начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

помощ! хазайката ми умря!!!

Казуси за недвижими имоти

помощ! хазайката ми умря!!!

Мнениеот tzvetanov_1 » 12 Ное 2006, 19:44

Здравейте!
Аз имам голям проблем. Имам едногодишен договор от края на август, но хазайката ми почина скоро след това. Сега в къщата има един човек, който е последния й мъж, но няма нито адресна регистрация, нито брак с покойната. Той обаче настоява да му плащам наем на него, но аз искам да изчакам да се появат легалните наследници. Проблема ми е че, той казва че ще си изкара документ, който да го направи стопанин на имота. А Въпроса ми е при положение, че той няма абсолютно никаква законово основание да пребивава в къщата, камо ли да я стопанисва как е възможно да си изкара такъв документ и аз задължен ли саъм да му плащам наема.
Благодаря. Надявам се, че ще има кой да ме посъветва дали да си търся друга квартира или да си настоявам на тази.
tzvetanov_1
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 12 Ное 2006, 20:46

Задължително потърсете наследниците по закон!С тях и единствено с тях следва да уредите наемните си отношения !С така наречения " последен мъж" вие нямате на практика договор.
Не посочвате подробности относно наличие на писмен договор по сключения договор за наем-условия и клаузи.Ако съществува такъв и е вписан,договора за наем може да бъде предявен и на наследниците,които в случая ще се явят приобретатели на имота.
Не взимайте под внимание какво Ви се говори от въпросния "съпруг".Целта на същия е да се обогатява неоснователно-без необходимото правно основание,тъй като не той е собственик на имота.Без наличие на валиден брак с покойната Ви наемодателка същия даже не се третира и като наследник по смисъла на ЗН.
gosho72
Потребител

re

Мнениеот tzvetanov_1 » 13 Ное 2006, 01:58

Здравейте!
Много благодаря за отговора! Подробности :) :имам писмен договор за наем. Проблемът е, че не мога да издиря наследниците, а и имам информация, че въобше няма такива. Въпросното лице вчера заяви, че ще си изкара някакв документ, с който ще получи статут на стопанин на имота. Моя въпрос е дали въобще има такъв институт или той просто си измисля нещо и ако има какви са критериите на които той трябва да отговори, за да го получи?
tzvetanov_1
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Ное 2006, 09:05

Е, чак пък да няма наследници. Възможно е, но малко вероятно. Наследяват роднините до 6-та степен, което значи напр. живи втори братовчеди (6 степен), внуци на първи братовчеди (също 6 ст.) или деца на първи братовчеди (5 степен). Тя поне такива нямала ли е?
По-трудният отговор е как да научите за тях вие.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот uvella » 13 Ное 2006, 14:35

Ще се опитам да ви помогна , като ви насоча кам прокуратурата - подайте жалба. Няма реализиран състав на чл. 323НК(Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право..), но пък би могло да се помисли за рекет или изнудване или въвеждане в заблуждение/измама (че има право да получава наема и вие сте длъжен да му плащате) и пр... Вие не сте длъжен да посочвате правното основание в жалбата си. Просто опишете обстоятелствата, за да бъде предупреден, най-малкото, да спрете противоправните си действия субекта "съпруг под прикритие" (явно професионален изнудвач). Поискайте в жалбата (опитайте поне, не че ще стане, но кой знае), да ви се окаже съдействие за да установите наследниците. Или - искайте от съда (ч.гр.д.)да ви се издаде удостоверение, въз основа на което да се снабдите от Общината с Удостоверение за наследници на починалата, като към молбата си приложите договора за наем. В момента други идеи нямам. :roll:
uvella
Потребител

Назад към Имотни казуси