начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

юрисконсулт

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

юрисконсулт

Мнениеот zzz » 17 Май 2006, 09:15

Някой знае ли дали може да се заеме длъжност "юрисконсулт" в частна фирма само с диплома без да е придобита юридическа правоспособност. Какви права и задължения ще има при това положение.Уредено ли е някъде?Кога най-късно трябва да е започнат юридически стаж за правоспособност, за да е три месеца, а не по новия-6 месеца?
Благодаря предварително!
zzz
Нов потребител

Мнениеот kpy » 17 Май 2006, 09:30

Може да започне и даже е обичайна практика. Правата и задълженията са съвсем същите, като на този с придобитата правоспособност, с изключение на процесуалното представителство.
kpy
Потребител

Мнениеот ionito » 26 Май 2006, 09:12

А зачита ли се за юридически стаж?
ionito
Младши потребител

...

Мнениеот pm » 11 Юни 2006, 11:14

razbira se.
pm
Потребител

Re: ...

Мнениеот oncho » 11 Юни 2006, 15:27

pm написа:razbira se.

Аз мисля, че не се разбира - неможе да тече юридически стаж преди да се придобие юридическа правоспособност.
oncho
Младши потребител

Re: ...

Мнениеот donna » 11 Юни 2006, 15:58

oncho написа:
pm написа:razbira se.

Аз мисля, че не се разбира - неможе да тече юридически стаж преди да се придобие юридическа правоспособност.

И аз съм на това мнение .
donna
Старши потребител

Мнениеот manince » 11 Юни 2006, 16:20

i az sym na syshtoto mnenie. Uslovie da bydesh nazna4en kato jurist e nali4ieto na juridi4eska pravosposobnost.
manince
Младши потребител

отг.

Мнениеот harmaiani » 12 Юни 2006, 11:55

Ех, как наплашихте човека! Никъде не пише, че за да си юрисконсулт трябва да си изкарал изпита за правоспособност. Ако работодателят няма такова изискване, какво пречи. Аз дори се явявах на дела без положен такъв изпит. Все още статута на юрисконсултите не е регулиран, така че може да се импровизира. Е, разбира се, формално пренебрегвам чл.163 от ЗСВ:)
harmaiani
Потребител

Re: отг.

Мнениеот donna » 12 Юни 2006, 11:57

harmaiani написа:Ех, как наплашихте човека! Никъде не пише, че за да си юрисконсулт трябва да си изкарал изпита за правоспособност. Ако работодателят няма такова изискване, какво пречи. Аз дори се явявах на дела без положен такъв изпит. Все още статута на юрисконсултите не е регулиран, така че може да се импровизира. Е, разбира се, формално пренебрегвам чл.163 от ЗСВ:)

Не знам как си се явявала по дела без положен изпит за правоспособност ,на мен преди доста години в ОС ми поискаха и копие от удостоверението за правоспособност , наскоро по едно дело един колега също представи такова ........все пак става въпрос за процесуално представителство .
donna
Старши потребител

proshtavaite!

Мнениеот pm » 12 Юни 2006, 11:59

proshtavaite, kolegi, ne sam pro4ela vnimatelno, 4e zapitvashtiyat oshte nyama yuridi4eska pravosposobnost. da, pravi ste, bez pravosposebnost ne moje da se uprajnyava yuridi4eska profesiya!!!
pm
Потребител

Мнениеот neznaiko » 12 Юни 2006, 14:36

Spored men spokoino mojete da si rabotite kato juriskonsult. Prez dekemvri 1999g. s postanovlenie na MS be premahnata edna naredba ot 78-79 godina v koiato se kazvashe 4e za da si juriskonsult triabva da si zavarshil pravo i da si polojil uspeshno praktiko-teoreti4eski izpit. Moje da vi zvu4i absurno no defakto izliza 4e 4ovek moje da stane juriskonsult i bez juridi4esko obrazovanie.
Taka 4e ako nikoi ne vi iska dokument za prakti4eskia izpit -nevijdam problema.
Vsi4ko zvu4i absurno no v takava darjava jiveem
neznaiko
Потребител

Мнениеот m_s » 12 Юни 2006, 16:29

може да работиш във фирма, но не и като юрисконсулт ако нямаш придобита юридическа правоспособност. Аз навремето съм се явявала по дела, представлявайки фирмата, за която работех, в качеството ми на "служител с юридическо образование". Тогава съдията не ме пита къде ми е дипломата, а поиска да му представя удостоверението от МП за продобита юридическа правоспособност.
m_s
Младши потребител

Мнениеот donna » 12 Юни 2006, 16:42

m_s написа:може да работиш във фирма, но не и като юрисконсулт ако нямаш придобита юридическа правоспособност. Аз навремето съм се явявала по дела, представлявайки фирмата, за която работех, в качеството ми на "служител с юридическо образование". Тогава съдията не ме пита къде ми е дипломата, а поиска да му представя удостоверението от МП за продобита юридическа правоспособност.

Да така е и е бил прав съдията .
Защото инъче става смешно ..........той няма правоспособност пък .........абе направо съм бясна защо не го уредиха веднъж завинаги тоя въпрос .
Инък преди време един счетоводител ми разправяше ,че завършил някакъв курс по търговско право май-беше и там му обяснили ,че може да работи като юрисконсулт.............аз му викам ще работиш ама утре ................,аз съм учила 5г. имам правоспособност ти от де се пръкна с тоя курс.
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2006, 17:15

На счетоводителя май му бяха казали: като юрисконсулт, но без процесуално представителство. А курсът беше едно- или двегодишно (не знам точно) обучение по право в Центъра за следдипломна квалификация на УНСС. Там не се получава магистърска степен (нито изобщо някаква степен) и никой не твърди обратното.

Колкото до правоспособността: смешно или не, но никъде не пише, че пред съд могат да се явяват само юрисконсулти с придобита правоспособност. Независимо какво се прави на практика, ГПК не поставя такова изискване. Там пише само "служители с юридическо образование" или нещо подобно. Правоспособността не е част от образованието. То си е завършено и си е висше юридическо и без нея.

Без правоспособност не можеш да заемаш длъжност, стажът на която да ти се брои за стаж по смисъла на ЗСВ, Закона за адвокатурата и т.н. Просто защото в самите тях си пише "на длъжност, за която се изискват юридическо образование и правоспособност".
Но наистина не виждам забрана да представляваш работодателя си пред съд, ако имаш само юридическо образование без правоспособност.
Не ме нападайте, покажете ми откъде следва обратното. ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ionito » 12 Юни 2006, 20:09

Нищо не разбрах за юридическия стаж. Мой познат завърши право през 95 год.Работи една година като юрисконсулт в държавно учреждение.Напусна.Отиде да кара стаж една година.Като си изкара стажа беше назначен като прокурор.Излиза,че и без правоспособност
тече юридически стаж. Какво се е променило оттогава в норм.уредба ?
Даже имаше една наредба сега и нея я няма. Излиза,че няма пречки.
ionito
Младши потребител

Мнениеот donna » 13 Юни 2006, 14:12

ionito написа:Нищо не разбрах за юридическия стаж. Мой познат завърши право през 95 год.Работи една година като юрисконсулт в държавно учреждение.Напусна.Отиде да кара стаж една година.Като си изкара стажа беше назначен като прокурор.Излиза,че и без правоспособност
тече юридически стаж. Какво се е променило оттогава в норм.уредба ?
Даже имаше една наредба сега и нея я няма. Излиза,че няма пречки.

А и как ще разбереш ,говориш за 1995г. виж тогава какво гласеше ЗСВ ,тогава имаше възможност при определени условия да бъде назначен след като има успишно взет изпит за правоспособност .........,а и в ония години едногодишния стаж се признаваше за юридически.
donna
Старши потребител

Мнениеот vvv77 » 13 Юни 2006, 16:16

без придобита правоспособност наистина не тече юридически стаж по смисъла на закона за съдебната власт и т.н., т.е. ако решиш в един по- късен момент да кандидатстваш за съдия, този стаж, който си придобил преди получаването на правоспособността няма да ти бъде признат за юридически по смисъла на закона. нищо не пречи обаче да работиш като такъв за нуждите на фирмата ,въпреки че в съда ако се усетят няма да те допуснат като процесуален представител. Но аз също съм на мнение, че по силата на чл.20 ГПК никъде не е предвидено такова изискване. Ами що не вземат да изиксват такава и от родителите или децата, когато представляват своите родители.
vvv77
Нов потребител

Мнениеот vvv77 » 13 Юни 2006, 16:16

без придобита правоспособност наистина не тече юридически стаж по смисъла на закона за съдебната власт и т.н., т.е. ако решиш в един по- късен момент да кандидатстваш за съдия, този стаж, който си придобил преди получаването на правоспособността няма да ти бъде признат за юридически по смисъла на закона. нищо не пречи обаче да работиш като такъв за нуждите на фирмата ,въпреки че в съда ако се усетят няма да те допуснат като процесуален представител. Но аз също съм на мнение, че по силата на чл.20 ГПК никъде не е предвидено такова изискване. Ами що не вземат да изиксват такава и от родителите или децата, когато представляват своите родители.
vvv77
Нов потребител

Мнениеот vvv77 » 13 Юни 2006, 16:17

vvv77
Нов потребител

Мнениеот vvv77 » 13 Юни 2006, 16:18

без придобита правоспособност наистина не тече юридически стаж по смисъла на закона за съдебната власт и т.н., т.е. ако решиш в един по- късен момент да кандидатстваш за съдия, този стаж, който си придобил преди получаването на правоспособността няма да ти бъде признат за юридически по смисъла на закона. нищо не пречи обаче да работиш като такъв за нуждите на фирмата ,въпреки че в съда ако се усетят няма да те допуснат като процесуален представител. Но аз също съм на мнение, че по силата на чл.20 ГПК никъде не е предвидено такова изискване. Ами що не вземат да изиксват такава и от родителите или децата, когато представляват своите родители. :D
vvv77
Нов потребител

Назад към Общи дискусии