начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

право!къде?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот marielka223 » 13 Юли 2006, 22:02

Благодаря на всички,които изказаха мнение. :D
Даже спорове родих с моят въпрос :twisted:
Все пак в спора се ражда истината. :D И все пак различни хора,различни мнения. :D
marielka223
Нов потребител

Мнениеот airmen » 13 Юли 2006, 22:43

donna написа:
airmen написа:Писах, че работя "почти" две десетилетия :P . Да, имаше по мое време студенти РАБФАК ( всъщност те се оказаха "последните мохикани" ), но голяма част от тях "окапаха" още първи курс. Студенти по линията на АБПФК нямаше. Помня времето, когато създадоха платеното обучение в СУ. Бях вече завършил и практикувах, когато започнаха да никнат като гъби ЮФ по гори и паланки. Първите им випуски, ако не се лъжа изкласиха през 1999г. Както и да е. Трябва да кажа че се гордея, че съм випусник на СУ и не виждам защо да изпитвам неудобство пред другите колеги от тоя факт !

:lol: :lol: :lol: Като зная какви бяха мащабите на РАБФАК-а 1/3 поне от студентите следваше да са влязли по тоя начин /за др. начини ...там бяха квота ,ама бяха малко/ . Да си представя ли окапването ,защото аз познавам много НЕОКАПАЛИ И ЗАВЪРШИЛИ :lol:

Съжалявам, не зная какви са били мащабите, тъй като съм кандидатствал на общо основание през 80 - те години на миналия век. Твърдя, че имам впечатления относно обучението в ЮФ на различните ВУЗ - ове в наши дни. Мога да кажа, в СУ, за разлика от другите ВУЗ- ове, се преподава и изучава право ! Разликата между СУ и всички останали са трите вагона книги, които студентите в СУ изчитат за разлика от колегите си в останалите ВУЗ - ове.
Мариелка 223 желая Ви успех, където и да отидете да учите. Всичко зависи от Вас ! Както се казваше в авиацията: В крайна сметка всичко зависи от пилота :D
airmen
Потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 14 Юли 2006, 00:56

Всички много защитават ЮФ на СУ, но и там не са много китки за мирисане с извинение. Както някои колеги казаха проблемът е в студентите. В днешно време интересът на студента най-често се изчерпва с това да си вземе изпита, в някои случаи и без значение с колко, даже в повечето. А СУ, който е с традиции, най-добрия, най-престижния и т.н., затова може би взима пари под масата(като повечето, да не кажа и всички университети). Има доста студенти, които карат някоя и друга годинка в различни университети и след това си заплащат услугата, наречена "прехвърляне" в СУ, която е в хиляди....може би защото ВУЗ-а е с високо реноме, та затова взима повече парички на черно. После от него излизали по-добри кадри-няма що. Мой колега се прехвърли там с успех 2.15(11 двойки и 2 тройки), при изискане за минимум 5. Това е достатъчно показателно.
А на някой да му е хрумнало, че в България има доста хора, които даже не са си направили труда да кандидатстват в този така престижен ВУЗ?! Тези студенти навярно може да са много по-добри от въпросните кадри на СУ...но без значение
marielka223 пожелавам ти успех.няма значение къде ще завършиш. Важното е да се чувстваш добре в града, да учиш, да се интересуваш, да те влече, а оттам нататъка всичко зависи от усилията, които ще положиш.
Останете си със здрави.
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот airmen » 14 Юли 2006, 09:12

Извинявайте, че съм завършил Юридическия факултет на Софийския университет ! :P
airmen
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Юли 2006, 09:35

Извинявайте, че съм завършил Юридическия факултет на Софийския университет!

Извиняваш се, че ни превъзхождаш и си постигнал нещо велико, та покрай теб се чувстваме неудобно?
Не се притеснявай. Няма за какво да се извиняваш. Ама изобщо. Вервай ми.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 14 Юли 2006, 10:26

И аз се гордея, че съм завършила СУ, както и че двата ми рода по майчина и бащина линия са все активни борци.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот gega » 14 Юли 2006, 10:34

elenakotzeva - какви са тези изблици ни в клин, ни в ръкав - какви са тези активни борци????????!!!!!!!! А това дали трябва да се гордееш с миналото на рода си, гордей се, други пък са страдали от "активните борци". Само какво име - "активен" борец. През комунизЪма имаше наистина и много "неактивни" борци. Все тая - казано е - ЮФ при СУ е най-престижният правен факултет. И това се вижда по съдебните зали - без значение в какво процесуално качество участват юристите - процесуални представители, защитници, прокурори и съдии.
А че е имало, има и за съжаление ще има РабФак-ове най-добре донка го знае:)))))))))))))))
gega
Потребител

Мнениеот pe3 » 14 Юли 2006, 10:42

Къде? Ами в къщи най-добре. И с повечко писане по форумите.
pe3
Нов потребител

Мнениеот skalata_tsak » 14 Юли 2006, 13:04

elenakotzeva написа:И аз се гордея, че съм завършила СУ, както и че двата ми рода по майчина и бащина линия са все активни борци.

Г-це Коцева, на ваше място не бих написала подобна глупост.
Човек би могъл да се гордее с качествата на собствените си предци, като например високо и качествено образование, финансови и материални успехи, морални устои и т.н. Но да се хвалите с това, че произхождате от безимотни, неграмотни насилници това е ненормално.
:shock: :shock: :shock:
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 14 Юли 2006, 13:16

Нито са неграмотни, нито са безимотни. Много имоти имаме. Бих могла да ви кажа и кои са, но няма да го направя, защото ме е страх като им напиша имената да не блокира системата. :wink:
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот donna » 14 Юли 2006, 13:20

elenakotzeva написа:Нито са неграмотни, нито са безимотни. Много имоти имаме. Бих могла да ви кажа и кои са, но няма да го направя, защото ме е страх като им напиша имената да не блокира системата. :wink:

Защо "бяхме" бе Коцева , ха ха ах ,да не би да са от ония имоти дето ги даваха да активните ей така допълнително да си ги ползват + народната пенсия ,която се получаваше в запечатан плик.
Я уточни коя система ще блокира :lol: :lol: :lol:

Да си призная мислех си ,че си сериозен юрист ,но след последните ти писания голям смях ме напуши . :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот n.dinev » 14 Юли 2006, 13:33

Първо беше кой къде е завършил и къде било по-добре, а сега се стигна до кой колко имоти имал. Нещо почвате да ме съмнявате. Вземете се хванете с нещо по-сериозно всички, че само се дискредитирате. Ниско падате. Ако ще се хвалите, поне изтъквайте някакви професионални успехи и признания в практиката си, а не ни правете съпричастни с "чутовните" си кандидатстуденските триумфи или правата си на собственост върху вещи. :wink:
n.dinev
Младши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 14 Юли 2006, 14:02

Нямате ли си друга работа, че да ми отговаряте? Не съм сериозен юрист - несериозна съм.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот n.dinev » 14 Юли 2006, 14:05

elenakotzeva написа:Нямате ли си друга работа, че да ми отговаряте?

Ми аз лично в момента си нямам. Посръбвам си кафенцето и давам акъл по форумите. Все пак съм студентче-ергенче, което за вас вероятно не се отнася. :D
n.dinev
Младши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 14 Юли 2006, 14:08

Така е, аз завърших преди 12 години
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот eti_6 » 16 Юли 2006, 02:00

Моят съвет към дамата, която е поставена пред дилемата в кой ЮФ на двата ВУЗа да запише право е:
1, поинтересувайте се с каква база разполагат ВУЗовете
2, предпочетете ВУЗа с по-богата библиотека
3, предпочетете ВУЗа в който се набляга и е задължително изучаването на поне един западен език

Преди години бях поставена пред подобен избор, но тъй като за мен беше второ висше, ясно си прицезирах критериите и избрах,
Не искам да се намесвам в разгорещения спор и да права излишна реклама, но избрах най-доброто което се предлага в България.
eti_6
Младши потребител

Мнениеот bluebarovka » 16 Юли 2006, 19:30

Доста се чудех дали да се намеся в този спор. То дори и спор не е, а по - скоро ми прилича на някакво избиване на комплекси на хора, завършили в СУ и нереализирали се достатъчно добре според очакванията им предвид престижността на ЮФ на СУ.Е, да, но то си е и до субективни качества :!: Коцева, която не се страхува да си покаже името, а и сигурно по този начин си прави малка реклама, тъй като вероятно е световно неизвестен юрист, леко ме засегна лично, независимо че и аз съм завършила ЮФ на СУ. Аз не си крия името не защото ме е страх от нещо или от някого, а по причини, които не желая да обсъждам с тази госпожица или госпожа. Какво Ви прави по - умна или по - добър юрист от студентите, завършили платено обучение в СУ, Коцева? Това че на кандидатстудентските изпити по чиста случайност на съдбата сте изкарали оценка с 2 стотни по - висока от моята или на друг колега? И бихте ли ми обяснили, каква точно е разликта в тежестта на дипломите на тези колеги, които са завършили държавна поръчка и на нас, които сме завършили платено обучение в СУ??? Докато учех, познавах доста прилежни студенти, които имаха в студентските си книжки шестици от горе до долу и ревяха по изпитите кота получеха 5.Отношението им беше същото към нас - платените студенти, каквото отношение виждам / и се чудя / сега от Коцева. След време на равно с мен, тези същите колеги се явиха на няколко конкурса за работа. Резултатът беше такъв, че днес, аз не парадирам в този форум с името си, защото работя престижна и добре платена работа, която ме е направила известен и достатъчно добре реализиран юрист за скромните ми 27г.Не знам какво се случи с онези отличници, но стартът им в професионалното развитие определено беше пълен провал.Иначе моята диплома не беше нито от най - ниските, нито от най - високите.Когато чета такива груби изказвания и особено квалификации като "слугиня" и др. подобни за миг се срамувам, че съм завършила СУ заедно с подобни хора, пълни с комплекси.Обучението в Университета е на ниво, не го излагайте с подобни изказвания по форумите. Когато обиждаме, не ставаме по - силни и по умни - напротив :idea: И аз съм се сблъсквала с некадърници в практиката си - както от СУ, така и от други университети. Гордея се, че съм завършила там, но не подценявам качествата и възможностите на други колеги, които са завършили на друго място. А, повярвайте ми, такива има!!!
Аватар
bluebarovka
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 17 Юли 2006, 20:12

bluebarovka поздравления към теб и към работодателя ти :-)
Незнам как е точно във вашия бранш (юридическия), но аз като подбирам икономисти, гледам успеха да им е между 4.50 и 5.50 :-)
Все пак не са ми необходими "научни работници", а хора които могат да си разпределят времето, когато и както е необходимо :-)

За съжаление много се отплесна темата... Ще се радвам Мариелка някой ден да каже какво е избрала :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот bulgar » 18 Юли 2006, 09:42

Много емоции и май парата отиде в свирката :D
Малко късно се включвам, но не можах да се сдържа ...))
Един от сновните критерии според мен е какво се вкслючва в учебната програма. Като говорихте за СУ, доколкото знам (поправете ме ако греша) там наказателното право се учи четири семестъра :shock: :shock: :shock: Няма такъв университет в света!!! В същото време модерни дисциплини като Права на човека, Авторско право, Патентно право, Марки и Нелоялна конкуренция, Потребителско право или започнаха да се преподават наскоро като задължителни дисциплини, или все още са изборни или дори не се четат!!! Не може да не се съгласите, че правото в световен мащаб се фокусира именно върху новите дисциплини. Ако отворите НЕТА ще видите, че 90% от семинарите по света са именно по тези теми. Европейският съюз в своята законодателна дейност също се концентрира основно върху тях. Това е правото на 21 век.
Без да се заяждам, мисля, че учебната програма на СУ е по-стара дори от сградата му.
А иначе мисля, че всеки знае това, което е научил сам с много труд. Това в кой университет ще постъпиш няма кой знае какво отношение към въпроса дали ще станеш добър специалист))
Лек ден на всички!!!
bulgar
Потребител

Мнениеот enigma » 18 Юли 2006, 11:13

С удоволствие изчетох дискусията ......... доколкото я има.

Лично моето мнение е, че всички, ама всички, ЮФ са пълен боклук.

ЮФ в СУ има към този момент предимството, че е в столица, която освен това е и най-значимия икономически град и привлича студентите заради държавната поръчка и евтините общежития. Каквото и да си говорим, това е реалността. Без тези предпоставки е жив умрял - в НБУ и програмата и мисленето е просто по-модерно.

Затова засега процентът на "гъбите" е по-малък, сравнен с Бургас, или Пловдив, или НБУ - факторът е обаче икономически и социален.

От друга страна, е по-добре да се следва в София, защото, както казваше покойният проф. Борис Спасов: "Не се става юрист до бурканите на мама - трябва да се види свят, театър, опера ...........". Не може да познаваш живота само в един град от 50.000 - 100.000 човека и да си база за сравнение. Сложността на сделките и споровете в София е съвсем друга (не че много адвокати се добират до тях, но е повече от нищо). Тук е ВКС, ВАС е АС при БТПП. Да не говорим, че вече LLM почна да става нещо не толкова необичайно.

Ако искаш обаче само да прехвърляш коли и да се занимаваш с кешови сделки (в което няма лошо е не влагам отрицание - това е спокоен живот) е най-добре да се избере ЮФ, което географски е най-достъпно.
enigma
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии