- Дата и час: 24 Яну 2025, 06:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отново за циганите ( упс, ромите де )
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Отново за циганите ( упс, ромите де )
Правилното място на тази тема трябваше да бъде в "обсъждане на законопроекти", но тъй като такива, уреждащи въпроса няма, я слагам тук. Коментарите от вас. Обърнете внимание, че в края на петицията можете да я подпишете, ако сте солидарни с написаното там.
http://www.bgpetition.com/diskriminacia/index.html
http://www.bgpetition.com/diskriminacia/index.html
- dinev
- Потребител
Подписах веднага, но се съмнявам някой да обърне внимание. Трябва да се предприеме нещо, обаче, защото се задава нещо много страшно. Аз също не го съзнавах, докато преди два месеца не бяха застрашени синовете ми. Заедно с техни приятели и приятелки на път за дома ни, където им бях позволива да се съберат послучай баловете /повечето бяха абитуриенти/ са били нападнати от група роми, бити, едно от момчетата беше намушкано с нож в гърба, за щастие след операция, поради засегнат бял дроб оживя и се оправи. Оттогава насам живея в ужас. Колеги, аз съм адвокат. Самата аз неведнъж съм се явявала като служебен защитник и съм им съчувствала , но се убедих, че колкото повече права им се дават, колкото повече всичко им се прощава, толкова по-нагли стават и смятат, че всичко им е позволено.
И така, как мислите, че реагира полицията на тази история? Първо като са отишли са се нахвърлили върху децата с упреци - какво сте направили, не може да са ви нападнали без нищо? Вие май приличате на скинове? /пак уточнявам, че се касае за група младежи, предимно завършващи гимназисти и кандидат-студенти, съвсем нормални момчета и момичета/ . Като отидохме аз и съпругът ми, който е полицай вече смениха тона и се разтичаха. Хванаха извършителя, разпитаха него и още 3 роми пред съдия, повдигнато му е обвинение за средна телесна повреда. "Опит за убийство не може да издържи, колежке, много добре знаеш. Само един път го е намушкал" ми рече дознателя, мой добър познат. Вече втори месец не е повикал да разпита нито едно от българчетата , ромите са на свобода. В полицейският бюлетин беше отразено: при спречкване между две групи младежи един от тях е бил наръган с нож и настанен в болницата.
Оттогава насам проявявам по-голям интерес към подобни инциденти и стигам до извода, че съвсем съзнателно се укрива информация . Две жени тази година, поне аз за толкова разбрах са ограбени и изнасилени от роми, многобройни случаи на побой, придружени с вадене на ножове от тяхна страна не се огласяват. Така те си мислят, че могат да си правят каквото искат и това си е така. Ако вие заплашите някого с нож в центъра на града, мислите ли че ще остане без посоледствия? Това трябва да спре, иначе тежко ни и горко!
И така, как мислите, че реагира полицията на тази история? Първо като са отишли са се нахвърлили върху децата с упреци - какво сте направили, не може да са ви нападнали без нищо? Вие май приличате на скинове? /пак уточнявам, че се касае за група младежи, предимно завършващи гимназисти и кандидат-студенти, съвсем нормални момчета и момичета/ . Като отидохме аз и съпругът ми, който е полицай вече смениха тона и се разтичаха. Хванаха извършителя, разпитаха него и още 3 роми пред съдия, повдигнато му е обвинение за средна телесна повреда. "Опит за убийство не може да издържи, колежке, много добре знаеш. Само един път го е намушкал" ми рече дознателя, мой добър познат. Вече втори месец не е повикал да разпита нито едно от българчетата , ромите са на свобода. В полицейският бюлетин беше отразено: при спречкване между две групи младежи един от тях е бил наръган с нож и настанен в болницата.
Оттогава насам проявявам по-голям интерес към подобни инциденти и стигам до извода, че съвсем съзнателно се укрива информация . Две жени тази година, поне аз за толкова разбрах са ограбени и изнасилени от роми, многобройни случаи на побой, придружени с вадене на ножове от тяхна страна не се огласяват. Така те си мислят, че могат да си правят каквото искат и това си е така. Ако вие заплашите някого с нож в центъра на града, мислите ли че ще остане без посоледствия? Това трябва да спре, иначе тежко ни и горко!
- maria01
- Потребител
А, така да сегрегираме що е различно от нас и всичко ще е О.К., нали. Циганите са виновни за всички беди, та дори и за това, че имаме проблеми с приемането ни в ЕС. Така е започнал и Куклосклан, с петиции. Хубавци!!!
- gega
- Потребител
gega написа:А, така да сегрегираме що е различно от нас и всичко ще е О.К., нали. Циганите са виновни за всички беди, та дори и за това, че имаме проблеми с приемането ни в ЕС. Така е започнал и Куклосклан, с петиции. Хубавци!!!
Ти нормален ли си??? Красавец!
- yugoslav
- Потребител
не сеграгация е това да реагираш , на хората им дойде до гуша .можете ли да назовете поне една организация защитаваща правата на обикновения български гражданин, докато тези защитаващи циганите се множат всеки ден. За съжаление обаче е много трудно да се преборим с целенасочената държавна политика , довела до това, циганите да се имат за недосегаеми.
- rossa
- Младши потребител
Ако толкова много ви харесва положението, в което са циганите, то тогава заповядайте да живеете или дори да наминете през Столипиново Пловдив. Това мисля аз по въпроса. Вместо да ги съдите, тези хора се нуждаят от помощ. Ако не искате да им помагтате, като мен, защото мисля, че не ми е работа, то поне не бъдете злонамерени към тях.
- bulgar
- Потребител
bulgar написа:Ако толкова много ви харесва положението, в което са циганите, то тогава заповядайте да живеете или дори да наминете през Столипиново Пловдив. Това мисля аз по въпроса. Вместо да ги съдите, тези хора се нуждаят от помощ. Ако не искате да им помагтате, като мен, защото мисля, че не ми е работа, то поне не бъдете злонамерени към тях.
...и още един красавец!...
- yugoslav
- Потребител
На всички нас трябва да е ясно, че това със противопоставянето и расовата сегрегация, етническата нетолератност, и прочее, няма да помогне. Или поне не в тази степен, в която трябва. Знаете много добре, че омразата ражда омраза. А още по - добре знаете колко първосигнални са ромите ( в голямата им част ) и как биха реагирали, ако някой покажа такова отношение към тях. Въпроса е така да се подходи, че тяхната анти - култура да бъде претопена в нашата. Това е въпрос на политика. Нещо повече - това е цяло изкуство. Защото да смениш ценностната система на ром е нещо много трудно. Може би управляващите са прави донякъде, като се опитват да им строят къщи, да ги приобщават, като им насаждат нашите български ценности. Но не трябва да бъде по този начин. Наготово.
- dinev
- Потребител
yugoslav написа:
...и още един красавец!...
По тези критерии - и аз съм "красавица", Югослав. "Всяко действие ражда равно по сила и обратно по посока противодействие" - природен закон.
Съгласна съм, че част от ромите са в състояние, което е заплаха за обществото. Но не считам, че това състояние следва да се промени чрез репресия. Необходима е държавна политика и социални програми. Искам малките (сега) ромчета да са образовани, та когато порастнат да бъдат като всички свои неромски връстници, да имат имат работа и достойнство и да не бъдат заплаха за мен - немощната (тогава) бабка.
И по въпроса за равенството: И аз не получвам детски надбавки, въпреки, че съм родила и отглеждам 2 деца. Доходът ми не го позволява. Но не се дразня. Нямам нужда от точно тези пари. Нека отидат при някой, който се нуждае повече. Надявам се,
че сегашните дечица, майките на които получават детски надбавки ще израстат достойно, ще работят и ще формират средства за бъдещата ми пенсия. Всички сме свързани.
-
mi_lena - Потребител
Започвам с едно приятелско "Здравей" към тебе mi_lena.
Нямам никакво желание да се включвам в "ромската" дискусия, ама абсолютно никакво. Не виждам никакъв смисъл...
И защо веднага ме "уличи" в расизъм, нетолерантност , сегрегативни позиции и прочее!? Споменах единствено думата "красавец"
Някъде бях чул един афоризъм/не знам дали има конкретен автор или е плод на народната мъдрост/, но много ми хареса и той е следният:
"Можеш с камишик да закараш коня си до реката, но насила не можеш да го накараш да пие вода!".Кой , както иска, така да си го разтълкува!Лека и спокойна нощ!
Нямам никакво желание да се включвам в "ромската" дискусия, ама абсолютно никакво. Не виждам никакъв смисъл...
И защо веднага ме "уличи" в расизъм, нетолерантност , сегрегативни позиции и прочее!? Споменах единствено думата "красавец"
Някъде бях чул един афоризъм/не знам дали има конкретен автор или е плод на народната мъдрост/, но много ми хареса и той е следният:
"Можеш с камишик да закараш коня си до реката, но насила не можеш да го накараш да пие вода!".Кой , както иска, така да си го разтълкува!Лека и спокойна нощ!
- yugoslav
- Потребител
"...На всички нас трябва да е ясно, че това със противопоставянето и расовата сегрегация, етническата нетолератност, и прочее, няма да помогне. Или поне не в тази степен, в която трябва. Знаете много добре, че омразата ражда омраза..."
Целта на петицията не е такава но Вие нима сте съгласни да ви обират бижутата посред бял ден, да ви отарашят малката виличка, да ви оберат всички зеленчуци на които разчитате през зимата, да ви откраднат кокошките. Ами отидете на бюрата за помощи и вижте за какво става въпрос, веднага след това отидете в циганската махала и пак вижте как се оползотворяват помощите, които ние сме заработили. Целта на петицията е държавните органи да си размърдат мозъците и да предприемат адекватни мерки. Защото престъпленията трябва да се наказват. Правилно каза Ygoslav "Можеш с камишик да закараш коня си до реката, но насила не можеш да го накараш да пие вода!", така както я караме им е много ама много лесно.
Целта на петицията не е такава но Вие нима сте съгласни да ви обират бижутата посред бял ден, да ви отарашят малката виличка, да ви оберат всички зеленчуци на които разчитате през зимата, да ви откраднат кокошките. Ами отидете на бюрата за помощи и вижте за какво става въпрос, веднага след това отидете в циганската махала и пак вижте как се оползотворяват помощите, които ние сме заработили. Целта на петицията е държавните органи да си размърдат мозъците и да предприемат адекватни мерки. Защото престъпленията трябва да се наказват. Правилно каза Ygoslav "Можеш с камишик да закараш коня си до реката, но насила не можеш да го накараш да пие вода!", така както я караме им е много ама много лесно.
- tankovbg
- Потребител
Първо виж това!
Глава единадесета
ПРИНУДИТЕЛНИ МЕДИЦИНСКИ МЕРКИ
Чл. 89. По отношение на лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост или изпаднало в такова състояние преди постановяване на присъдата или през време на изтърпяване на наказанието, съдът може да постанови:
а) предаване на близките, ако поемат задължение за лекуването му под наблюдение на психо-неврологически диспансер;
б) принудително лекуване в обикновено психо-неврологическо заведение;
в) принудително лекуване в специална психиатрическа болница или в специално отделение в обикновено психо-неврологическо заведение.
Чл. 90. (1) Принудителното лекуване в обикновено психо-неврологическо заведение може да бъде постановено от съда по отношение на душевно болен, който с оглед на неговото психическо състояние и на характера на извършеното общественоопасно деяние се нуждае от болнични грижи и лекуване по принудителен ред.
(2) Принудителното лекуване в специална психиатрическа болница или в специално отделение може да бъде постановено от съда по отношение на душевно болен, който с оглед на своето психическо състояние и на характера на извършеното общественоопасно деяние се явява особено опасен за обществото или за своите близки. В тези случаи лицето се държи под усилен надзор, изключващ възможността то да извърши ново общественоопасно деяние.
Чл. 91. (1) Прекратяването и изменяването на постановената принудителна медицинска мярка става от съда, когато това се налага от настъпила промяна в състоянието на болния или от нуждите на неговото лекуване.
(2) Във всички случаи след изтичане на шестмесечен срок от настаняването в лечебното заведение съдът се произнася за прекратяване, продължаване или заменяване на принудителното лечение.
Чл. 92. (1) Когато престъплението е извършено от лице, което страда от алкохолизъм или от друга наркомания, съдът може наред с наказанието да постанови и принудително лекуване.
(2) Когато е наложено наказание без лишаване от свобода, принудителното лекуване се извършва в медицински заведения със специален лечебен и трудов режим.
(3) Принудителното лекуване на осъдените на лишаване от свобода се провежда през време на изпълнение на наказанието. Срокът за принудителното лекуване се приспада от срока на лишаването от свобода.
(4) Когато това е необходимо, съдът може да постанови лекуването да продължи и след освобождаването на осъдения от мястото за лишаване от свобода - в медицинските заведения, указани в алинея втора.
(5) Принудителното лекуване се прекратява от съда, когато неговото продължаване не е повече необходимо.
Глава единадесета
ПРИНУДИТЕЛНИ МЕДИЦИНСКИ МЕРКИ
Чл. 89. По отношение на лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост или изпаднало в такова състояние преди постановяване на присъдата или през време на изтърпяване на наказанието, съдът може да постанови:
а) предаване на близките, ако поемат задължение за лекуването му под наблюдение на психо-неврологически диспансер;
б) принудително лекуване в обикновено психо-неврологическо заведение;
в) принудително лекуване в специална психиатрическа болница или в специално отделение в обикновено психо-неврологическо заведение.
Чл. 90. (1) Принудителното лекуване в обикновено психо-неврологическо заведение може да бъде постановено от съда по отношение на душевно болен, който с оглед на неговото психическо състояние и на характера на извършеното общественоопасно деяние се нуждае от болнични грижи и лекуване по принудителен ред.
(2) Принудителното лекуване в специална психиатрическа болница или в специално отделение може да бъде постановено от съда по отношение на душевно болен, който с оглед на своето психическо състояние и на характера на извършеното общественоопасно деяние се явява особено опасен за обществото или за своите близки. В тези случаи лицето се държи под усилен надзор, изключващ възможността то да извърши ново общественоопасно деяние.
Чл. 91. (1) Прекратяването и изменяването на постановената принудителна медицинска мярка става от съда, когато това се налага от настъпила промяна в състоянието на болния или от нуждите на неговото лекуване.
(2) Във всички случаи след изтичане на шестмесечен срок от настаняването в лечебното заведение съдът се произнася за прекратяване, продължаване или заменяване на принудителното лечение.
Чл. 92. (1) Когато престъплението е извършено от лице, което страда от алкохолизъм или от друга наркомания, съдът може наред с наказанието да постанови и принудително лекуване.
(2) Когато е наложено наказание без лишаване от свобода, принудителното лекуване се извършва в медицински заведения със специален лечебен и трудов режим.
(3) Принудителното лекуване на осъдените на лишаване от свобода се провежда през време на изпълнение на наказанието. Срокът за принудителното лекуване се приспада от срока на лишаването от свобода.
(4) Когато това е необходимо, съдът може да постанови лекуването да продължи и след освобождаването на осъдения от мястото за лишаване от свобода - в медицинските заведения, указани в алинея втора.
(5) Принудителното лекуване се прекратява от съда, когато неговото продължаване не е повече необходимо.
- gega
- Потребител
И аз подписах петицията.Не може българската държава и българските институции да се стъписват и навеждат виновно глава всеки път,когато някой ром изпищи че са му нарушени правата,като същевремено той си мисли,че задълженията,които са му вменени от българските закони,са някаква неясна абстракция чийто адресат е всеки друг,но не и той.Тази реалност е факт благодарение на нашите политици,от всички партии,които когато наближат избори ходят да пазаруват цигански гласове като в замяна им уреждат плащането на тока,социални помощи,натискат институциите по места да не се занимават с циганските своеволия и се оправдават с повдигане на рамене и вечното "Циганска работа".На ли знаете-не е луд който яде баницата,а който му я дава.Изходът е:
1.Българи,правете повече българчета!!!Знам че е трудно,но няма да е интересно,ако е лесно.Ние с моята жена чакаме едно и сме решили да имаме поне още едно.Оправданията за липса на пари и условия,градене на кариера и т.н. се обезсмилят от демографския растеж на българите по време на Османското владичество;
2.Държавата и държавните органи да създадат национална стратегия за образоването на циганите и да започнат да прилагат реално закона еднакво спрямо всички.Щом манговците постоянно реват,че са пренебрегвани нека да не ги пренебрегваме и да им дадем възможност освен правата да си спазват и задълженията.А на манговците на които не им харесва това,сме длъжни да им припомним,че може да се възползват от правото си да напуснат България.
Между другото,майка ми от 4 години работи и живее и работи в Испания и ми е разправяла че там положението с циганите е почти същото като в България.
Бог да пази България!!!
1.Българи,правете повече българчета!!!Знам че е трудно,но няма да е интересно,ако е лесно.Ние с моята жена чакаме едно и сме решили да имаме поне още едно.Оправданията за липса на пари и условия,градене на кариера и т.н. се обезсмилят от демографския растеж на българите по време на Османското владичество;
2.Държавата и държавните органи да създадат национална стратегия за образоването на циганите и да започнат да прилагат реално закона еднакво спрямо всички.Щом манговците постоянно реват,че са пренебрегвани нека да не ги пренебрегваме и да им дадем възможност освен правата да си спазват и задълженията.А на манговците на които не им харесва това,сме длъжни да им припомним,че може да се възползват от правото си да напуснат България.
Между другото,майка ми от 4 години работи и живее и работи в Испания и ми е разправяла че там положението с циганите е почти същото като в България.
Бог да пази България!!!
- krachunov.m
- Младши потребител
Въпросът е риторичен - прилага го съдът.
И то - диспозитивно, а нататък е ясно.
Случая, който разказах е факт.
В конкретният случай, извършителят наистина страда от лека форма на шизофрения.
Факт е че по делата му, са установени множество посегателства.
А, той всеки ден е на улицата и това се вижда от всеки, който е запознат със случая.
Правните аргументи са безсилни в такива случай (инструктивни срокове, диспозитивни норми и т.н.).
Това все пак не е единственият рецидивист на свобода в БГ.
И, не всички такива са роми, разбира се.
Наблюдаваната тенденция, обаче - за мен си е факт от живота и ние говорим за нея.
Конкретните случаи са само аргументи.
И то - диспозитивно, а нататък е ясно.
Случая, който разказах е факт.
В конкретният случай, извършителят наистина страда от лека форма на шизофрения.
Факт е че по делата му, са установени множество посегателства.
А, той всеки ден е на улицата и това се вижда от всеки, който е запознат със случая.
Правните аргументи са безсилни в такива случай (инструктивни срокове, диспозитивни норми и т.н.).
Това все пак не е единственият рецидивист на свобода в БГ.
И, не всички такива са роми, разбира се.
Наблюдаваната тенденция, обаче - за мен си е факт от живота и ние говорим за нея.
Конкретните случаи са само аргументи.
- antoni
- Младши потребител
|
|