начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Наследство и Завещание????

Казуси за недвижими имоти

Наследство и Завещание????

Мнениеот dejan » 23 Окт 2006, 12:43

Осиновен съм преди много години. Биологичният ми баща, ми оставя завещание с което ми оставя 1/3 от всичко което притежава. Завещанието е заверено и има копие в нотариата. Баща ми почина тази година. Как се процедира при такъв случай? Моля помогнете!!!!!!!!!!!!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот ostin » 24 Окт 2006, 12:53

Трябва да отидете в служвата по вписване, с удостоверение за наследниците на баща ви и да поискате обявяване на завещанието. ако завещанието се пази у вас трябва да носите и него.
ostin
Потребител

Мнениеот dejan » 24 Окт 2006, 13:45

А как да взема удостоверение за наследници след като аз съм осиновен след като навършвам 2 години, а пък завещанието е от първия ми баща.
dejan
Младши потребител

Мнениеот dejan » 28 Окт 2006, 10:43

Как мога да взема копие от смъртния акт, като съм осиновен и по документи не сме роднини. Аз съм осиновен, а пък завещанието е от родния ми баща. Моля помогнете!!!!!!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 28 Окт 2006, 12:21

След смъртта на завещателясаморъчното завещание се обявява от нотариуса.Процедурата по обявяване е уредена в чл.27 от ЗН и чл.159 от ПОРРОВС.
Обикновенно заинтересованото лице подава молба до нотариуса за отваряне /обявяване/ на завещанието.Нотариуса обявява завещанието ,като съставя протокол,в който отбелязва състоянието на завещанието и неговото отпечатване /реш.4384-80-І/.Протоколът се подписва от лицето ,поискало отварянето на завещанието и от нотариуса.
Биологичният Ви баща има ли други наследници ?Същите също ще бъдат призовани от нотариуса при отваряне и прочитане на завещанието.
gosho72
Потребител

Мнениеот dejan » 28 Окт 2006, 17:56

За да се обяви завещанието от нотариус ми искат смъртен акт, който поради това, че съм осиновен не мога да взема. Как мога да взема копие от смъртния акт, като по документи не сме роднини. Аз съм осиновен, а пък завещанието е от родния ми баща. Моля помогнете!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот dejan » 29 Окт 2006, 11:47

Моля някой да ми помогне със съвет, как да взема смъртния акт !!!!!!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 29 Окт 2006, 23:10

Може би наистина не съществува възможност да придобиете препис от удостоверението за смърт по някакъв законен начин.

Не е пречка нотариуса,след като е узнал за настъпване на смъртта да отправи служебна покана до наследниците на завещателя за предявяване на завещанието,при което същите следва да представят и удостоверението за смърт.Така или иначе на същите следва да бъде предявено направеното във Ваша полза завещание,в последствие на което същото ще е основанието да уредите с наследниците имуществените си отношения.
gosho72
Потребител

Мнениеот gudio » 30 Окт 2006, 08:34

Поискай с писмена молба от Службата по вписвания (ако на това му викаш "нотариата") едно удостоверение, адресирано до общината - да ти бъде предоставен препис от смъртния акт и да ти бъде издадено удостоверение за наследници (теб те няма в него, но трябва и наследниците по закон да се призоват при обявяване на завещанието). Ако завещанието е при "частен" нотариус (то други няма) - той ще ти даде такова удостоверение. Ще обявят завещанието, в зависимост от това какви имоти се сочат в него, ще трябва пак с удостоверение, издадено от нотариуса или от Сл. по вписв., да се снабдиш и с данъчни оценки, за да "те таксуват" при издаване на препис от завещанието.
В зависимост от практиката на Общината, може да не ти дадат "на ръка" смъртен акт или удост. за насл. (защита на лични данни, дрън-дрън...), но ще го изпратят служебно на СВ или на нотариуса.
Това е процедурата и не е измислена от мен. Не знам защо ти правят врътки и не са ти обяснили какво се прави в такива случаи. Като си заведеш писмено искане с вх. № , щат не щат, ще се произнесат по него, ако ти откажат - отивай при адвокати обжалвай отказа пред Окръжния съд. Успех !
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 30 Окт 2006, 08:43

gosho72 написа:След смъртта на завещателясаморъчното завещание се обявява от нотариуса.Процедурата по обявяване е уредена в чл.27 от ЗН и чл.159 от ПОРРОВС...

Гошо, такова нещо "ПОРРОВС" доста отдавна няма в "обективното" ни право. Отъде ги "пействаш" тези консултации ?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gosho72 » 30 Окт 2006, 21:45

gudio написа:Гошо, такова нещо "ПОРРОВС" доста отдавна няма в "обективното" ни право. Отъде ги "пействаш" тези консултации ?

От един учебник,по който студенти се подготвят за изпита по наследствено право.Ама явно и тези,дето са го писали не са разбрали ,че въпросния ПОРРОВС е отменен.
Благодаря за корекцията от твоя страна !
gosho72
Потребител

Мнениеот dolly » 30 Окт 2006, 22:05

gudio написа:
gosho72 написа:След смъртта на завещателясаморъчното завещание се обявява от нотариуса.Процедурата по обявяване е уредена в чл.27 от ЗН и чл.159 от ПОРРОВС...

Гошо, такова нещо "ПОРРОВС" доста отдавна няма в "обективното" ни право. Отъде ги "пействаш" тези консултации ?

Ah, adski mi haresa.Toi naistina gi peistva, to losho nqma , ama da gi proverqva predi tova.
Gosho, i kato ti e tragnalo na korekcii - i ot men edna- samo , che gramaticheska, vzemi da go ipolzuvash tozi palen chlen, toi ne e otmenen.
dolly
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 30 Окт 2006, 22:18

dolly написа:Gosho, i kato ti e tragnalo na korekcii - i ot men edna- samo , che gramaticheska, vzemi da go ipolzuvash tozi palen chlen, toi ne e otmenen.

Както и кирилицата-и тя все още не е отменена.А латиницата пък все още не е въведена официално като писменост у нас. :lol: :lol: :lol:
gosho72
Потребител

Мнениеот dejan » 03 Ное 2006, 13:46

Моля за телефон на нотариус в София който се занимава с отваряне на завещание и който може да ми издаде удостоверение, адресирано до Общината за да ми бъде издаден препис от смъртния акт.
Моля още някой да ми обясни: След като завещанието е направено в София и има копие в Нотариата, а пък баща ми е починал в провинцията, къде трябва да ми бъде издадено и от кой въпросното удостоверение? В София или там където е починал? Благодаря предварително!!!!!!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот dejan » 03 Ное 2006, 15:58

Моля за телефон на нотариус в София който се занимава с отваряне на завещание и който може да ми издаде удостоверение, адресирано до Общината за да ми бъде издаден препис от смъртния акт.
Моля още някой да ми обясни: След като завещанието е направено в София и има копие в Нотариата, а пък баща ми е починал в провинцията, къде трябва да ми бъде издадено и от кой въпросното удостоверение? В София или там където е починал? Благодаря предварително!!!!!!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот dejan » 17 Ное 2006, 10:24

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО МИ ПИСАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот dejan » 17 Ное 2006, 10:28

Отвориха завещанието и бяха уведомени наследниците. Имам следният въпрос: Ако не се постигне доброволна делба, какво трябва да направя?
dejan
Младши потребител

Re: Наследство и Завещание????

Мнениеот monteskio » 17 Ное 2006, 17:58

dejan написа:Осиновен съм преди много години. Биологичният ми баща, ми оставя завещание с което ми оставя 1/3 от всичко което притежава. Завещанието е заверено и има копие в нотариата. Баща ми почина тази година. Как се процедира при такъв случай? Моля помогнете!!!!!!!!!!!!!!!

Здравейте,

На първо място следва да уточните видът на осиновяването. Това е от съществено значение за качеството ви на наследник въз основа на запвоещателно разпореждане. Ако осиновяването е било пълно, то съгласно закона вие губите всякакви връзки с роднините си по произход. Издава ви се нов акт за раждане като в този случай, като родител се вписва осиновителят.
Ако в завещателното разпореждане на биологичния ви баща е записано, че " завещавам на сина ми ..........................", , то завещанието може да се оспори от неговите наследници по закон. Те могат да твърдят, че вие не сте наследник, поради факта, че липсва основание - т.е. той е завещал на сина си, а вие не сте му син според закона / независимо, че той е ваш биологичен баща/. При положение, че в завещанието не е упоменато че ви онаследяват, поради това ще сте негов син, то тогава няма проблем.

В случай, че осиновяването е непълно също няма проблем биологичният ви баща да ви завещае идеална част от имуществото, което притежава.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот dejan » 17 Ное 2006, 20:25

След като завещанието вече е отворено как се процедира? Ако другите наследници не са съгласни на доброволна делба как да постъпя? Започвам дело? Моля някой да ми обясни подробно!!!!!!!!
dejan
Младши потребител

Мнениеот emily_79 » 18 Ное 2006, 15:42

След като завещанието вече е обявено, то следва препис от последното да бъде вписано в съответната служба по вписвания при Районния съд по местонахождението на недвижимите имоти, ако завещаното имущество включва такива - изисква се данъчна оценка на имотите с оглед определяне на нотариалната такса за издаване на първия препис, както и на таксата за вписване.
Колко наследници по закон с право на запазена част е оставил завещателят? - ако са не повече от двама /примерно преживяла съпруга и едно дете/, то тяхната запазена част не е накърнена от завещателните разпореждания на биологичния Ви баща и следователно те не биха могли да искат тяхната отмяна.
Що се отнася до доброволната делба на имуществото, то е ясно, че ако не се разберете с добро, ще се води съдебна.
emily_79
Младши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси