начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ИЗПИТ ЗА АДВОКАТИ - НОЕМВРИ 2006

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот el_nino » 07 Ное 2006, 17:46

Колега malanoche съгласен съм. На второто явяване не ми стана много ясно, той поддържа ли си искането за защитник и как се обосновава липсата на средства. Извинявам се за въпроса, но по принцип не се занимавам с наказателно право. Като цяло казусите според мен са зададено доста общо и неясно на места, а и тук не са цитирани много точно, особено гражданскоправният.
el_nino
Младши потребител

Мнениеот malanoche » 07 Ное 2006, 17:48

В казуса сега като го преглеждам -пак отново ,никъде не се споменава кога са отведени в РПУто двамата обвиняеми,а се казва че дознателя е образувал ДОЗНАНИЕ.В полицията съм виждал техни бланки-образци постановление за образуване на Дознание; за бързо производство и незабавно такова.Самото бързо производство се смята за образувано с първият акт за действието по разследването-чл.356 ал.2 от НПК,примерно съставяне на протокол от оглед.. и т.н.В нашия казус то обаче не става така а започва наказателното производство с образуване на Дознание от разлседващия орган, нямаме никакво бързо или незабавно.
malanoche
Потребител

Мнениеот malanoche » 07 Ное 2006, 17:50

Прав сте колега казуса е доста общ и дава възможност за тълкуване в различна насока, стига да можеш да защитиш обосновано своята теза,правилна или неправилна все пак ще ставаме адвокати........ :D
malanoche
Потребител

Мнениеот ionito » 07 Ное 2006, 17:51

И аз писах за чл.94 ал.1 т.1 НПК. :)
ionito
Младши потребител

Мнениеот el_nino » 07 Ное 2006, 17:54

В тази връзка колега malanoche, знаете ли какво каза един от квесторите на колега, който беше на изпита: "Да, това е правилният отговор, но не казвам, че е верният" :lol:
el_nino
Младши потребител

Мнениеот DOGEL642 » 07 Ное 2006, 18:55

Колеги, до тук ми се струва, че правилно се разсъждава по казусите. Не разбирам само защо е нужно да се вплитат разни приумици за БП, НП и т.н. Колкото и да е свободен теста в края на краищата категорично е посочено, че става въпрос за Дознание... А всъщност кажете как мислите по отношение на пострадалата, какво ще правите с избитите два предни зъба, ще назначавате ли експертиза ... и т.н. От това може би ще зависи и правилната квалификация. Това междувременно е първата основна задача на дознателя и прокурора!
DOGEL642
Нов потребител

nakazatelen kazus

Мнениеот advogator » 07 Ное 2006, 19:06

Kolegi saglasen sam 4e nakazatelniq kazus e dosta ob6t, toi si e napravo nedopisan i to ot samoto na4alo- ima "postanovlenie za sadene", nqma iasnota kakvi sledstveni deistviq sa izvar6eni, osven razpita na svideteli, ne e dadena hronologiqta na deistviqta. Samiq doznatel ne e nazna4il ekspertiza za haraktera na telesnata povreda- bi trqbvalo spored men, za da nqma samnenie 4l. 144, al.2, t. 2 NPK. Ne e uvedomil prokurora, ne e obrazuval barzo/nezabavno proizvodstvo, ne e iasno dali e razpitval pred sadiq, ne e predevil razsledvaneto, ne e nazna4il za6titnik-a moje da se pretendira protivore4ie na interesi( ediniq e nepalnoleten).
Edin kolega be6e kazal za toia doznatel, 4e edinstvenoto pravilno ne6to koeto e napravil e 4e e povdignal obvinenie sled kato e nazna4il za6titnik na nepalnoletniq-izklu4ena e vsqkakva precenka :lol:
I v celiq tozi mix ot naru6eniq da se otkriqt sa6testvenite?!!! Bez ne6tata da sa napalno opisani :( V kakvo ka4estvo e razpitval o4evidcite doznatelq, predi da uvedomi prokurora? Na to4no tezi li razpiti e izgradil obvinenieto si? Ima li drugi sledstveni deistviq?
advogator
Нов потребител

Мнениеот deneww » 07 Ное 2006, 19:37

Колеги, никой не изказа мнение по въпроса дали е допустимо частно обвинение в случая.
deneww
Младши потребител

Мнениеот malanoche » 07 Ное 2006, 19:46

чл.394 ал.2 от НПК говори за съучастие и оттам се отива на общия ред, тогава ще има частно обвинение.Непълнолетния каква форма на съучастие е взел-подбудител,помагач,извършител на 325ал.2 или 131 т.1 или т.12,по отношение на телесната повреда няма никакво съучастие.Избиването на зъб/и се смята за средна телесна повреда, а експертиза се назначава когато има съмнения в характера на телесната повреда,разследващите органи винаги се презастраховат в това отношение.
malanoche
Потребител

Мнениеот malanoche » 07 Ное 2006, 19:49

съучастие има по отношение на 325 ал.2
malanoche
Потребител

Мнениеот el_nino » 07 Ное 2006, 20:56

Malanoche, къде видя съучастие? Не казвам, че може да няма, но аз виждам така нещата според описаната фактическа обстановка - пълнолетният участва само в псувните и непристойните действия в автобуса, но по никакъв начин не участва в нанасянето на удара, нито има хулиганство по чл.325, ал.2. Поне аз така го виждам. Ще се радвам да обсъдим това :D
el_nino
Младши потребител

Мнениеот ionito » 07 Ное 2006, 21:03

Колеги,винаги ли дават такива недостатъчно ясни казуси?Имате ли наблюдения?Сигурни ли сте ,че в гражданския казус имаше конкретно посочване какво се завещава?
ionito
Младши потребител

Мнениеот panika » 07 Ное 2006, 21:25

Не ви се меся в спора, но чл. 22 ЗН се отнася за "завет", което е нещо различно от "завещание". Отказът от наследство в чл. 52 ЗН и ема правните последици, които са описани в следващите текстове. Виж особено важен за решаване на казуса чл. 54 (1) ЗН, според която приемането и отказът, направени под условие, за срок или за част от наследството, са недействителни. От тази разпоредба може би следва, че Стефан като се е отказал частично не е направил нищо и си е останал наследник. Как мислите???
panika
Младши потребител

Мнениеот el_nino » 07 Ное 2006, 21:31

Колеги въпроса не се отнася до това дали е възможен отказ от наследство по завещание или завет, а за съвсем други нещо
3. Отказът от наследство обхваща ли и наследството по закон?
. Прочетете внимателно въпроса. Става въпрос за това дали направеният отказ обхваща отказ от това, което му се полага по закон!!!
el_nino
Младши потребител

Мнениеот panika » 07 Ное 2006, 21:44

Наследството е съвкупност от права и задължения, които се прехвърлят чрез универсално правоприемство от наследодател на наследник. По принцип в идеални части, а не за отделно имущество - вид и обект. Заветът има за предмет индивидуализирана вещ и създава частно, а не универсално, правопиремство от наследодател на заветник. По тази принича отказ от имущество, което е предмет на завет, не се отразява на възможността да си универсален наследник за останалото имущество, като общност от права и задължения по отношение на всичко пиртежавано от наследодателя. Следователно наследникът може да е универсален правоприемник по закон или по завещание, може и на двете основания, но и те му дават еднаквото качество на универсален правопиремник в определена част от наследството, изчислена според наследствената квота по закон или според завещателното разпореждане на наследодателя. Недействителен е отказът от наследство под условие или само за определена негова част ( чл. 54 ал.1 ЗН) именно поради тази универсалност - пълно и спрямо всичко - на наследяването за разлика от завета. В казуса може да защитите тезата, че Мария е направила завет на апартамента в завещанието и затова Стефан се е отказал само от завета, но в никакакъв случая, поне аз така мисля, не може да се откаже само от част от наследството ако в завещанието е било записано "завещавам му половината от имуществото си", дори и в конкретния случай това да е било "половината апартамент", но нали имат и реституирани земи . Може би точно затова са записани в казуса!!!Как е сега отговора???
panika
Младши потребител

Мнениеот panika » 07 Ное 2006, 21:44

Наследството е съвкупност от права и задължения, които се прехвърлят чрез универсално правоприемство от наследодател на наследник. По принцип в идеални части, а не за отделно имущество - вид и обект. Заветът има за предмет индивидуализирана вещ и създава частно, а не универсално, правопиремство от наследодател на заветник. По тази принича отказ от имущество, което е предмет на завет, не се отразява на възможността да си универсален наследник за останалото имущество, като общност от права и задължения по отношение на всичко пиртежавано от наследодателя. Следователно наследникът може да е универсален правоприемник по закон или по завещание, може и на двете основания, но и те му дават еднаквото качество на универсален правопиремник в определена част от наследството, изчислена според наследствената квота по закон или според завещателното разпореждане на наследодателя. Недействителен е отказът от наследство под условие или само за определена негова част ( чл. 54 ал.1 ЗН) именно поради тази универсалност - пълно и спрямо всичко - на наследяването за разлика от завета. В казуса може да защитите тезата, че Мария е направила завет на апартамента в завещанието и затова Стефан се е отказал само от завета, но в никакакъв случая, поне аз така мисля, не може да се откаже само от част от наследството ако в завещанието е било записано "завещавам му половината от имуществото си", дори и в конкретния случай това да е било "половината апартамент", но нали имат и реституирани земи . Може би точно затова са записани в казуса!!!Как е сега отговора???
panika
Младши потребител

Мнениеот malanoche » 07 Ное 2006, 21:49

къде го видяхте този частичен отказ?
malanoche
Потребител

Мнениеот malanoche » 07 Ное 2006, 21:52

и според мен няма съучастие просто питам........
malanoche
Потребител

Мнениеот panika » 07 Ное 2006, 21:55

3. Отказът от наследство обхваща ли и наследството по закон?
ТОва е един от въпросите, който сте съобщили и моите разсъждания са по този повод. Във вашия казус е посочено, че е извършен отказ т.е. той е вписан, а пък със свидетелски показания е доказано "отказ само по завещание, не по закон или обратното". Важно и при определяне на наследствените квоти в казуса да се посочи, че свидетелските показания не могат да опровергават официалния документ - вписване в особената книга на районния съд ( чл. 49 ЗН) и Стефан си се е отказал, но за пълнота по въпрос 3. трябва да се разсъждава именно за чл. 54 ЗН - разлика между завет, завещание и наследяване по закон и отказът какво може дейстивтелно да обхваща...Така си мисля, може и да не е вярно...
panika
Младши потребител

Мнениеот el_nino » 07 Ное 2006, 22:07

Не знам дали няма уловка в това, че се казва "завещава своята част от семейното жилище и движимостите в него". Тези движимости не са определени, ама хич. И оттук дали става върпос за завет. И дали тези зем не са сложени в казуса именно с тази цел - да наведат мисълта към завет относно завещаното имущество, а то да не е. Какво мислите по тази хипотеза?
el_nino
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити