начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

придобиване на апартамент общинска собственост по давност

Казуси за недвижими имоти

придобиване на апартамент общинска собственост по давност

Мнениеот vanina65 » 21 Сеп 2006, 14:54

здравейте
обръщам се с молба за помощ и мнения по следния казус:совственик съм на апартамент по нотариален акт за дарение от 1993г.апартамента е дарен от дядо ми като той си запази правото на ползване.през цялото време до смъртта му през 2004г. аз се грижех за него и заплащах всички данъци и консумативи свързани с апартамента.апартамента е придобит от дядо ми и баба ми през 1983г. като обезщетение срещу очуждаване на недвижим имот. основанието по този акт е заповед по чл.100 от ЗТСУ като за същия е извършено и доплащане в брой тъй като оценката на апартамента е била по-висока от оценката на очуждения имот.през 1991г баба ми почива и завещава своята 1/2 част на дядо ми който в последстие ми го дарява.през 2001г.дядо ми завежда дело за обявяване нищожността на заповедите по чл.98 и чл.100 от ЗТСУ за сищия този имот.през 2004г.има влязло в сила решение на СГС с което двете заповеди са обявени за нищожни.през 2005г. аз получих писмо от кмета на общината на територията на която се намира апартамента да го освободя доброволно в противен случай ще бъда изнесена принудително в присъствие на полиция.писмото беше връчено на непълнолетния ми син в мое отсъствие.аз веднага пуснах жалба до районната прокуратура че заповед за принудително изваждане не ми е връчена и не мога да се защитя.наех адвокат който ме посъветва да заведем установителен иск по чл.97 и аз го послушах.придобивното основание по този иск е нотариалния акт за дарение.на първа инстанция искът бе отхвърлен като съдията е определил нотариалния акт на дядо ми и баба ми от 1983г за начално нищожен.в момента адвокатът ми по делото е обжалвал решението пред сгслаз имам идея да бъде започнато дело за придобиване по давност.моля ви за вашите мнения и коментари.благодаря предварително за времето и вниманието.
Последна промяна vanina65 на 22 Сеп 2006, 18:50, променена общо 1 път
vanina65
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 21 Сеп 2006, 15:28

Не разбирам защо дядо Ви е предявил иска за нищожност, след като през 2001г. той не е собственик на имота? И на какво основание му е призната активна легитимация?

Колкото до придобивната давност...хммм незнам - трябва да помисля!Казусът наистина е интересен, но пък за сметка на това е и доста сложен!Дано се включат и други колеги!

Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Назад към Имотни казуси