани с общите части. Нарушават ли се основни права гарантирани от конституцията като законов акт от най висш ранг? Международните конвенции за правата и свободите на човека ?
Други закони ? Нека да коментираме, та поне само с това да си останеме.
- tankovbg
- Потребител
Радвам се ,че в района където живея няма централно парно ,нямам си работа с Топлофикация,нищо ,че хамалогията по едно локално парно е голяма /в района няма и газификация за сега/ ,така че локалното парно е на твърдо гориво.
- donna
- Старши потребител
Благодарете на Господа че нямате, предпочитам хамалогия с дърва отколкото всичко което ни се случва в панелките. Ама интересно как това общо събрание ще ги решава тези неща, представете си 50% са се отказали от парно и естествено няма да вземат противното решение, е как тогава по дяволите това събрание ще вземе решение след като се иска 3/4 кворум за да бъдат решенията легитимни.
ПРАВИЛНИК за управлението, реда и надзора в етажната собственост
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Общото събрание може да взема решения, ако на събранието присъствуват поне 3/4 от собствениците. Решенията се вземат с мнозинство от гласовете на присъствуващите на събранието собственици.
Юридически абсурд вкаран в законова разпоредба.
ПРАВИЛНИК за управлението, реда и надзора в етажната собственост
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Общото събрание може да взема решения, ако на събранието присъствуват поне 3/4 от собствениците. Решенията се вземат с мнозинство от гласовете на присъствуващите на събранието собственици.
Юридически абсурд вкаран в законова разпоредба.
- tankovbg
- Потребител
Снощи в новините един от умниците каза, че когато общото събрание не може да реши, ще спират парното на блока.
- chima
- Потребител
tankovbg предполагам че този който е задвижвал нещата с топломерите във Вашия блок да кажем, е получил формално писмо от техем или към който сте, че срока на договора ви изтича и се подновява автоматично при положение че не отправите към тях забележки за промени. изтекъл е едномесечния срок и договора Ви е продължен.
интересното е че се опитах да минем на отчитане от Топлофикация а не от външно дружество, което ни е разрешено от ЗЕ поне да се спестят тези 4.20лв такса,но направо ми отказаха. т.е. може но не искат. трябва да има лапачка и за други.
интересното е че се опитах да минем на отчитане от Топлофикация а не от външно дружество, което ни е разрешено от ЗЕ поне да се спестят тези 4.20лв такса,но направо ми отказаха. т.е. може но не искат. трябва да има лапачка и за други.
- dikobraz
- Потребител
Пичове, много сте прави, след това "фамозно" ТР от 28.12.2005 г. не следва да се издават ИЛ по молба на Топлофикация, защото няма как да докажат настъпвмането на този "юридически факт" - предоставянето н атоплинната енергия. Така че дерзайте - молбите за издаване на ИЛ по несъдебни изпълнителни основания - извлечения от сметки, трябва да се отхъвлрят. Влади Вълков от СРС яко ги сцепва, но от Градския не ги "усещат" тез неща:))))
- gega
- Потребител
dikobraz, няма такова нещо с автоматично продължение на договора нито писмо. В договорът ясно си пише клауза "договорът се сключва за срок от две години" и този срок е изтекъл 2004 год. Така, че договор няма.
- tankovbg
- Потребител
Това, заедно със махането на такса мощност е най-голямата глупост, която могат да измислят разни псевдо инжинери. Не стига, че на някой им се налага да плащат сметките за парно на крадливите си съседи, ами сега ще трябва да се договарят с крадливите си съседи, дали да си плащат такса мощност /ако са луди -те или тези който го предлагат/
- cicko22
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|