- Дата и час: 24 Яну 2025, 08:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право!къде?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
динев, самозабравяш се, момче Та ти си още студентче, а ние сме практикуващи юристи. С какво те превъзхождаме ли?! По-риторично не би звучал друг въпрос, ако се касае за професионалното ни развитие. Иначе като човек може и ти да ни превъзхождаш. Това е друга бира [/b]
- oho_boho
- Потребител
Аз съм роден в София, уча в София, но не в СУ. Не ми е било никога мечта да уча там. Живея на 2-3 спирки от сегашния ми ВУЗ и ми е далеч по-удобно. А нивото с абсолютно нищо не отстъпва. Иначе майка ми преподава в СУ.
- n.dinev
- Младши потребител
oho_boho написа:динев, самозабравяш се, момче Та ти си още студентче, а ние сме практикуващи юристи. С какво те превъзхождаме ли?! По-риторично не би звучал друг въпрос, ако се касае за професионалното ни развитие. Иначе като човек може и ти да ни превъзхождаш. Това е друга бира [/b]
Добре де, правилно поставен въпросът звучеше така: "С какво ЩЕ ме превъзхождате?"
- n.dinev
- Младши потребител
oho_boho написа:знам те аз теб, учиш в НБУ и си втори курс, нали така, а?
Почти позна - сега ще съм 4ти курс.
P.S.: Трябваше да се сетиш по-рано. Няма друг студент, който да спори с вас.
Последна промяна n.dinev на 13 Юли 2006, 16:38, променена общо 1 път
- n.dinev
- Младши потребител
oho_boho написа:А, значи си взе изпита по наказателно право
Не съм. При нас НП и НПП се четат 4ти и 5ти курс. Интересното за мен тепърва предстои. Всичко до тук бе само пълнеж и обща култура.
Сега имам два стажа дето трябва да си ги оправя - в прокуратурата и от миналата година в общината, че не го взех тогава. В общината мисля да се явя с кутия бонбони "Амфора" от 1.22лв. и две дълги кафета.
- n.dinev
- Младши потребител
Airmen май казва, че нивото на обучението е едно и също заради различните преподаватели, а разликата е в хората, студентите. По-качествените студенти са приети в СУ според него.
Това същото ли е като казаното от Елена Коцева? И какво ще се промени за автора на темата, ако той - един и същ човек - се премести от един факултет в друг?
Това същото ли е като казаното от Елена Коцева? И какво ще се промени за автора на темата, ако той - един и същ човек - се премести от един факултет в друг?
-
portokal - Старши потребител
Не мисля, че има значение в кой от двата университета ще завърши. Относно мнението на Елена Коцева: останах с впечатлението, че ЮФ на СУ дава най-добра подготовка, просто защото е ЮФ на СУ. Докато airmen изказа малко по-различно становище: входното ниво на мнозинството студенти в СУ е по-високо, а оттам и изходното. Тоест ако и в останалите университети входното ниво на мнозинството е толкова високо, то не би имало разлика. За съжаление не е така-факт.
- latina
- Младши потребител
Никога не съм казвала, че в СУ студентите са по-качествени. Казах, че факултетът е най-добрия.
Поздравявам Airmen за мнението - абсолютно прав е.
Ама вижте каква хубава дискусия се заформи - цели 4 страници. Размърдахме форума.
Ама вижте каква хубава дискусия се заформи - цели 4 страници. Размърдахме форума.
- elenakotzeva
- Потребител
Никога не съм казвала, че в СУ студентите са по-качествени. Казах, че факултетът е най-добрия.
Именно, различават ви се мненията с Airmen. Той казва, че не в обучението, а в студентите е разликата.
Да, ама се различават мненията, които двамата сте изказали.
Airmen: Масата, обаче е на доста ниско ниво - хора без никаква обща култура, да не говоря за юридическа. Пълна скръб. ... Много млади колеги, които не са завършили в София ми импонират със следното:".. Вашите преподаватели също са ни преподавали". В такива случаи винаги отговарям: "Добре, след като сме завършили по една и съща програма, след като са ни обучавали едни и същи преподаватели, защо нямате познанията на колегите от СУ? " Отговорът е ясен - проблемът е в студентите.
Да не се заяждам, защото на всеки се случва, но думата "импонират" няма място в това изречение. Тя има съвсем различно значение от "опонират".
-
portokal - Старши потребител
И все пак какъв беше въпроса? ВТУ или ЮЗУ? Софийския изобщо не е на дневен ред Лично мое мнение, ако не ви се налага да се местите по някакви причини, стойте си в Благоевград, но ако няма значение...
А за студентите и качеството )) Я да направим една справка с минималния бал за миналата година ))
Софийски университет, специалност Право редовно обучение мъже 25,00 жени 26,84 задочно обучение мъже 18,50 жени 25,51
Великотърновски университет, специалност Право редовно обучение мъже 25,91 жени 28,15 задочно обучение мъже 24,15 жени 27,58
Май нещо е паднал гарда на СУ )) И изобщо не ми говорете за занижени критерии. Същото е да се сравнява УНСС и Стопанска академия.
А за студентите и качеството )) Я да направим една справка с минималния бал за миналата година ))
Софийски университет, специалност Право редовно обучение мъже 25,00 жени 26,84 задочно обучение мъже 18,50 жени 25,51
Великотърновски университет, специалност Право редовно обучение мъже 25,91 жени 28,15 задочно обучение мъже 24,15 жени 27,58
Май нещо е паднал гарда на СУ )) И изобщо не ми говорете за занижени критерии. Същото е да се сравнява УНСС и Стопанска академия.
- prnedev
- Активен потребител
airmen написа:Завършил съм Юридическия факултет на Софийския университет "Св. св. Климент Охридски", "влязъл с изпит, държавна поръчка, неплатено". Работя от почти две десетилетия, работата ме срещна със стотици колеги, завършили най - различни факултети. "Разни хора, разни идеали !" Познавам доста колеги, някои от тях са мои приятели, випускници на Варна, Търново, Благоевград, Бургас, Плавдив, Русе, които са добри юристи. Но ... те са изключение. Масата, обаче е на доста ниско ниво - хора без никаква обща култура, да не говоря за юридическа. Пълна скръб. Вярно, сред колегите от СУ, също има такива екземпляри, но те са изключение от правилото. Моите лични впечатления са, че кадрите на СУ са много по - добре подготвени ( нали едни и същи преподаватели подготвят юристи и в СУ, ВСУ, ТУ, и пр. ), с много по - голяма обща и юридическа култура, подходът им към работата е на академично ниво.. За мен Юридическия факултет на Софийския университет е най - добрият ЮФ. Нивото на студентската маса, класата на преподавателското тяло ( проф. Калайджиев, Ал. Кацарски, Кр. Таков, Т. Конов и др. ), неповторимата университетска атмосфера, реномето на ВУЗ -а, традициите, животът в София - "всичко е от значение" ( както се казва в рекламата на "Загорка" ). Много млади колеги, които не са завършили в София ми импонират със следното:".. Вашите преподаватели също са ни преподавали". В такива случаи винаги отговарям: "Добре, след като сме завършили по една и съща програма, след като са ни обучавали едни и същи преподаватели, защо нямате познанията на колегите от СУ ? " Отговорът е ясен - проблемът е в студентите. Друг е въпросът че 11 ЮФ са прекалено много за България.. Така че моят съвет е: Кандидатствайте в Софийския университет! Струва си !
E след като работиш вече две деситилетия и си завършил СУ , я ми отговори колко от състудентите ти влязоха с РАБФАК /знаеш за какво говоря/ ,колко по преценка на Ректора / и затова трябва да ти е ясно/ и колко бяха потомци на АКТИВНИ БОРЦИ и тогава нека поговорим за качество ,за изключения и т.н.
И ОЩЕ НЕЩО ПРЕДИ ДВЕ ДЕСИТИЛЕТИЯ ИМАШЕ САМО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА
- donna
- Старши потребител
Писах, че работя "почти" две десетилетия . Да, имаше по мое време студенти РАБФАК ( всъщност те се оказаха "последните мохикани" ), но голяма част от тях "окапаха" още първи курс. Студенти по линията на АБПФК нямаше. Помня времето, когато създадоха платеното обучение в СУ. Бях вече завършил и практикувах, когато започнаха да никнат като гъби ЮФ по гори и паланки. Първите им випуски, ако не се лъжа изкласиха през 1999г. Както и да е. Трябва да кажа че се гордея, че съм випусник на СУ и не виждам защо да изпитвам неудобство пред другите колеги от тоя факт !
- airmen
- Потребител
airmen написа:Писах, че работя "почти" две десетилетия . Да, имаше по мое време студенти РАБФАК ( всъщност те се оказаха "последните мохикани" ), но голяма част от тях "окапаха" още първи курс. Студенти по линията на АБПФК нямаше. Помня времето, когато създадоха платеното обучение в СУ. Бях вече завършил и практикувах, когато започнаха да никнат като гъби ЮФ по гори и паланки. Първите им випуски, ако не се лъжа изкласиха през 1999г. Както и да е. Трябва да кажа че се гордея, че съм випусник на СУ и не виждам защо да изпитвам неудобство пред другите колеги от тоя факт !
Като зная какви бяха мащабите на РАБФАК-а 1/3 поне от студентите следваше да са влязли по тоя начин /за др. начини ...там бяха квота ,ама бяха малко/ . Да си представя ли окапването ,защото аз познавам много НЕОКАПАЛИ И ЗАВЪРШИЛИ
- donna
- Старши потребител
|
|