Здрасти на всички:)
Всъщност НП ми е доста омразно и ,слава богу, имам шанса да работя в кантора,която се занимва с търговски и граждански дела..Само че един мой познат има проблем и започнах да се губя, докато мисля как може да се измъкне:)
Въпросният пич е бил съдружник в едно ООД,което е прекратено с ликвидация още през 1997г. Там работата е малко мътна..самият той няма никакви документи, уж е подал молба за откриване на ликвидация..ама нищо след това..абсурдна работа..но въпреки че е бил управител само "на книга", си е имал съответната отговорност.. и преди 2 седмици са го извикали в следствието,за да го уведомят,че срещу него е повдигнато обвинение,защото не е уведомил ОС в 15-дневния срок от спиране на плащанията.
Така..престъплението е продължено и въпреки че преследвателната давност е 5-години в случая,според мен не може да се приложи. Рових се в старите редакции на НК и ТЗ, които са били в сила тогава..но самият аз не мога да определя-кога точно се води довършено престъплението?Това ,което според мен може да се приложи в случая , е споразумение..и овекът да се надява да се размине само с глоба. Тънката подробност е,че е осъждан.. и въобще става някакъв хаос:)
Някой да е "по в час" и да може да ми обясни определянето на момента на извършване на престъплението?
10х предварително!
- Дата и час: 16 Яну 2025, 20:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРОДЪЛЖЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-чл.227б,НК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Спокойно!Съгласно константната съдебна практика, за да понесе управителя на търговското дружество наказателна отговорност по чл.227б ал.2 от НК следва да е имало решение на съответния управителен орган на дружеството, който единствен има право да решава въпросите относно обявяване на дружеството в несъстоятелност.
Много от прокурорите в страната образуват такива дела във връзка с преписки на съответните данъчни администрации, които служебно ги изпращат в прокуратурата.
Някои пък просто не четат съдебна практика по НК и ТЗ.
Дори и да бъде внесен Обвинителен акт, гарантирам от моите седем години опит в съдебната зала, /няма да споменавам професията си, но не е адвокатска/, че няма да последва осъдителна присъда!
Много от прокурорите в страната образуват такива дела във връзка с преписки на съответните данъчни администрации, които служебно ги изпращат в прокуратурата.
Някои пък просто не четат съдебна практика по НК и ТЗ.
Дори и да бъде внесен Обвинителен акт, гарантирам от моите седем години опит в съдебната зала, /няма да споменавам професията си, но не е адвокатска/, че няма да последва осъдителна присъда!
- Диверсия в ефира
227б
Колеги, знае ли някой дали има писани статии на тема - чл. 227б от НК. Доколкото съм запознат има противоречия в съдебната практика относно правните предпоставки на този вид престъпление. Ако някой знае нещо моля да пише. Предварително благодаря!
- chpg
- Нов потребител
Re: ПРОДЪЛЖЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-чл.227б,НК
Ами когато е ЕООД - тогава каво правим!? В най-често срещаната хипотеза, когато едноличен собственик на капитала и управителя са едно и също лице!!!
- keith_flint69
- Потребител
Re: ПРОДЪЛЖЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-чл.227б,НК
keith_flint69 написа:Ами когато е ЕООД - тогава каво правим!? В най-често срещаната хипотеза, когато едноличен собственик на капитала и управителя са едно и също лице!!!
Ами надали хоро ще играем.Какво да се прави? Има задължение да уведоми съда.
В разглеждания случай,макар и с "изтекла давност" сигурно,нама място за две мнения.Престъплението,което трае непрекъснато се смвята довършено щом престане да бъде осъществяван престъпния състав(войникът бъде върнат в поделението,управетелят престане да бъде такъв,отнеме се от органите на властта неаконно държаното оръжие или наркотично в-во и т.н. или пък
Blackthorn написа:Въпросният пич е бил съдружник в едно ООД,което е прекратено с ликвидацияоще през 1997г
Нямаме юридическа личност,но имаме задължение на физическо лице да обявява нещо си в съда,свързано с нея .Нея я няма вече.Каква несъстоятелност,какви други задължения по 227б,ал.1,какви 5 лв..
Ако пък е ЕТ,довършено е от мига,в който престане да има такова качество например или пък обяви в съда даденото обстоятелство,респ.поиска откриване ПН и т.н.Ако тези неща обаче са сторени от друг и обективно юридически не е възможно това да стане и от страна на дееца,то и тук няма вече престъпление от този момент нататък.Той не може вече да изпълни тези законови задължения.
- svettoslav
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|